Ondernemers zonder plezier in hun werk
30 januari 2019 
6 min. leestijd

Ondernemers zonder plezier in hun werk

Geen plezier meer in je eigen bedrijf? Ben je een ondernemer in hart en nieren? Maar vind je het, net als heel veel andere ondernemers, het lastig om het plezier in je eigen bedrijf vast te houden? Of merk je dat je al een tijdje geen plezier meer hebt in je eigen onderneming?

In dit artikel gaan we in op de 5 belangrijkste redenen die ervoor kunnen zorgen dat je het plezier in je werk kwijt raakt.  We laten zien wat je daaraan doen kunt. En we leggen uit dat plezier geen luxe maar een voorwaarde is als je in minder tijd je werk wilt kunnen doen.

 

Geen plezier meer in je werk

Ik werk niet voor mijn lol, maar er moet ook wat verdiend worden he? Heb je een opmerking als deze al eens gehoord? Hoe kwam diegene op je over? Werd je vrolijk van die gedachte? Waarschijnlijk niet echt en dat is ook niet zo gek. Je hebt altijd betere en mindere tijden in je carrière, maar het beste blijven de leuke tijden bij je achter.

Voldoening eigen bedrijf

 

Waar denk je met het meeste plezier aan terug?

Dit was en is ook altijd een belangrijke vraag om te stellen: Wat was het hoogtepunt in je loopbaan? Die vraag dwingt je om in gedachten terug te gaan naar je high-lights in je werkende leven. Wat maakte die periode zo leuk? Was het de sfeer? De samenwerking? De inhoud van het werk? Of misschien de combinatie wel. Als iemand daarover gaat vertellen gaan de ogen altijd stralen is mij opgevallen. Dat is een teken dat je bij de ander op plezier in het werk bent gestuit. Je zult ook merken dat iemand daar makkelijker over vertelt en dat de mooiste details omhoog komen.

De FUN-factor

Heb je elke dag plezier in je werk?  Dat zou mooi zijn. Heb je dat niet? Geen ramp. Niet elke klus die je doet levert even veel plezier in je werk op, helaas. Maar een dag niet gelachen is een dag niet geleefd zou best op mogen gaan, ook al is het een oud gezegde. Werken met een smile kan de smeerolie zijn in de samenwerking met anderen. Een glimlach hoor je bij een ander aan de telefoon, zo nauwkeurig zijn we nu eenmaal afgesteld in onze communicatie. Wat doet zo’n glimlach in een gesprek? Hij ontspant, geeft ruimte en openheid en hij helpt jezelf als je merkt dat je ander mensen voor je weet te winnen.

Verveling eigen bedrijf

 

Te serieus? Of bang om niet serieus genomen te worden?

Die twee bijten elkaar absoluut niet! Sterker nog, plezier in je werk hebben verhoogt de concentratie en helpt om je langer met één activiteit bezig te kunnen houden en dus effectiever te werken. En dat is boeiend, omdat we soms het idee hebben dat we vooral lol hebben door afgeleid te worden van waar we mee bezig zijn. Grappige kattenfilmpjes, hilarische blunder-video’s of gekke dieren-capriolen, daar zit hem de FUN-factor niet in als het om je werk gaat. Dat zit veel meer in je bewust zijn van wat er allemaal leuk is in je leven. Als je daar v oor jezelf moeite mee hebt zet dan maar eens een week lang alle sociale media op een laag pitje. Lach je na die tijd meer of minder? Als je niet veel gelachen hebt, heb je een ander nodig om plezier te hebben, het is een soort ophaalplezier. Als je merkt dat je zelf veel lol hebt en in offline contacten met anderen dan is dat een hele geruststelling.

 

 

Effectiviteitsmatrix voor ondernemers

Dat zit zo: In de effectiviteitsmatrix van Eisenhower wordt uitgelegd dat je je werk vaak indeelt naar urgentie ( heeft een klus haast) en naar belangrijkheid. Alles wat dus én belangrijk én urgent is geef je automatisch voorrang. Werkzaamheden die belangrijk zijn maar die geen haast of urgentie hebben kun je inplannen en uitvoeren op het geplande tijdstip. Ook hier geldt de 80/20-regel grofweg. Als je 80% van je werk gepland uit kunt voeren heb je 20% van je tijd om ad hoc zaken op te pakken.

Maar als je het omdraait en voor 80% van je tijd met werkzaamheden bezig bent die er tussendoor komen dan levert dat extra stress op. Om van die stress af te komen gun je jezelf dan even afleiding. ‘Ik heb zo hard gewerkt, ik mag nu wel even ontspannen…” En voor je het weet zit je een half uur, of nog langer dingen te doen die totaal niet bijdragen aan je productiviteit. Daarna voel je je minder ontspannen dan je dacht en eerder denk je … hmmm wat heeft dit me nou opgeleverd?

Lees ook: Hoe word je als ondernemer effectief?

Beter leren plannen

Dat kun je voorkomen door het plannen van je werk te verbeteren. Maar we hadden het toch over plezier in je werk? Dat klopt. Planning geeft ontspanning. Ontspanning geeft plezier. Plezier geeft effectiviteit. Op die manier hebben ze allemaal met elkaar te maken.

Even terug naar 80% van je werk gepland laten plaatsvinden. De voordelen daarvan zijn helder. Kwalitatief beter werk, meer voldoening, zekerheid dat je het goed doet. Maar ook meer plezier vanuit jezelf omdat de voldoening achteraf van uitgevoerde goede werkzaamheden groot is.  Tijdens het uitvoeren van geplande werkzaamheden kun je plezier verhogen door een lekker muziekje ( als de concentratiebehoefte van je werk dat toelaat), door die glimlach te laten klinken in wat je doet schrijft en maakt. Onze ervaring laat het zien, als je mensen mailt met plezier, omdat je dat wilt, dan krijg je dat van ze terug in de vorm van complimenten. Mensen met wie je contact op merken het op. Ze geven je daardoor eerder positieve commentaren terug. Het helpt je ook om vlotter te zijn in het afhandelen van zaken, je laat ze niet te lang liggen, omdat je er tegenop ziet.

Sneeuwbaleffect van een goede planning

Lol in je werk, het benutten van de Fun-factor, maar vooral het laten merken dat je leuk vindt wat je doet werkt dus als een steeds groter en sneller rollende sneeuwbal. Van die sneeuwbal weet je ook niet van tevoren hoe groot die zal worden of hoe snel die zal rollen, dat laat je gewoon gebeuren. Maar de aanzet geef je zelf! Stel je het verschil eens voor met het idee dat je een bal juist de berg óp moet rollen. De energie die dat vreet en hoe moe je je erbij zult voelen. Zelfs tijdens het schrijven beeld ik het me in, dat helpt ook al weer.

Lees ook: Welke 7 gewoontes maken je succesvol?

Samenwerken met collega’s

Met wie werk jij het liefst samen? Met die opgeruimde collega die overal om kan lachen en die positief in het werk staat? Of die sacherijn die alles teveel vindt en die niet vooruit te branden is? Dat antwoord is natuurlijk simpel, maar zo eenvoudig is het niet altijd. Nee, dat is waar. JE hebt momenten dat alles tegen lijkt te zitten. Dat de dingen heel anders gaan dan je gedacht had. Onze verwachtingen zijn misschien wel een klein struikelblokje in het plezier in je werk en in je leven. Maar net zoals een struikelblok een rollende sneeuwbal niet tegenhoudt zo zou het mooi zijn als een tegenslag ook jou niet tegenhoudt in dat waar je naar onderweg bent.

Samenwerken als ondernemer

Ben jij een ondernemer die altijd druk is?
Met onze krachtige coaching gaan we jou helpen om in (veel) minder tijd je business te laten groeien
Meer info vind je hier:Captain-programma

 

Terug in de tijd

In het begin van het artikel spraken we over de periode in je werk waar je met het meeste plezier naar terugkijkt. Als het je lukt om nu veel plezier te maken dan ga je over een aantal jaren misschien wel naar deze periode terugkijken als de tijd waarin je helemaal genoot van wat je deed. Dat is zeker haalbaar.

Leef niet in het verleden, maar leef zodat je vast geweldige herinneringen opbouwt voor als je later wat minder doen kunt. Van meer plezier is nog nooit iemand dood gegaan. Het is een soort achtergrondmuziekje dat overal in doorklinkt. In alles wat je zegt doet en uitvoert. In de kwaliteit van je werk en in de liefde die je ervoor opbrengen kunt.

Onderschat niet de impact die dat plezier in je werk gaat hebben op jou, je omgeving, je klanten en nog daarbuiten, op plekken die je zelf niet eens kent! Je zet gewoon elke dag plezier in beweging en je ziet wel wat dat gaat opleveren. Het voorkomt dat je en één valkuil stapt: Die van gestressed, met oogkleppen op en niet zien waar plezier te vinden is. Je doet jezelf tekort!

motivatie vasthouden ondernemer

 

 

 

 

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

plezier eigen bedrijf

 

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen