Werkloos raken: Angst waar je als ondernemer mee te maken krijgt
24 mei 2019 
9 min. leestijd

Werkloos raken: Angst waar je als ondernemer mee te maken krijgt

Werkloos raken als ondernemer: Niet meer in staat zijn je eigen inkomen te verdienen, geen geld meer hebben; voor iedere ondernemer is dit een nachtmerriescenario. Het betekent dat je geen grip meer hebt op dat wat je misschien wel het belangrijkste in je leven vindt. Zorgen voor je gezin en je eigen inkomen. En toch hebben sommige ondernemers/ZZP-ers jhier geregeld mee te maken. Hoe zorg je dat werkloosheid jou niet in de greep krijgt? Wat doe je om te voorkomen dat je achterhaald wordt door veranderende marktomstandigheden? En wat doe je als je tijdelijk niet voldoende inkomen uit je bedrijf kunt halen?

Werkloos raken: Geen grip op je inkomen

Als er in jouw richting geen werk en inkomen meer te verdienen valt, kom je vaak in en lastige situatie terecht. Er zijn maar weinig ondernemers die genoeg gespaard hebben om zonder problemen te kunnen stoppen met hun bedrijf. Hier liep Jorg ook tegenaan. Jorg was in een lastig parket komen te zitten. Omdat hij te weinig verdiende om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te kwam hij in de problemen toen hij langdurig ziek werd. Hij kreeg met stevige stressklachten te maken. Er was een periode dat hij amper zijn bed uit kon komen, laat staan dat hij kon denken aan zijn werk. En in komen verdienen was er al helemaal niet bij.

Overleven

Wat hielp hem om deze periode te overleven? Iemand wees hem op de WwZ ( Wet werk zelfstandigen). De Wwz kan gebruikt worden om een tijdelijke inkomstenaanvulling te verzorgen als er te weinig inkomsten zijn voor een bepaalde periode. Voor Jorg was dit een ideale oplossing. Hij had de tijd om aan zijn herstel te werken, zonder dat hij direct bang hoefde te zijn om werkloos te raken. Hij merkte dat hij vooruit ging en dat hij weer langzamerhand aan het werk terug kon. Ook zijn klanten gaven hem weer klussen toen hij meer en meer hersteld was. De WwZ had hem door de moeilijkste tijd heen geholpen.

werkloos zelfstandige

 

Vangnet

Via deze regeling kan een ondernemer gedurende een bepaalde periode van werkloosheid, een kwartaal of een half jaar tijdelijke ondersteuning ontvangen. In uitzonderlijke gevallen is het zelfs mogelijk om een jaar lang ondersteuning te krijgen. Alsw de inkomsten te ver stijgen in de periode in hetzelfde boekjaar, kan het wel zijn dat een deel van de uitkering omgezet wordt in een lening. Dit deel moet dan terugbetaald worden. Bij de gemeente krijgt een ondernemer die een beroep doet op deze regeling meestal een accountmanager toegewezen die van deze regeling goed op de hoogte is.

Lucht

Dit zou veel lucht kunnen geven voor het geval je echt in de problemen terecht komt. Mocht je niet meer kunnen terugkeren als ondernemer dan kan een voormalig ondernemer een aangepaste ww-regeling aanvragen.

Door op de hoogte te zijn van regelingen zoals deze kun je met een een geruster hart ondernemen, er is nog een bepaalde vorm van vangnet. Hiervoor is het wel belangrijk dat je niet te dure vaste lasten hebt, want de uitkering is niet hoger dan een ww-uitkering en dat kan een heel stuk verschillen met de hoogte van je inkomen als ondernemer, zeker omdat je vaak tijdelijk bepaalde aftrekposten mist in een ziekteperiode.

Als je naast je onderneming nog in loondienst bent, is het nog iets ingewikkelder om erachter te komen waar je precies recht op hebt. Via het UWV is hier meer informatie over te vinden.

Spaarpotje

Stel, je raakt werkloos. Ga je dan wel of niet je spaarpotje legen om ondernemer te kunnen blijven? Dit is voor veel ondernemers een dilemma. Sommigen gaan te lang door en moeten jarenlang afbetalen. Tegelijkertijd laten ze ook nog anderen achter met betalingsproblemen. Zover zou ik het zelf niet willen laten komen.

Hoe voorkom je dat? Nou helaas is dat niet altijd mogelijk. Het helpt zeker als je signalen ingebouwd hebt over hoe goed je er als onderneming voor staat. Financiële signalen, maar ook signalen op het gebied van teruglopende verkoopaantallen bijvoorbeeld. Ook waardevolle reacties van klanten kunnen een signaal afgeven dat belangrijk is voor het voortbestaan van je onderneming. Hoe eerder je op de hoogte bent hoe beter.

Uitzonderingen

Je spaarpotje legen voor het voortbestaan van je onderneming is soms onoverkomelijk. Zelf heb ik door een hernia, compleet met operatie en bijbehorend herstel ook voorgestaan. Probeer wel direct weer te gaan bouwen aan een nieuw spaarpotje. Dat geeft je ook meer rust bij het ondernemerschap zelf. Het is er niet voor risico’s maar voor het opvangen van periodes ( weken, maanden  zonder inkomen). Dat je spaarpotje leegraakt is op zich ook weer een signaal dat je dingen moet gaan omkeren of bijsturen.

Kijk je periodiek hoe je ervoor staat? Dat is een meetmoment dat kan voorkomen dat je verrast wordt door een leeg spaarpotje of opgedroogde inkomsten.

Het kan ook zijn dat je spaarpotje je heilig is. Dat je met de onderneming wilt stoppen op het moment dat je je spaarpotje aan moet spreken. Daar is iets voor te zeggen. Je neemt namelijk een heel sterke positie in door te zeggen: “Mijn onderneming levert niet op wat ik nodig heb, dus ik stop”. Het risico hieraan is dat je bij de eerste de beste tegenvaller stopt met je onderneming. Ondernemen is vallen en opstaan en weer doorgaan.

 

Sparen als ondernemer

 

Groeien in een rechte lijn

De werkelijkheid is nu eenmaal geen rechte lijn omhoog. Sterker nog, het aantal ondernemers dat bijna lineair groeit zonder financiële tegenslagen is nihil. De succesvolle ondernemers die zich profileren hebben allemaal ook minder tijden gehad. Wat hun onderscheidt van andere, minder succesvolle ondernemers? Ze durfden risico te nemen en lieten zich niet uit het veld slaan bij één of meerdere tegenslagen.

Als het gaat om het bepalen van het aanspreken zou je voor jezelf wel een bepaalde ondergrens van plundering kunnen afspreken met jezelf of je partner. Als de laatste 2500 EUR in het zicht komt moet er iets veranderen anders moet ik stoppen. Van faillissementen worden alleen advocaten en fiscalisten beter. Het is een soort bedrijfsburnout, waarbij niet perse de hardwerkende ondernemers uitvallen, maar vooral personen die zichzelf teveel wegcijferen voor hun bedrijf. Dit blijkt uit analyses van het CBS.

Onzekerheid

Wat onzekerheid over werkloos worden ook met zich brengt is stress. Het is ook één van de oorzaken van burnout. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Vandaar dat we je in onze training laten werken op een ontspannen manier. Het is een superbelangrijk ingredient van succesvol ondernemen in 25 uur.

Meer dan 25 uur

Meer werken dan 25 uur is ook nooit de oplossing, dat is in de loop van de tijd gebleken. Het is één van de onderdelen van onze 1e stuurmanprogramma’s . Van veel ondernemers krijgen we terug te horen dat ze veel problemen met hun gezondheid krijgen naarmate ze de spanning van werkloosheid meer voelen. Het is dus echt de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan. Het is geen luxe om stress-arm te kunnen ondernemen. Stressvrij bestaat niet en is ook niet de moeite waard om naar te streven. Het blijkt dat stress niet zozeer het gevaar voor onze gezondheid oplevert, maar de angst dat stress ons ziek maakt.

Stress

De een functioneert beter onder stress dan de ander, het lichaam die stress als positief ziet reageert door meer energie aan te maken, terwijl iemand die stress negatief beoordeelt of angst erbij voelt juist verminderde fysieke prestaties gaat leveren ( aderen en hart die minder effectief gaan functioneren).

Instabiel inkomen

Stoppen met je onderneming omdat je werkloos dreigt te raken, kan ook te maken hebben met een instabiel inkomen. Ook hier kan een aantal stappen gezet worden als dit jouw situatie is. Als je merkt dat je hier gevoeliger dan gemiddeld voor bent, word je sterk aangeraden om hier rekening mee te houden. Er zijn 3 belangrijke manieren waarop je hiermee om kunt gaan:

 

3 tips voor een stabiel inkomen

  1. Zet als eerste het geld voor de Belastingdienst opzij ( 6 % of 21% BTW en grofweg 30% voor de inkomstenbelasting). Als je een BV hebt kom je tot een andere verdeling, laat je dan adviseren door een financieel adviseur of een accountant.
  2. Zorg dat je precies op de hoogte bent van de vaste lasten die je sowieso moet verdienen om in de kost te kunnen voorzien.
  3. Spaar in maanden waarin je meer inkomsten heb extra om te zorgen dat je tegenvallende inkomsten kunt opvangen.

Administratie

Ik zie geregeld gebeuren dat ondernemers niet voldoende inkomsten hebben doordat ze hun administratie niet op orde hebben. Leer jezelf dit vanaf dag 1 aan. Als je het nog niet kunt neem dan de tijd om een efficiënte snelle manier onder de knie te krijgen om dit proces uit te (laten) voeren. Hieronder valt zowel administratie aan de inkomsten als aan de uitgavenzijde.

Betaling/facturatie

Als je bijvoorbeeld te laat factureert voed je je klanten in negatieve zin op. Stel dat je een keer iets sneller je facturen betaald wilt hebben zal de klant minder alert reageren, omdat je normaal altijd wacht met je facturen. Ik factureer altijd binnen een week na de gevoerde/geleverde werkzaamheden. Vaak heb ik facturen al eerder klaarstaan en kan ik ze direct na het leveren van de diensten versturen. Zet hierover duidelijke afspraken in je algemene voorwaarden. Uiteindelijk kan het het verschil maken tussen werkloos of niet werkloos.

Voor de samenwerking is het positief als beide partijen vlot voldoen aan hun betalingsverplichtingen. Het moment van de kwartaalaangifte voor de BTW is ook vaak een heikel moment. Als je je zaken hierin op orde hebt geeft dit je ook rust. Het zijn allemaal manieren waarop je zorgt dat je niet werkloos wordt.

Werkloos zzp

Zelfstandigheid

Het grootste probleem is het opgeven van je zelfstandigheid als je werkloos wordt. Niet meer je eigen inkomen kunnen bij elkaar verzamelen is een pijnlijk en ontmoedigend proces. Het opgeven van autonomie en elders weer aan de slag gaan kost bijna altijd de nodige ellende. Iets dat je altijd probeert te voorkomen. Ondernemers die weer volledig in loondienst zijn gegaan of die hun bedrijf hebben moeten opgeven beschrijven dit proces als langdurig, deprimerend en ontmoedigend. Het kan zeker goed zijn om hulp te zoeken bij dit traject. Niet alleen op financieel vlak, maar ook op het gebied van persoonlijke begeleiding.

Doorzetten

Het is mooi om te zien dat juist ondernemers die diep gezeten hebben vaak sterker eruit komen als ze een lastige tijd hebben gehad. Ze zijn niet werkloos geraakt. Als je merkt dat er langzamerhand hoopvolle signalen van herstel van je onderneming zijn, geef dat een boost en tegelijkertijd toont het de kracht van doorzettingsvermogen en het om kunnen gaan met tegenslagen. Dit zijn aspecten waar je in loondienst in deze vorm niet snel mee te maken zult krijgen. Soms kom je ondanks dat je alles zo’n beetje goed doet toch in een situatie terecht waarin je buiten je schuld om te maken krijgt met het moeten opgeven van je onderneming.

Geef in dat geval niet te snel op, maar laat ook niet toe dat je eraan onderdoor gaat. Ga niet tegen beter weten in door met het vergroten van je problemen. Probeer ernaar te kijken alsof het het bedrijf is van een goede vriend van je, wat zou je hem of haar voor advies geven over de voortgang van de ondernming? Die afstand heb je nodig om verstandige lange termijn beslissingen te nemen.

 

Laat je coachen door Werk en Vrijheid

Zoek je naar extra diepgang, kracht en zekerheid bij het leiden van jouw bedrijf? Kun je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Jouw kracht en identiteit ontdekken en dit succesvol doortrekken naar je onderneming? Laat je coachen door Werk en Vrijheid en word succesvol in wat je doet. Wij bieden je diverse programma’s die helpen om je sterke kanten te verbeteren, daadkrachtige keuzes te maken óf beter te focussen. Wij maken je bewust van wie je bent en welke keuzes belangrijk zijn om daadwerkelijk kapitein te zijn op je eigen schip.

Plan daarom direct een kennismaking in met ons als coaches of meld je aan voor een van onze coaching-trajecten. Dit geeft je ongetwijfeld nieuw inzicht en helpt jou succesvol te zijn in wie je bent. Wij zijn Ruud Meulenberg en Don Kanters van Werk en Vrijheid, wie ben jij?

Coaching als je succesvoller wilt zijn in minder uren

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Geen werk meer kleine zelfstandige

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen