Financiële zorgen van ondernemers/ zzp-ers. Wat doe je er aan?
16 maart 2019 
9 min. leestijd

Financiële zorgen van ondernemers/ zzp-ers. Wat doe je er aan?

Als ondernemer haal je graag het maximale uit jezelf en je bedrijf. Toch betrap je jezelf er regelmatig op dat je niet zorgeloos in het leven staat. In de praktijk maak je je soms best zorgen over je geld. Hoe moet het als je onvoldoende geld binnenhaalt? Kun je dan nog wel je rekeningen betalen en blijven wonen waar je nu woont? Ben je in staat om jezelf, je partner en kinderen te onderhouden als je tijdelijk minder inkomsten hebt? Financiële zorgen gaan ook ZZP’ers niet voorbij en dus is het belangrijk om uit te zoeken wat jij kan doen aan je geldzorgen. Is er een manier om juist ook als ZZP’er financieel veerkrachtig te zijn? Bij Werk & Vrijheid geloven we dat succes voor ZZP’ers mogelijk is, zelfs als je soms een tikkeltje last hebt van ondernemersblindheid.

ZZP’ers met financiële zorgen

Zo’n 18 procent van de ZZP’ers maakt zich ernstig zorgen over hun financiële situatie. Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer In Geldzaken in samenwerking met Nibud onder ruim 1.200 ZZP’ers. Zo’n tweederde van de ZZP’ers heeft een wisselend inkomen en is vooral gericht op de korte termijn. Juist de zelfstandigen zonder overzicht voelen zich onzeker, hebben veelal nu al financiële zorgen én slechts weinig reserves opgebouwd voor de toekomst. Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim 10 procent direct in de problemen komt als een opdrachtgever een factuur te laat betaalt. Zo’n 11 procent geeft aan regelmatig geld tekort te komen en 18 procent zet nooit geld opzij voor de toekomst of onverwachte uitgaven. De 55 procent die wel geld apart zet, kan daarmee slechts een half jaar overbruggen.

Financiële zorgen door een ziekte of ongeval

Financiële zorgen doen zich niet alleen voor bij minder werk of een te laat betaalde nota, maar kan ook voorkomen als je ernstig ziek wordt of een ongeval krijgt. Niet iedere ZZP’er heeft voldoende draagkracht om dit financieel aan te kunnen. Hoe ambitieus je misschien ook bent, ook jij kunt er door geraakt worden en wat doe je dan? Nu vind je een arbeidsongeschiktheidsverzekering misschien te duur, maar je ontvangt als ondernemer geen werkloosheidsuitkering (WW), dus verval je al snel in de bijstand óf je bent afhankelijk van het inkomen van je partner. Dit is uiteraard geen ideale situatie, maar je hebt geen idee hoe je dit anders moet aanpakken. Wat nu als er toch een manier is om als ondernemer financieel veerkrachtig te zijn? Zou dat niet wenselijk zijn en jou goed uitkomen?

Hoe ga je om met een bedrijfsongeval

Minder werken zonder dat je inkomen daalt

Bij Werk & Vrijheid zijn we ervan overtuigd dat je minder kan werken zónder dat je inkomen daalt. Veel ondernemers verlangen naar vrijheid en zijn graag eigen baas. Toch is de praktijk weerbarstig en maken ondernemers soms lange werkweken om zo de eindjes aan elkaar te knopen. Succesvol zijn zonder je kapot te hoeven werken, dat is waar we bij Werk en Vrijheid in geloven. Als eigenaren van dit mooie bedrijf leiden we een leven zoals wij dat willen. Enerzijds werken we hard, anderzijds genieten we volop. Wij werken maximaal 25 uur per week en bekijken continue wat we wel of niet moeten doen. Dit helpt ons om een leuk leven te leiden zónder dat we te kampen hebben met geldzorgen.

Word kapitein van je eigen schip

Financieel veerkrachtig zijn begint met kapitein worden van je eigen schip. Waarom laat jij de wensen van klanten jouw ondernemersbestaan bepalen in plaats van dat jij beslist wat belangrijk en wenselijk is? Jij bepaalt de koers van je schip en niet jouw stuurman of je matrozen. Wat is eigenlijk de reden dat je het moeilijk vindt om de regie te nemen over je bedrijf? Wat zit daarachter en wat zorgt er voor dat je al snel anderen laat bepalen waar je naartoe wilt? Financieel stressvrij worden kan alleen als jij zelfbewust bent en keuzes maakt die niet alleen voor nu fijn zijn, maar ook voor de lange termijn effect hebben. Jouw intrinsieke motivatie speelt daarin een belangrijke rol.

Bewaar overzicht via een goede bedrijfsadministratie

Veel ondernemers met geldzorgen hebben weinig tot geen overzicht inzake hun inkomsten en uitgaven. Dit blijkt uit het onderzoek van Wijzer In Geldzaken in samenwerking met Nibud. Het helpt om als ondernemer je zakelijke geldstromen gescheiden te houden van je privé-uitgaven. Dit betekent dat je een zakelijke bankrekening opent waar klanten jouw facturen naar overmaken. Tegelijkertijd zorg je voor een heldere bedrijfsadministratie. Dit draagt bij aan meer overzicht in wat er nu binnenkomt en uitgaat. Heb je een hekel aan het bijhouden van je bedrijfsadministratie of misschien een ander excuus om het niet te doen? Besteed het uit aan een expert. Hiermee bespaar je jezelf tijd, stress en een hoop gedoe. Delegeren geeft rust, vrijheid en ruimte voor andere zaken die je belangrijk vindt.

Doe waar je goed in bent en ontdek wat je leuk vindt

Doen waar je goed in bent en aanpakken wat je leuk vindt, daarmee houd je het als ondernemer het langste vol. Dat wat je niet leuk vindt, delegeer je aan een externe partij of schrap je als het geen winst oplevert. Je bedrijf moet namelijk passen bij wie je bent en waar je voor staat. Dit helpt jou om je visie haarscherp te verwoorden. Geld is namelijk niet de belangrijkste basis voor succes, maar intrinsieke motivatie. Door te doen wat je het allerliefste doet, is de kans op succes het grootst. Zolang jij je laat leiden door extrinsieke factoren, dan bestaat de mogelijkheid dat het je succes alleen maar in de weg staat. Kijk daarom naar je intrinsieke motivatie en hoe je deze kan versterken. Bij Werk en Vrijheid helpen we jou graag in het ontdekken waar je goed in bent en wat het beste bij jou past.

Wat vind je leuk als ondernemer

Investeer in datgene wat jou winst oplevert

Draag je zorg voor een overzichtelijke bedrijfsadministratie? Dan zie je al snel wat winst oplevert en wat niet. Stop met slecht lopende zaken, want dit kost jou alleen maar tijd, geld en energie. Zaken die niet winstgevend zijn, leveren nu eenmaal stress op. Het helpt niet om tot het laatste moment in een ommekeer te geloven. Je kan beter op de rem trappen of bepaalde zaken schrappen, in plaats van dat je eindeloos doorgaat met iets waarmee je toch geen rooie rotcent verdient. Onthoud: een bedrijf dat verliest lijdt, hoeft niet direct in de financiële problemen te komen. Soms moet je een product of dienst dat wat alleen maar geld kost schrappen en je meer focussen op dat wat jou daadwerkelijk euro’s oplevert.

Maak een heldere planning

Vanzelfsprekend boek je graag succes met je bedrijf en dit kan niet zonder visie. Een heldere planning helpt hier uitstekend bij. Uiteraard is het van belang dat je planning werkt en jou helpt om je doelen te realiseren. Doe daarom alleen de dingen die je echt leuk vindt om te doen en kijk verder dan alleen deze week. Als ondernemer creëer je ook visie voor de toekomst. Het geeft niet als je deze af en toe moet bijstellen. Stop daarom met het blussen van brandjes of het doen van spoedklussen die jou alleen maar tijd en geld kosten. Doe alleen die zaken die passen in jouw planning en jouw doelen daadwerkelijk verwezenlijken. Uiteraard houd je in je planning rekening met zaken waar je geen grip op hebt, bijvoorbeeld mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Een beetje flexibiliteit is geen enkele ondernemer vreemd, nietwaar?

Hoe maak je een planning voor je onderneming

Beweeg mee met trends zonder je identiteit te verliezen

De markt beweegt steeds sneller en dus beweeg jij ook. Zolang je niet bovenop de markt zit, ben je ook niet relevant voor klanten. De kans is dan heel groot dat het succes tussen je vingers glipt. Wist je dat bedrijfsblindheid veel voorkomt bij ondernemers? Veel ondernemers durven niet mee te bewegen uit angst om hun identiteit kwijt te raken. Toch is deze angst niet terecht. Je kan namelijk prima mee bewegen en toch je unieke identiteit behouden! Voorkom dat je dit risico loopt en vraagt experts om kritisch naar jou en je bedrijf te kijken. Bij Werk & Vrijheid denken we hierin graag met je mee. Meld je aan voor individuele coaching, lees onze blogs of volg een intensieve training. Wij geven je graag de nodige tips en ondersteuning om flexibel mee te bewegen in de markt waarin jij actief bent zonder dat je daarin jezelf verliest en zonder financiële zorgen.

Sta open voor veranderingen en nieuwe ervaringen

Het helpt om als ondernemer open te staan voor nieuwe inzichten. Enerzijds moet je trouw zijn aan jezelf, anderzijds is jezelf een spiegel voorhouden enorm belangrijk. Soms komt vernieuwing uit een hoek die je niet verwacht. Wees daarom niet bang, maar durf af en toe risico te nemen door jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen. Bij Werk en Vrijheid leren we jou topondernemer te zijn zonder dat je jezelf tekort doet. Je hoeft je namelijk niet kapot te werken om toch succesvol te kunnen zijn. Hoe je dat aanpakt? Meld je aan voor een uitdagende coaching sessie.

Een business coach versterkt je groei

Bepaal het juiste uurtarief

Natuurlijk wil je met jouw bedrijf een goed salaris verdienen. Enerzijds wil je je uurtarief niet te hoog inzetten, want dan blijven klanten weg en opdrachten uit. Anderzijds is een laag tarief niet gunstig voor je eigen portemonnee. Belangrijk is dat je voor ogen houdt dat je tarief niet alleen kostendekkend moet zijn, maar vooral ook winst moet opleveren. Je wilt namelijk geld overhouden om van te leven én reserves opbouwen voor de toekomst. Je bent als ondernemer tenslotte zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw. Verdiep je in de tarieven van je concurrenten en reken voor speciale projecten speciale prijzen.

Hoe bepaal je je prijs per uur?

Wij hanteren hiervoor 5 slimme tips:

1. Zorg dat je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven.
2. Let op dat jouw salaris niet lager is dan dat van iemand in loondienst.
3. Neem kosten voor sociale zekerheid mee in je berekening van je uurtarief.
4. Houd er rekening mee dat je geen 365 dagen per jaar werkt, maar maximaal 21 dagen per maand.
5. Neem je bedrijfsuitrusting en vaste lasten mee in je berekening.

Wil je meer lezen over het bepalen van je uurtarief? In onze blog Uurprijs berekenen lees je nog veel meer bruikbare en praktische tips.

Vergroot je toegevoegde waarde

Veel ondernemers vinden het lastig zichzelf te verkopen en dus weten ze vaak ook niet goed wat hun toegevoegde waarde is of hoe ze deze kunnen vergroten. Toch is het als ZZP’er enorm belangrijk om onderscheidend te zijn in wie je bent en wat je doet. Hoe meer expertise jij in huis hebt en daadwerkelijk benut, hoe groter de kans dat mensen bij jou uitkomen. Zorg dat je de essentie van je product of dienst door en door kent zodat je de resultaten hiervan jouw klanten overtuigen. Je toegevoegde waarde moet je kort en krachtig kunnen overbrengen aan je doelgroep. Door je waarde ook nog eens te vergroten, is er bovendien een goede reden om je uurtarief te verhogen. Dit scheelt je toch de nodige financiële zorgen en helpt jou om financieel gezond te blijven.

ZOrg dat je toegevoegde waarde levert

Volg onze programma’s

Wil je meer uit jezelf en je onderneming halen en ben je bereid je ambities en ondernemersbestaan kritisch te bekijken? Meld je dan aan voor een van onze programma’s. Naast individuele coaching bieden we nog veel meer interessante trajecten aan om het maximale uit jezelf te halen zónder dat je hier aan onderdoor gaat. Ons Captain Programma helpt jou om succesvol te zijn in maximaal 25 uur per week. Het is er juist voor ZZP’ers die nog niet maximaal de vruchten plukken van hun ondernemersbestaan.

Kortom, het is mogelijk om als ondernemer zonder financiële zorgen in het leven te staan. Ken je intrinsieke motivatie, je toevoegde waarde en ga voor een zinvol bestaan als ondernemer.

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Onzekerheden van ondernemers

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen