Opstarten na je vakantie: Hoe kom je het allersnelst weer in je ritme?
05 oktober 2020 
8 min. leestijd

Opstarten na je vakantie: Hoe kom je het allersnelst weer in je ritme?

Opstarten na je vakantie:

Opstarten na je vakantie, heerlijk weer beginnen, flink aan de slag. Ben jij iemand die weer helemaal opgeladen is? Heeft je vakantie je geïnspireerd? En heb je er zin in? Of kost het je veel moeite om weer op gang te komen?

In dit artikel kijken we naar verschillende persoonlijkheden; elke ondernemer is weer anders. Sommigen staan te trappelen om te beginnen, terwijl anderen tussendoor ook tijdens de vakantie online blijven en weer anderen veel moeite hebben om uit het vakantieritme te komen. Is het erg als dat wat langer duurt? Wat is de invloed van je omgeving? Wat helpt om het tempo te pakken dat je wilt hebben?

 

 

Jezelf redden als ondernemer, hoe pak je dat aan? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook kapitein op je eigen onderneming kunt zijn terwijl je geniet van je leven zonder je te druk te maken.

 

 

Opstarten na je vakantie: 3 types

  1. Altijd bereikbaar
  2. Sta te trappelen om te beginnen
  3. Kom met moeite weer in mijn ritme

Als je niet kunt wachten om volop op geladen weer aan de slag te gaan is dat erg prettig. Misschien heb je volop nieuwe ideeën opgedaan die je helpen om er opnieuw tegenaan te gaan. Opstarten na je vakantie, dat gaat niet voor iedereen vanzelf. Het kan zijn dat je het juist zo prettig vond om ontspannen te zijn en even niets te hoeven. Maar misschien ben je wel van het type: Vakantie? Wat is dat? Mijn telefoon staat altijd aan.

 

Lees ook: Ondernemer: Hoe geniet je optimaal van je vakantie?

1.Altijd bereikbaar

Als je altijd bereikbaar bent zegt de term vakantie je waarschijnlijk vrij weinig. Misschien vind je het iets voor anderen. Het kan zelfs zo zijn dat je vakantie iets voor watjes vindt die niet van werken houden. Prima ieder zijn mening. Maar hoe gezond is het om ALTIJD bereikbaar te zijn? Nou, niet. Zelfs enorm gedreven ondernemers lopen weleens tegen het punt aan dat ze even niet meer gestoord willen worden en al helemaal niet voor werk. In dat geval is vakantie nemen misschien wel een stok achter de deur om even te begrenzen wat anderen voor tijd in beslag nemen. Het is namelijk bijna altijd zo dat bij volledige bereikbaarheid de verhouding wat bereikbaarheid oplevert en wat het kost niet meer in verhouding staat.

Lees ook: Ben je altijd bereikbaar als ondernemer?

2.Sta te trappelen om te beginnen

Wat is het heerlijk als je na je vakantie er weer volop met plezier tegenaan wilt gaan. Dat je merkt dat je van tevoren al lekker in het ritme komt en met allerlei nieuwe ideeën aan de slag wilt. Opstarten na je vakantie: je kunt niet wachten! Ook hier is een waarschuwing op zijn plaats. Als je te gehaast of te gefocust aan de slag gaat verdwijnt het effect van een genoten vakantie vaak weer snel. Het nagenieten van je vakantie is namelijk een heel gezonde bezigheid, waarmee je het gevoel en de voordelen ervan langer vast kunt houden.

 

Lees ook: Ondernemer: Is er tegenaan gaan altijd de oplossing??

 

Werkmodus

Je hebt vast weleens gehad dat je na een ingrijpende gebeurtenis te snel weer over ging naar de orde van de dag. Later merkte je dat de gebeurtenis in de vergetelheid terecht gekomen was. Dat had dan te maken met er niet genoeg aandacht aan besteden, of er tekort bij stil te staan. Opstarten na je vakantie zou op dezelfde manier kunnen gaan als je niet oplet. Of het zou je kunnen overkomen dat je tijdens je vakantie of aan het eind ervan alweer in de werkmodus begint te raken, misschien zelfs terwijl de rest van je gezin nog lekker van de vakantie aan het genieten is. Asl dat ten koste van de sfeer gaat in je gezin, is het dan de moeite waard?

 

Lees ook: Waarom altijd maar doorwerken helemaal niet slim is

 

3.Kom met moeite weer in mijn ritme

Als je bij opstarten na je vakantie problemen hebt om weer in je werkritme te komen levert dat weer andere pijnpunten op. Je merkt dan dat er (te) weinig uit je handen komt, of dat je tempo erg laag ligt. Dit zijn allemaal manieren waarop je jezelf teleurstelt. Teleurgesteld raken in jezelf is een mood killer voor na je vakantie. Gewoon aanvaarden dat je je piek nog niet bereikt direct na je vakantie is dan al een eerste bewuste stap die je helpen kan. Zijn er dan geen tips die je proces versnellen om weer aan de slag te willen? Jawel die zijn er wel, maar eerst kan het goed zijn om te bekijken of en waarom je dat zou willen.

 

Lees ook: Ondernemer: Hoe je werkritme je helpen kan

 

Is het erg als dat wat langer duurt?

Ter geruststelling: Nee dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het is algemeen aanvaard dat er in de vakantie maanden juli en augustus minder gewerkt en verdiend wordt ( buiten de horeca natuurlijk). Het is niet altijd slim om jezelf of je tempo van weer zin krijgen te gaan vergelijken met iemand anders. Iemand kan van een ander type zijn dan jij. Ook kan wat er gebeurd is tijdens je vakantie, of hoe intens je werkperiode was voor je vakantie, dat zijn allemaal invloeden waardoor het zin hebben in je werk wat trager kan verlopen. Opstarten na je vakantie is dan gewoon iets dat bij jou, je situatie en je persoonlijkheid past. Als je er zo tegenaan kijkt zul je je niet te snel zorgen erover maken.

Lees ook: Hoe maak je het beste gebruik van je tijd?

Wat is de invloed van je omgeving?

Als je gaat opstarten na je vakantie vraag je je misschien af: Wat heeft mijn omgeving hier nou mee te maken? In de binnenste ring, je gezin zul je al verschillen zien. Als je als gezinshoofd een bepaalde neiging heeft kan het zijn dat je kinderen daar ook in mee gaan. Kinderen hebben aan het eind van de zomervakantie ook meestal even een paar weken nodig om weer hun draai te vinden in het ritme. Hoe je partner erin staat zal ook invloed hebben. Een partner met veel werkstress zal minder stimulerend werken dan iemand die er gewoon weer zin in heeft. De eerste week na de vakantie is vaak cruciaal.

 

Lees ook: Ondernemer: Hoe is je omgeving op je succes van invloed?

 

De eerste week

Als je aan de slag gaat is het vakantiegevoel vaak al vlot weer verdwenen, zodra je je mailbox opent. Je merkt dan dat alle activiteiten waar je van tevoren mee bezig was er nog zijn, of liggen te wachten op je inzet. Blijkbaar is de inhoud van het werk wat je doet ook van invloed op je vakantiegevoel. Maar als je je vooraf hebt voorgenomen om bepaalde dingen echt anders te doen, kun je het vakantiegevoel langer vasthouden. Het moment om gewoonten te veranderen is dan een belangrijk keerpunt. Gewoonten hebben veel invloed in ons dagelijks leven en je gevoel van welbevinden. Ze kunnen ook rechtstreeks je vakantiegevoel beïnvloeden. Dat maakt het de moeite om ze onder de loep te nemen voordat je aan de slag gaat na je vakantie ( of kort na het eind van je vakantie).

 

 

Lees ook: Hoe deel je je week in voor je werk-prive balans?

 

Gewoonten

Helpende gewoonten kunnen opstarten na je vakantie een stuk gemakkelijker maken. Als je gewend bent om je email maar drie keer per dag te checken zul je bijvoorbeeld met meer focus je werk kunnen uitvoeren, waardoor je sneller weer op de hoogte bent van de stand van zaken. Gezond eten is ook een gewoonte die erg nuttig is om ervoor te zorgen dat je prettig in je werk komt te zitten. Als je kijkt naar je gewoonten die je in je vakantie had dan is dat ook slim. Het helpt gewoon om te kijken hoe je  zo ontspannen kon zijn en hoe je dit in je dagelijks leven zou kunnen kopiëren. De volgorde van dingen is vaak ook anders, je zult normaal gesproken beter voor jezelf zorgen tijdens je vakantie, iets dat geen luxe is als je eenmaal weer aan het werk gaat.

 

Lees ook: Ondernemer: Wat zijn voor jouhelpende gewoonten ?

 

Wat voor omgeving werkt wel en niet?

Autonomie en stress hebben rechtstreeks met elkaar te maken. Dat is geen geheim. Na je vakantie is dat dubbel en dwars waar. Als je in een omgeving terecht komt waarin iedereen om je heen stress ervaart zul je al snel merken dat je geneigd bent om dat gevoel over te nemen. Als je er in slaagt om zelf het tempo te (blijven) bepalen is dat veel minder het geval. Door voor jezelf te weten wat je wilt doen en wanneer geef je jezelf ook meer rust. Daarnaast is het zo dat juist een vakantie een reality check kan zijn voor de hoeveelheid werk die je denkt te kunnen doen in een bepaalde tijd. Ook is het zo dat je uitstelgedrag er vaak voor zorgt dat je het idee hebt dat je over een tijdje meer tijd zult hebben voor bepaalde zaken ( ook al blijkt dat niet te kloppen achteraf).

 

Lees ook: Ondernemer: Hoe maak je het beste van je situatie?

 

 

Momentum

Er is nog een andere factor in het spel als het gaat om lekker kunnen opstarten na je vakantie. Het moment waarop je taken oppakt. Sommige taken passen beter in de middag en andere beter op de ochtend. Als je van jezelf weet welk moment jou het beste past dan kun je daar je voordeel mee doen. Vaak is het zo dat we rond 10 uur, 14 uur en rond 16 uur een klein dipje kunnen ervaren. Als je juist op die momenten een heel intensieve taak uit moet voeren Is dat pittiger dan wanneer je dat in de periode ervoor of erna doet. Lichtere werkzaamheden passen wel beter optie tijdstippen, of een korte pauze juist. Een kop koffie optie tijdstippen wil ook nog weleens helpen.

 

Lees ook: Ondernemer: Wat is het beste momentum in jouw situatie?

 

Bij een goede inschatting draait het dus om tijd, energie en het zelf keuzes kunnen maken. Pas daarna is het de invloed van je directe omgeving die het opstarten na je vakantie beïnvloedt. Uitstellen werkt omgekeerd. Dingen waar je later meer tijd voor lijkt te hebben zorgen vaak voor de grootste vertraging. Hoe je deze welbekende tijdslurpers kunt voorkomen? Daar vind je meer over in onze Online training. Die geeft je op jouw moment de ruimte om veel meer te bereiken in bepaalde tijd en er zo voor te zorgen dat je privé-tijd overhoudt. Als we eenmaal gewend zijn aan een bepaalde werkwijze is het doorbreken van gewoonten echt een uitdaging.

 

Lees ook:Slimme keuzes maken start met je waarom als ondernemer.

 

Wat helpt om het tempo te pakken dat je wilt hebben?

Je verschilt allemaal van elkaar, dat geldt ook voor de snelheid waarmee je na je vakantie je werk oppakt. Autonome keuzes maken en daarbij slimme kennis gebruiken helpt. Ook is het van de buitenkant naar je onderneming kijken een flinke stap die je maken kunt. Kijk daarbij naar je energie, je tijdsindeling en het moment van het aanpakken van werkzaamheden. Als je dit in de gaten houdt zal je gemakkelijker en ontspannener, met minder schuldgevoel weer uit je vakantiedip komen.

 

Wil je als ondernemer in hart en nieren lekker aan de slag, maar kost het moeite om dingen los te laten? Blijf je je continu druk maken over je werk? Zie je ondernemers om je heen daar geen last van hebben? Wil jij ook niet meer gebukt gaan onder je bedrijf? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook genieten kunt van je leven zonder je te druk te maken als ondernemer.

 

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd en met minder stress uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen