Onrust bij ondernemers: Wat kun je het beste doen
06 maart 2020 
8 min. leestijd

Onrust bij ondernemers: Wat kun je het beste doen

Onrust bij ondernemers: Wat kun je het beste doen?

Onrust bij ondernemers: Angst, bezorgdheid, drukte, gejaagdheid, allemaal woorden die ongeveer hetzelfde betekenen.We hebben er allemaal weleens mee te maken. Er zijn veel zaken die je onrustig kunnen maken. Maar wat als je continu onrust voelt? Waar komt onrust vandaan? Kun je onrust omzetten in iets positiefs? Onrust, vriend of vijand voor een zelfstandige? In dit artikel gaan we hier op in en kijken we waarom teveel onrust je minder succesvol maakt als ondernemer.

Ervaar jij ook meer onrust dan je zou willen? Zie je dat andere ondernemers meer rust hebben? Merk je dat je niet het beste uit jezelf haalt doordat je onrustig bent? Plan een gesprek in met Werk & Vrijheid.

Lees ook: Hoe breng je rust in je onderneming?

Wat is onrust?

Het gevoel dat je iets moet, maar niet precies weet wat. Onrust bij ondernemers kan ontstaan als je bang bent dat dingen misgaan. Onrust kan ook betekenen dat je teveel energie hebt. Of dat je het gevoel hebt dat je haast hebt, terwijl dingen niet opschieten. Zeker als je heel veel dingen op je lijstje hebt staan waar je steeds niet aan toe komt. Het kan ook zijn dat je vooral bezorgd bent en dat daar je onrust vandaan komt. Onrust maakt dat je vaak niet het beste uit jezelf kunt halen, het leidt je af. De laatste jaren merken we dat ondernemers hier minstens net zoveel mee te maken hebben als werknemers in een bedrijf.

Lees ook: Hoeveel heb jij met onrust in je bedrijf te maken?

Persoonlijk

Vaak horen we dat het vreemd is dat onrust bij ondernemers net zoveel kan plaatsvinden als bij iemand die in dienst is bij een bedrijf, omdat je als ondernemer veel meer invloed hebt op je dagelijkse werk. Maar is dat wel zo? In de praktijk blijkt dat nogal tegen te vallen. Hoe mooi ook de toekomst eruit zag toen je voor jezelf begon. Na verloop van tijd merken heel wat zelfstandigen dat ze hun afhankelijkheid van een werkgever hebben ingeruild voor een afhankelijkheid van hun klant. De onrust bij ondernemers is ook toegenomen doordat markten steeds meer wisselen qua omstandigheden.

Onrust bij ondernemers overkomt velen helaas

Lees ook: Ondernemer: Werk je meer dan je zou willen?

Hoe is dat voor jou?

Heb je er last van? Geen probleem, dat heeft iedereen weleens. Heb je er dagelijks last van? Dan moet je al op gaan letten. Heb je er meerdere malen per dag last van? Dan zouden er al alarmbellen mogen gaan rinkelen. En als je nou merkt dat er steeds minder uit je handen komt, juist vanwege de onrust die je voelt? Ontregelt of beheerst het je leven? Dat is het belangrijkste om te weten. Als dit voor jou geldt dan is het tijd om in actie te komen. Als je namelijk langere tijd met veel onrust als ondernemer te maken hebt, kan het zijn dat je er helemaal niet meer uitkomt. Of erger nog, dat je totaal vastloopt.

Lees ook: Hoeveel uren per week werk je in je bedrijf?

Waar komt onrust vandaan?

Onrust bij ondernemers kan verschillende oorzaken hebben, we hebben hier 6 oorzaken op een rij gezet. Zeker als meerdere van de onderstaande 6 punten herkenbaar voor je zijn is onrust een potentieel risico voor je. Het kan dan helpen als je weet wat de oorzaak ervan is.

  1. Aanleg
  2. Onzekerheid over de markt
  3. Gevolgen van keuzes
  4. Niet voor jezelf op durven komen
  5. Pleasegedrag
  6. Perfectionisme

Lees ook: Wat zijn redenen om als ondernemer onrust sterker te maken?

1. Aanleg

Een steeds grotere groep mensen heeft te maken met onrust door bijvoorbeeld ADD, ADHD, HSP of een andere verhoogde gevoeligheid voor onrust. Dit heeft deels te maken met erfelijkheid, maar ook met omgevingsfactoren. Als het in het normale rustige leven al een uitdaging is om je te kunnen concentreren dan zul je als ondernemer in een drukke markt hier helemaal moeite mee hebben. Is er bij jou ooit vastgesteld dat je met zulke gevoeligheid te maken hebt? Houd er dan rekening mee bepaalde zaken je lastiger af gaan, zoals projectmanagement of coördinatie van complexe trajecten.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van HSP als ondernemer?

2. Onzekerheid over de markt

Naast dat je door aanleg te maken kunt hebben met onrust kan het ook de markt zijn die onrust bij ondernemers veroorzaakt. Daarbij ben je echt niet de enige. Investeerders hebben hier bijvoorbeeld vaak ook mee te maken. Overal om je heen zie je nu misschien wel dat de markt om je heen verandert of minder actief is, bijvoorbeeld vanwege het corona-virus. Daarnaast kan het zijn dat je in een markt actief bent die onderhevig is aan veel veranderingen. Als dat in jouw markt ook het geval is heb je daar zeker mee te maken en is het verklaarbaar dat je onrust voelt.

Jezelf als onderneming of zelfstandig professional onderscheiden helpt je minder afhankelijk te worden van de markt. Als je klant jouw unieke product ziet zul je minder afhankelijk worden van de markt, om de eenvoudige reden dat je herkenbaar bent en dat ambassadeurs vertellen over je werk. Wat er verder in de markt gebeurt, daar heb je toch geen invloed op. Je daar bewust van zijn kan je ook al meer rust geven. Die rust straal je ook gemakkelijker uit naar klanten, als je een klant voor je wilt winnen helpt dat ook.

Lees ook: Onzekerheid over de markt, zit dat je als ondernemer in de weg?

3. Gevolgen van keuzes

Als je zwaar investeert, of je verdienmodel op een riskante manier opbouwt kun je ook met veel onrust te maken krijgen. Een herkenbare: Je hebt ervoor gekozen om je product zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Dat maakt dat klanten namelijk vaak minder drempel ervaren om je product of dienst aan te schaffen. Je maakt er ook gemakkelijk reclame voor, want je klanten reageren snel op de belofte dat iets goedkoop is. Het kan ook je onrust bij ondernemers in de hand werken, want wat gebeurt er als je een concurrent krijgt die nog goedkoper aanbiedt dan jij? Verkopen komen onder druk te staan en je resultaat gaat omlaag. Gevolg: Onrust!

Onrust bij ondernemers neemt toe bij foute keuzes

Lees ook: Hoe kun je de juiste keuzes maken als ondernemer?

4. Niet voor jezelf op durven komen

Door niet voor jezelf op te komen als ondernemer werk je je eigen onrust in de hand. Hoe zit dat dan in elkaar? Onrust bij ondernemers is rechtstreeks verbonden aan angst en onzekerheid. Als je niet duidelijk maakt wat je wel en niet wilt zul je meer afhankelijk zijn van je klanten of anderen. Dit systeem versterkt onrust en je overtuigingen dat je er niets tegen kunt doen zullen hierdoor ook groter en sterker worden. Als je er eenmaal volledig van overtuigd bent dat ergens niet tegen te vechten is kan het zijn dat je het op gaat geven of onrust als normaal aanvaarden. En dat terwijl de oorzaak is dat je niet voor jezelf durft op te komen.

Lees ook: Moet je als ondernemer altijd voor jezelf opkomen?

5. Pleasegedrag

Eén van de manieren waarop we reageren als we niet voor onszelf durven op te komen is pleasegedrag. Dit betekent dat je steeds verder gaat om het anderen naar de zin te maken. Je haalt dan een deel van je voldoening uit het een plezier doen van een ander. Op zich is dit heel gezond, maar als je hierin doorschiet ga je ver om andere blij te maken. Je zult er dan zelf je eigen rust voor op willen offeren. Het is ook iets anders dan klantgerichtheid, want het houdt in dat je jezelf volledig afhankelijk maakt van de goedkeuring van een ander. Dit gedrag toon je dan zelfs als er geen voordeel uit te halen is, het kan een soort verslavingseffecten hebben

Lees ook:  Bepaal jij of bepalen je klanten wat er  gebeurt in je onderneming?

6. Perfectionisme

Een andere manier waarop je onrust in de hand werkt is perfectionisme. Misschien zeg je wel tegen jezelf, als alles perfect is heb ik veel meer rust in mijn hoofd. Die gedachte klinkt op zich logisch, maar klopt niet. Dingen perfect willen doen gaat over volledige controle over het product dat je maakt. Controlebehoefte gaat over de angst iets verkeerd te doen. Je besteedt nodeloos veel tijd aan het verbeteren van een product, een onvolledigheid maakt dat je onrust voelt. De achterliggende onrust dat het fout is als er iets op aan te merken is, vormt de werkelijke onrust bij ondernemers. Juist deze onrust kan je ineffectief maken.

Onrust bij ondernemers is sterker bij perfectionisme

Lees ook: Is perfectionisme goed voor een ondernemer?

Wat doe je met je onrust?

Je eerste neiging is om op je onrust te gaan reageren. Zo had Jaap(*) te maken met heel wat onrust. Zijn bedrijf stond te koop, hij had een werknemer die niet functioneerde en een ander die met langdurige ziekte te maken had en hij wist niet precies welke kant hij op wilde met zijn bedrijf. Redenen te over om onrust te voelen. Hoe reageerde hij? Door veel te piekeren. Werkte dat? Nee helaas. Jaap moest op zoek naar manieren om meer rust te creëren in zijn bedrijf, maar vooral voor zichzelf.

Lees ook: Wat doe je als ondernemer met perfectionisme?

Vlucht voor je onrust

Bijna iedereen gaat onbewust op de vlucht voor onrust. Ondernemers zijn ook maar mensen, die doen dat net zo goed. Herken jij bij jezelf die behoefte om iets te doen om je af te leiden of het te ontkennen? Misschien compenseer je wel je onrust, door allerlei activiteiten in gang te zetten die je gevoel van onrust weg moeten nemen. Of je gaat extra sporten of andere activiteiten opstarten, om maar niet het gevoel te hebben dat je niet het maximale eruit haalt. Ook dat blijkt in werkelijkheid nauwelijks te werken. Het zijn namelijk allemaal manieren om weg te lopen voor onrust. En weglopen helpt niet, onrust achtervolgt je.

Lees ook: Hoe angst je als ondernemer in de weg kan zitten?

Onrust te lijf gaan

Als vluchten niet helpt zul je dus iets anders moeten doen om met je onrust aan de slag te gaan. Jaap, we noemden hem al nam ook de tijd en de energie om zijn onrust niet voor lief te nemen maar eraan te werken. Hij ontdekte dat er heel wat manieren zijn waarop je hier iets tegen kunt doen. Hij liet zichzelf coachen. Dit leverde hem veel inzicht op in hoe hij zijn onzekerheid te lijf kon gaan.

Lees ook: Wat is de slimste manier om angst aan te pakken als ondernemer ?

Kun je onrust omzetten in iets positiefs?

Sterker nog: Hij zette het om in iets positiefs, doordat hij bijvoorbeeld de keuze maakte om een bedrijfsonderdeel af te stoten, zodat hij meer focus kon vinden. Langzamerhand ging hij weer meer rust ervaren en genieten. Andere positieve bijeffecten van onrust: Het kan je energie geven  om iets nieuws te bedenken. Je onrust kan komen uit een veranderwens die maakt dat je echt iets kunt brengen waar de klant of markt op zit te wachten. Op die manier kan je onrust, als die niet de overhand neemt echt een vriend zijn van je ondernemerschap. Veel grote uitvindingen zijn het gevolg van onrust over een bestaande situatie.

Wil je als onrustig persoon ondernemer zijn, maar kost het moeite om dingen los te laten? Voel je continu onrust over je werk? Zie je ondernemers om je heen daar geen last van hebben? Wil jij ook niet meer gebukt gaan onder je onrust als ondernemer? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook genieten kunt van je leven zonder je te druk te maken als ondernemer.

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd en met minder stress uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

aan je bedrijf werken

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen