Een opgejaagd gevoel als ondernemer: Wat moet je daartegen doen?
Een opgejaagd gevoel, daar wil je niet te lang mee te maken hebben. En toch zijn er veel ondernemers die hier dagelijks mee dealen. Hoe ga je ermee om als je merkt dat jij je ook meerdere keren per dag opgejaagd voelt? En wat zijn de gevolgen als je hier vaak mee te maken hebt? Daar gaat dit artikel over.
Voel jij je als ondernemer ook altijd opgejaagd? Heb je nooit de tijd om even kalm aan te doen?
Moet alles haastig? Heb je nooit het geduld om te wachten op een ander?
Neem de tijd om een gratis kennismaking in te plannen met Werk & Vrijheid.
Opgejaagd/onrust
Wat is het verschil tussen opgejaagd voelen en met onrust te maken hebben? Op het eerste gezicht zou je zeggen : niet veel. Daarom gaan we hier dieper op in. Opgejaagd worden is heel specifiek namelijk. Prooidieren worden opgejaagd. Je kunt jezelf ook opgejaagd voelen, alsof er continu iemand achter je aan zit. Een vervelend gevoel. Dat je nooit ergens lang bij stil kunt staan. Het idee dat je steeds onderweg moet, omdat je anders achterhaald wordt. Als je je opgejaagd voelt is er altijd wel iets waar je voor op de loop bent. Het verschil met onrust is dat onrust meer een verzamelbegrip is voor verschillende oorzaken die je rust verstoren. Als je je opgejaagd voelt is dat heel specifiek. Mensen die zich vaak of altijd opgejaagd voelen herken je ook aan hun gedrag, ze zullen zich haastig gedragen, eten snel, bewegen zenuwachtig en zijn vaak ook ongeduldig.
Lees ook dit: Hoe kun je als ondernemer meer rust voelen tijdens je werk?
Gevoel van opgejaagd worden
Tijdens coaching sprak ik laatst met Jeffrey. Jeffrey had eigenlijk altijd een opgejaagd gevoel. Het liefst deed hij 2 of meer dingen tegelijkertijd, omdat dat zo handig was. Toen hij merkte dat hij zijn opgejaagd gevoel als ondernemer in stand hield door niet exact meer scherp te hebben wie het belangrijkst waren in zijn leven werd hij emotioneel. Hij erkende en herkende het gevoel opgejaagd te zijn, maar was ervan overtuigd dat dat kwam door hoe druk zijn leven was. Bij hem draaide het om het gevoel dat hij wat hij ook deed maar half deed, omdat er altijd wel iets tussendoor kwam. In zijn omgeving werd dit opgemerkt en niet erg gewaardeerd. Hij had ook veel last van het opgejaagd gevoel als ondernemer; zijn thuissituatie leed er duidelijk onder.
Lees ook dit: Jezelf de tijd niet gunnen voor je werk; hoe kun je dat als ondernemer voorkomen?
Oorzaak van opgejaagdheid
Waar lag voor Jeffrey de sleutel? Hij moest zijn onverdeelde aandacht gaan geven aan de personen die in zijn leven het allerbelangrijkste waren, dit had hij in de loop van de jaren achterwege gelaten. Minder belangrijke personen hadden langzamerhand onbeperkte toegang tot zijn leven gekregen. Klanten gingen altijd voor, als ze belden appten of op een andere manier contact zochten. Het gevolg? Jeffrey had nooit meer een moment dat hij niet in rust kon genieten van de allerbelangrijksten in zijn leven; zijn partner, kinderen en zijn familieleden. Een opgejaagd gevoel als ondernemer was voor hem dagelijkse kost geworden en hij kon zich nauwelijks voorstellen dat het nog anders kon. Het lag immers niet aan hem, maar aan de wensen van klanten en medewerkers.
Lees ook dit: Waar ligt de oorzaak van opgejaagd zijn als ondernemer ?
Kan zo niet verder
In zijn omgeving werd hem duidelijk gemaakt dat zijn opgejaagd gevoel tot problemen leidde. Merken dat hij niet achtervolgd werd en dat door zijn tempo omlaag te brengen hij meer in evenwicht zou komen moest hij eerst ervaren. Hij kon zich niet voorstellen dat hij dat kon veranderen. Maar dat gebeurde wel degelijk. Stap voor stap lukte het hem om zijn aandacht beter te gaan focussen. Toen hij voor het eerst ging merken dat het hem meer rust gaf, hielp hem dat om meer en grotere stappen te maken om van zijn gejaagdheid af te komen. Uiteindelijk raakte hij het opgejaagd gevoel als ondernemer volledig kwijt. Hij kostte hem wel de nodige tijd om zover te komen.
Lees ook dit: Niet verder kunnen voor je gevoel; hoe kun je als ondernemer hier iets aan doen?
Alles went
Hij wende eraan. Zijn opgejaagd gevoel was zo gewoon voor hem geworden dat hij, als hij even kon ontspannen (bijvoorbeeld op vakantie), hij eerst een aantal dagen nodig had om uit te zieken. Pas daarna kwam hij langzaam in een rustiger modus. Als hij tijdens zijn vakantie de kans kreeg liep hij nog steeds voorop. Bang om iets te missen van wat het land of die plaats te bieden had. En was hij zich ervan bewust? In geen geval, het was zijn tweede natuur. Eten was altijd binnen een kwartier op. Natafelen: zonde van de tijd. Communiceren over wat er speelde: Alleen het hoogstnoodzakelijke en dan vaak nog slechts met verdeelde aandacht.
Lees ook dit: Hoe kun je als zelfstandig professional wennen aan je omstandigheden?
Haastziekte
Zelfstandig professionals die door overdreven tijdgericht te zijn een opgejaagd gevoel hebben, lopen een groter risico op hart en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen dan meer geduldige ondernemers, dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Houston. Als je heel erg tijdgericht bent is dat niet echt positief voor je stressniveau. Weet je waarom? Omdat je voortdurend je lijf op een hoog stress en angstniveau houdt. Als je steeds bezig bent met tijd en tijdsdruk heb je de neiging om je meer te richten op zelfvernietigend gedrag en gedachten. Gevolg: je bent dan te bezorgd over schema’s, je probeert te strakke deadlines te houden en je gaat je haasten wanneer dat helemaal niet nodig is.
Lees ook dit: Een altijd haastige ondernemer zijn en er niet mee om kunnen gaan. 9 Symptomen.
Meer dingen tegelijk doen
Ben je iemand bent die de neiging heeft om verschillende activiteiten tegelijk te doen? En betekent dat dat je daardoor niet echt de tijd neemt om te genieten van je onderneming of van je ontspanning dan leidt je aan wat we ‘haastziekte’ noemen. De betekenis: Je leeft onder een (vaak zelf opgelegde) overmatige tijdsdruk, bent aan de klok gebonden en probeert te veel dingen tegelijk te doen. Gevolg: Een opgejaagd gevoel. Door dingen te snel te doen of te veel tegelijk te doen, wordt je veel minder effectief, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Erken zo mogelijk dat te snel werken kan leiden tot fouten en werk met een lagere kwaliteit. Daarbij gaat het gezegde op Haastige spoed is zelden goed” , of het tegenovergestelde “Ik heb haast dus ik doe rustig aan”.
Lees ook dit: Een ondernemer die twijfelt; hoe ga je daarmee om?
Wat doet het met je?
Het volgende klopt in het grootste deel van de situaties waarin je je bevindt. Jezelf steeds blijven pushen om altijd je deadlines te behalen legt een grote druk op je lijf en je geest. Maar ook het constant op tijd willen zijn, zelfs als op tijd zijn niet nodig is doet hetzelfde met je. Tijdgerichte mensen hebben vaak de angst afgewezen te worden. Ook zijn ze bang om niet geaccepteerd te worden als de persoon die ze zijn. Hier gaat hetzelfde op als bij perfectionisme: Loslaten is je sleutel tot succes. Als je een bepaalde deadline niet kunt halen, laat dat dan los en blijf je best om te halen wat wel bereikbaar is.
Lees ook dit: Een perfectionist als ondernemer , hoe pak je dat aan?
Leven in de toekomst
Als je teveel op tijd gefocust bent heb je de neiging om te leven in de toekomst en niet in het heden. Als je ogen gericht zijn op je doel, mis je al het mooie langs de weg waarop je je bevindt. Je legt dan een grote druk op jezelf. En toch kun je best gericht zijn op je doel, terwijl je toch een gezond tijdsgevoel hebt. Daarbij draait het allemaal om evenwicht. Als je teveel bezig bent met tijd, dan voel je de behoefte om je angst om tijd te verliezen met een hele reeks aan activiteiten. Zodra je stopt met wat je doet, voel je je schuldig en begin je, om maar van dat gevoel af te zijn opnieuw aan de vicieuze cirkel.
Lees ook dit: Wat zijn de stressfactoren van ondernemers?
Wat kun je doen om uit de tijdnood te komen
Jij, en alleen jij, creëert tijdsdruk. Je kunt van de tijd je vriend of je vijand maken. Wat zou er gebeuren als de tijd je vriend is? Dan benader je de dingen die je doet, je werk en je ontspanning op een relaxtere manier. Maar als tijd je vijand wordt, zie je tijd door je vingers glippen. Je angst neemt dan toe! Een te sterk gevoel van tijdsdruk noemen we een denkprobleem. Natuurlijk heb je allemaal enige druk nodig om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Maar als je vindt dat alles evenveel haast heeft en even belangrijk is dan is het een kwestie van wachten tot je gestrest raakt.
Lees ook dit: Tijdnood als ondernemer hoe ga je ermee om?
Anders tegen tijd aan kijken
Kijk anders tegen tijd aan, hoe je ermee omgaat en ook naar wat echt belangrijk voor je is. Probeer de dingen die gebeuren en de taken die je hebt in het juiste perspectief te zien. Je kunt je verwachtingen beheersen. Van binnenuit heb je de neiging dat je van jezelf verwacht dat je altijd meer moet doen. Als je merkt dat je meer probeert te doen dan je redelijkerwijs kunt (de lat voor jezelf hoger leggen dan voor een ander). Ontdek wat je beperkingen zijn. Concentreer je op één ding tegelijk. Je laten regeren door faalangst remt je af.
Lees ook dit: Veranderingen voor jou als ondernemer, hoe pak je dat aan?
Afwijzing
Als je haastziekte hebt ben je meer dan gemiddeld bang voor afwijzing. Natuurlijk probeer je allemaal tot op zeker hoogte het een ander naar de zin te maken. Maar als je jezelf haast om aan de behoeften van anderen te voldoen, dan draag je bij aan dit probleem. Als je bijvoorbeeld heel strikt bent in het maken van strakke tijdsafspraken dan kan het zijn dat dat komt door een overmatige behoefte om anderen te pleasen. Natuurlijk is het belangrijk om op tijd te zijn voor je afspraken, maar vraag jezelf af of je dit koste wat kost wilt afdwingen, via een over-mijn-lijk mentaliteit. Je gaat dan haasten in het verkeer zodra je het risico loopt om een afspraak te maken waarvoor je een paar minuten te laat bent. Dit kan zelfs meer problemen veroorzaken.
Lees ook dit: De angst om afgewezen te worden als ondernemer hoe ga je daar mee om?
Op tijd versus tijdstress
Het kan zijn dat je door elkaar haalt wat belangrijk is en wat een te hoge tijdstress met je doet. Het is alleen maar goed om op tijd te zijn. Door je leven heen rennen is een symptoom van een dieper probleem, laat je onvermogen om te plannen zien. Vraag jezelf af wat het slechtste is dat je gebeuren kan, maar stel jezelf ook de vraag: Wat is het beste dat kan gebeuren als je langzamer gaat lopen en van tempo vertraagt? Als je het antwoord op deze vragen weet is het tijd om je denken en je gedrag aan te passen.
Lees ook dit: Hoe voorkom je onrust als ondernemer?
Houd je werk en je ontspanning gescheiden
Je hebt als ondernemer voor je werk meestal meer tijd nodig dan voor ontspanning. Door de tijd te nemen hier over na te denken vallen dingen op hun plek. Organiseer je jouw ontspanning net als een vergadering met aandeelhouders? Of kun je echt genieten en loslaten?
Word net als een kind
Ga jezelf maar eens oefenen in dingen langzaam doen. Ontdek dan dat niet al je taken snel hoeft te doen. Waarom probeer je dingen niet eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Voorbeeld: Kijk eens vanuit het perspectief van een kind. Dan zul je zien dat kinderen helemaal de neiging niet hebben om zich zorgen te maken over tijd. Ze spelen in hun eigen tempo en leven volledig in het heden en niet in de toekomst. Probeer voor jezelf om een taak uit te voeren zonder je zorgen te maken over deadlines, de klok of over op welk moment je ermee klaar mee bent. Doe net alsof je een kind bent zonder zorgen of tijdsdruk.
Lees ook dit: Hoe vind je het plezier in je onderneming terug?
Een beter resultaat
Het zal je misschien verbazen dat je je goed kunt voelen terwijl je met die klus bezig bent – superinteressant om te ontdekken dat de uitvoering van je werk beter is. Als je met mensen praat, neem dan vooral de moeite om te luisteren, en praat minder. Psychologen weten dat we weinig leren terwijl we praten. Door meer te luisteren en minder te praten, pas je je tempo aan en hoor je echt wat een persoon zegt. Stress vermindert je vermogen om echt te snappen wat een persoon zegt. In alle rust luisteren helpt stress te verminderen.
Heb je als ondernemer vaak een opgejaagd gevoel, maar kost het moeite om dingen los te laten? Blijf je continu jagen naar nog meer doen in je korte tijd? Zie je dat andere ondernemers om je heen daar geen last van hebben? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook genieten kunt van je leven, zonder opgejaagd gevoel als ondernemer.
Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd en met minder stress uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden: