In 25 uur per week voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?
16 maart 2019 
9 min. leestijd

In 25 uur per week voor jezelf beginnen, hoe doe je dat?

Je wilt graag voor jezelf beginnen. Al langere tijd loop je met die gedachten rond. Kan dat in 25 uur per week? Op welke manier pak je dat dan aan? Hier zijn 5 tips om vanaf het begin je werk slim in te delen en te bepalen hoe je je richting daarin bepaalt.

1 Begin met een leeg vel

Er is maar één moment om bij nul te starten, bij het voor jezelf beginnen. De kracht ervan moet je niet onderschatten. Het is het allerbeste moment om heerlijk te brainstormen, nog zonder druk van de impact die een latere verandering heeft. “Serial entrepreneurs“ weten wat dat is. Het gevoel dat je aan het begin van iets moois staat, de vrije energie die dat oplevert.

Door te kijken naar waar je goed in bent, wat je zou willen doen en door vanaf het begin te kiezen hoe je wilt dat je onderneming eruitziet houd je het scherp waar je als ondernemer voor gevonden wilt worden. In deze fase is er nog geen antwoord fout. Je krijgt de gelegenheid om ideeën te laten groeien. Je maakt je nog niet te druk over bedreigingen, maar ziet vooral kansen en mogelijkheden die erom vragen ze te onderzoeken.

Ondernemer begin je bedrijf met een lege bladzijde

Maximale focus

Veel ondernemers rollen van de ene onderneming in de andere. Voor jezelf beginnen doen ze vaak gedreven door enthousiasme. Daarbij gaan ze veel tegelijkertijd doen en raken ze in het begin al hun focus kwijt. Of ze krijgen iets in de schoot geworpen wat niet direct bij ze past, maar wel voor de hand ligt. Een tip is, als je indicaties hebt dat je idee tot een onderneming kan gaan groeien, geef dat dan niet bij het eerste zuchtje tegenwind op. Kijk actief naar oplossingen die geboden worden en waar je mee aan de slag kunt om je onderneming te realiseren.

Jij bent de eigenaar van je onderneming. Als er iemand is die dit kan bepalen dan ben jij het wel. In de loop van de jaren herken je hoeveel je kunt doen in tweeënhalf uur volledig toegewijde tijd. Als je je in die periode niet laat afleiden, kun je er bijna een dag werk in stoppen. Vijf keer tweeënhalf is pas twaalf en een half uur, dus je hebt dan voor vrije ideeën nog de helft van je 25 uur over.

2 Durf knopen door te hakken

Succesvolle part time ondernemers durven knopen door te hakken wanneer de situatie daarom vraagt. Het kan zijn dat je ergens vol enthousiasme in gesprongen bent, maar dat blijkt dat er belangrijke belemmeringen zijn. Om te stoppen met het tijd investeren in een bepaalde activiteit. Het doet altijd ( een beetje) pijn om iets te stoppen waar je met goede moed aan begonnen bent. Maar stel dat je hierdoor niet aan je werk toekomt; dan is het toch onverstandig om deze knoop niet door te hakken? Dat helpt je zeker bij voor jezelf beginnen.

Door knopen door te hakken

The next best thing

Het grootste gevaar voor succes en effectief ondernemen is doen wat ook belangrijk is, maar waar niet je focus ligt.

Een voorbeeld: Wouter had een onderneming waarmee hij redelijk succesvol was. Voor de lange termijn was het zware werk dat hij deed in deze onderneming niet echt een optie, dus keek hij of hij er iets anders bij kon gaan doen. Dat tweede bedrijf voldeed eigenlijk veel beter aan zijn behoefte, maar hij durfde het eerste niet los te laten, omdat hij dat nou eenmaal zo gewend was. Het gevolg: Hij werd niet succesvol in zijn tweede onderneming, maar voelde ook de onrust van het achterop raken van het werk in zijn oorspronkelijke bedrijf.

Het grootste gevaar is dat je niet durft te gaan voor een nieuwe richting. Misschien vind je zelfs dat het in je tweede onderneming te gemakkelijk gaat. Of je gaat proberen multitasking te doen. Dat gaat altijd ten koste van tijd, kwaliteit en veiligheid (Bijvoorbeeld whatsappen, terwijl je auto rijdt).

3 Richt je alleen op het allerbelangrijkste

Hyperfocussen wordt vaak verbonden met ADD. Het is misschien niet voor iedereen weggelegd. Je kunt er wel beter in worden. Het gaat eenvoudigweg om het uitschakelen van externe prikkels. Daar kun je zelf veel aan doen. Heb je bijvoorbeeld een werkruimte die zo min mogelijk afleiding in zich heeft?

Prikkels uitschakelen

Welke prikkels hebben we het dan over? Een aantal liggen voor de hand. Je mobiele telefoon ( geen geluid, geen trilling, geen beeldscherm dat aangaat. Mailberichten ( geen pop-ups of reminders) Geplande afspraken ( geen aankondigingen). Muziek ( ook niet op de achtergond), Langsrijdend verkeer (mensen kijken of andere gebeurtenissen). Tv ( bewegende beelden). Etenswaar ( zak snoep om in te graaien o.i.d.). Geen reclamefolders of boeken, echt even helemaal niets. Soms kan een heerlijk plekje in de vrije natuur prima zijn.

Niet afgeleid worden

Het belang van niet afgeleid worden is één van de minst gewaardeerde voorwaarden voor goede focus. We raken al heel snel verveeld als we ons niet laten afleiden. Omgekeerde wereld en niet echt de manier om volledige aandacht te kunnen geven aan dat waar je je op wilt richten. Afleiding wordt wel vaak als oorzaak genoemd voor het ontbreken van focus. Ergens zijn we er niet altijd bereid afstand van te doen. Je telefoon uitzetten wordt eerder als een straf dan een zegen ervaren over het algemeen.

Laat je niet afleiden bij het voor jezelf beginnen

Werk je je als ondernemer helemaal uit de naad? Wil je graag minder werken maar weet je niet hoe?

Bekijk dan ons aanbod:

4 Kijk vooruit

Het kan een hele uitdaging zijn om keuzes te maken. Werken vanuit de lange termijn kan je helpen bij het doen van dat wat je succesvol maakt. Wat wilde je ook al weer voor resultaat bereiken? Je wilde dat je een succesvol bedrijf in deeltijd wilde realiseren. Gaat je dat met deze aanpak lukken? Nee? Stop dan met de activiteit op dezelfde manier in te vullen. Kijk wat je kunt en moet veranderen. Heb je moeite om overzicht te hebben in wat wel en wat niet verstandig is om te doen? Afstand geeft overzicht. Overzicht helpt je om inzicht te krijgen. Als je je daden vanuit inzicht doet is de kans dat je op langere termijn je doel wel gaat halen het grootst is.

Een rijtje redenen om te lang te blijven twijfelen:

  • In de toekomst kan de markt veranderen
  • Iemand vertelde me dat het een goed idee is
  • Er is al behoorlijk wat in geïnvesteerd
  • De mensen waar ik mee werk vind ik aardig
  • Ik voel me verantwoordelijk voor personen die al wel gekocht hebben
  • Misschien moet het economisch iets beter gaan voor ik het zeker weet
  • Er zijn vast nog mogelijkheden die ik nog niet ken

Waarom levert vooruit kijken je nou overzicht op? Omdat je steeds een stap vooruit kunt zijn als je weet welke richting je op wilt. Het gaat namelijk niet om hoe vaak je valt, maar om hoe vaak je opstaat. En opstaan lukt pas als je opkijkt. Als je alleen kijkt naar waar je lag kom je niet overeind. En je komt zeker niet zonder ongelukken vooruit, terwijl je achterom blijft kijken.

Altijd vooruit kijken is belangrijk wanneer je voor jezelf wilt beginnen

Evenwicht

Het is altijd een uitdaging om te moeten balanceren. Als ondernemer heb je hier al geen ander mee te maken. Je werk, je privé-keuzes en doen waar je voldoening uit haalt. En dan ook nog een aangenaam mens blijven. Op de een of andere manier moeten dit allemaal blijven combineren. Als je ooit op een evenwichtsbalk of een koord hebt proberen te balanceren is het eerste dat je leert om te kijken naar het doel waar je naartoe wilt. Zodra je teveel naar je voeten gaat kijken verlies je je evenwicht. Dat gaat ook op voor het succesvol worden in je onderneming.

Vooruit kijken helpt je dus om evenwichtige keuzes te maken. Hoe komt dat? Stephen Covey zei het al in zijn boek: “7 Habits of highly effective people”. Als je denkt aan hoe je uiteindelijk bekend wilt staan, heb je contact gehad met je belangrijkste waarden. Welke reputatie wil je dus hebben aan het eind van je leven? Blijf steeds bekijken of je met je onderneming die keuzes respecteert. Je hebt dan ook minder last van afleiding, die valt gewoon minder op, omdat dat meer is waar je naar kijkt als je naar beneden kijkt.

Tempo

Evenwicht houden is ook een kwestie van een tempo aanhouden dat goed bij je past. Sprintjes trekken en vervolgens stilvallen kan bij intervaltraining nuttig zijn, maar voor een ondernemer is het lang niet altijd een bijdrage aan succes. Dat heeft meer met energiemanagement te maken. Als je kijkt naar wat je energie geeft en je kanaliseert dat dan zul je een mooie ontwikkeling doormaken. Groeien met horten en stoten ( bij het voor jezelf beginnen ontkom je er nooit helemaal aan) heeft zo zijn eigen uitdagingen.  Een gestaag tempo aanhouden zorgt dat je niet omvalt ( net als met fietsen, geen vooruitgang is omvallen), jakkeren uit onrust heeft als effect dat je je helemaal uitput en dat de kracht om je evenwicht te bewaren verdwijnt. Ergens daar tussenin zit dus je mooiste evenwichtstempo.

Wat zie je als je vooruit kijkt?

Het kan zijn dat je als je bezig bent om voor jezelf te beginnen, de neiging hebt om je onderneming als enige centraal te stellen. Je kunt je daar dan ook helemaal blind op staren en alles erom heen vergeten. Als je bij het vooruit kijken ook kijkt naar, wat beteken ik voor mijn partner, gezinsleden, familie, vrienden en partners waar ik mee samen werk en hoe wil ik me voelen? Dan ontstaat een breder beeld met veel meer input dan alleen een succesvolle onderneming. Wat is een succesvol bedrijf als je niet gezond bent, hoe belangrijk is een bedrijf dat je rijk maakt, maar dat je laat vervreemden van je partner en je kinderen? Maak dus je toekomstvisie afhankelijk van je waarden, en bekijk het plaatje over je hele leven. Zo vaak als maar nodig is om te herijken waar je mee bezig bent. Dan wordt voor jezelf beginnen echt een succes!

5 Zoek anderen op

Het lijkt alsof samenwerken meer tijd kost dan het oplevert. Veel ondernemers hebben het idee dat ze bepaald werk sneller en beter zelf kunnen dan wanneer ze het uit zouden besteden. Klopt deze redenering wel? Ja en nee. Ook hier kan er een verschil zijn tussen korte en lange termijn. Op korte termijn win je tijd door werk zelf te doen. Eén of twee keer uitleggen maakt dat je op de lange termijn werk door een ander kunt laten doen, dat verdient zich al snel weer terug. Er is nog een ander belangrijk voordeel van het werken met anderen, in welke vorm dan ook.

Je hebt allemaal je eigen kennis, energie en invalshoek. Door daar een goed gebruik van te maken kun je voordeel halen uit samenwerken. Ook als dat niet direct noodzakelijk is heb je dus voordeel bij samenwerken met anderen. Ook elkaars netwerk kan een versterking zijn, nog zonder dat het je veel geld kost direct, of zonder dat je in de opdrachtgevers-rol hoeft te kruipen. Op steeds meer plaatsen  kun je voor jezelf beginnen en een werkplek zoeken waar je met andere ondernemers kunt samenwerken. Deel je ideeën met anderen, al is het maar om te ontdekken of je marketingboodschap helder en krachtig genoeg is.

Goede samenwerking is het belangrijkst bij voor jezelf beginnen

Je werk in 25 uur per week af?

Als je met een onderneming begint kun je vrijer keuzes maken, dan wanneer je een bestaande onderneming overneemt. Een onderneming met een groot dienstenpallet  heeft ook meer moeite om werkzaamheden te beperken dan een onderneming met minder verschillende producten. Op deze manier voor jezelf beginnen heeft dus nut als je geen workaholic wilt zijn. Houd het eenvoudig. Wees niet bang om stevige beslissingen te nemen als iets niet werkt. Focus je op dat wat het allerbelangrijkst is en kijk vooruit.  Zoek anderen op om in nauw of ruim verbod samen te werken of te sparren.

Volg onze programma’s

Wil je meer uit jezelf en je onderneming halen en ben je bereid je ambities en ondernemersbestaan kritisch te bekijken? Meld je dan aan voor een van onze programma’s. Naast individuele coaching bieden we nog veel meer interessante trajecten aan om het maximale uit jezelf te halen zónder dat je hier aan onderdoor gaat. Ons Captain Programma helpt jou om succesvol te zijn in maximaal 25 uur per week. Het is er juist voor ZZP’ers die nog niet maximaal de vruchten plukken van hun ondernemersbestaan.

Kortom, het is mogelijk om als ondernemer zonder financiële zorgen in het leven te staan. Ken je intrinsieke motivatie, je toevoegde waarde en ga voor een zinvol bestaan als ondernemer.

Coaching als je voor jezelf beginnen wilt

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

Onzekerheden van ondernemers

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen