Tijdnood bij ondernemers: de belangrijkste oorzaken van tijdverlies
11 juni 2019 
9 min. leestijd

Tijdnood bij ondernemers: de belangrijkste oorzaken van tijdverlies

Tijdnood als ondernemer? Natuurlijk heb je de touwtjes graag stevig in handen. Hoe hard je misschien ook je best doet om je tijd efficiënt in te delen, loop je in de praktijk toch altijd weer tegen allerlei tijdvreters aan. Hoewel je je er misschien helemaal niet bewust van bent, zijn er talloze zaken die jouw tijd opslokken. Welke onbelangrijke zaken die jouw aandacht vragen kun je beter nalaten en van welke werkzaamheden is het beter om ze uit te besteden aan een externe partij? In dit artikel nemen we jou mee in dat wat je als ondernemer belemmert om daadwerkelijk succesvol te zijn.

Altijd druk als ondernemer

Je bent drukker dan ooit en dagelijks uren bezig om je bedrijf volop in de picture te zetten bij je doelgroep. Daarnaast beantwoord je telefoontjes, verzend je e-mails, sta je werknemers te woord, ben je druk met het uitzoeken wat er nu mis is met je koffieautomaat, breng je je kinderen naar school, werk je ’s avonds tot laat door om alle relevante zaken af te krijgen. Ondertussen maak je je ook nog druk om het welzijn van je personeel, hoe je je bedrijf beter op de kaart zet en of je Algemene Voorwaarden wel kloppen.

Met deze ondernemersbubbel ben je wellicht volledig vertrouwd, maar toch voelt het niet comfortabel aan. Voor je gevoel heb je nooit rust en ben je altijd maar de bezige bij. Je partner en kinderen zie je vrij weinig en er is maar weinig tijd over voor leuke dingen. Waarom lukt het je maar niet om zaken los te laten en van je succes te genieten?

Lees ook: Geconcentreerd werken

geen tijd overhouden

Zit je als ondernemer vaak in tijdnood? Wil je leren omgaan met deze tijdsdruk?

Bekijk hier de online training:

Werk en Vrijheid Academy

Genieten als ondernemer

Nu je zo alles eens van een afstandje bekijkt kom je tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet geniet van waar je mee bezig bent. Je krijgt er de kans niet voor, want je bent altijd maar bezig. Delegeren doe je niet, maar je pakt het liefst zelf alles op. Dit lijkt je goedkoper en efficiënter, want je hebt geen derde partij nodig en je hoeft geen kennis over te dragen. Toch zit het je niet lekker, want je lijf voelt niet ontspannen aan. Spierspanning neemt toe, net als de chaos in je hoofd. Bovendien merk je dat je structureel gestrest bent en je onrust al snel afreageert op je geliefden en je werknemers. Misschien vind je het wel gewoon lastig om zaken los te laten en uit te besteden aan iemand die net zo goed is als jij of misschien zelfs wel beter is. Bij wat voor soort werkzaamheden is het een overweging waard om ze misschien toch (gedeeltelijk) uit te besteden aan iemand anders?

Tijdnood? 6 zaken die je als ondernemer kunt uitbesteden

Als je als ondernemer vaak in tijdnood komt en regelmatig niet zo geniet van je leven als je graag zou willen, dan zul je ongetwijfeld veel hebben aan de tips die we hieronder delen om tijdnood te voorkomen:

1 Boekhouding

In de meeste gevallen kun je als ondernemer prima je administratie zelf bijhouden. Voor een eenmanszaak is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig om zelf de boekhouding te doen via Excel of een voordelig (online) boekhoudprogramma. Zodra je bedrijf groeit en ook de administratiedruk toeneemt, is het een overweging waard om je boekhouding uit te besteden. Dit geldt zeker bij een V.O.F. of BV of als een accountantsverklaring wenselijk is. Houd je het liefst zelf de touwtjes in handen? Zoek dan naar een partij voor de juiste ondersteuning of neem iemand in dienst die samen met jou de boekhouding doet. Dit is goedkoper dan zelf met de administratie bezig zijn en je daardoor niet kunnen focussen op aanwas van klanten. Neem je administratie eens onder de loep en vraag jezelf af of je dit zelf wilt blijven doen óf dat je toch liever iemand anders zoekt die je hierbij ondersteunt.

2 Het bouwen en beheren van je website

Je eigen website live zetten, het zou een feestje moeten zijn, nietwaar? Toch is de weg er naartoe veelal geen feestje. In het bouwen van een website gaat vreselijk veel tijd zitten, zeker als je een website op maat wilt. WordPress is interessant voor startende en kleine ondernemers, maar voor jou als directeur van een groot bedrijf zoek je een website die met jou meegroeit. Je hebt misschien zelf al van alles gedaan om een overtuigende website van de grond te krijgen, maar tot op heden is het je nog niet gelukt. Je bent hierin niet de enige ondernemer. Talloze ondernemers steken ontzettend veel uren in het bouwen en beheren van een website, terwijl dit eigenlijk niet hun vakgebied is. Als je alles bij elkaar optelt, ben je vaak veel tijd en geld kwijt zónder daadwerkelijke resultaten. Daarom is het beter om dit soort zaken uit te besteden aan een professional. Dit lijkt niet goedkoop, op de lange termijn boek je hiermee winst. Is er onvoldoende vermogen om het bedrag in een keer af te tikken? Probeer dan een website in termijnen te betalen of onderzoek de mogelijkheid om een website te leasen. Er is vaak van alles mogelijk voor elk type ondernemer.

Ben jij een ondernemer die altijd druk is?
Met onze krachtige coaching gaan we jou helpen om in (veel) minder tijd je business te laten groeien
Meer info vind je hier:

3 Online marketing

Net als een website is online marketing een groot gedeelte van je dagelijkse werkzaamheden. Voor een effectieve marketing campagne is de juiste kennis enorm belangrijk. Waarschijnlijk heb jij je al in veel zaken verdiept, maar heeft dit nog niet geleid tot het gewenste resultaat. Betaald adverteren via Google is tot op heden geen succes en ook het aantal likes op je social media kanalen neemt niet spectaculair toe. Terwijl jij misschien enorm aan het prutsen bent, staan er talloze online marketeers te popelen om voor jou aan de slag te gaan. Zij weten namelijk als geen ander wat een online marketing campagne succesvol maakt en wat nodig is om je doelgroep daadwerkelijk aan te spreken. Werk daarom samen met een partij die van jouw bedrijf zowel online als offline een succes maakt. Laat iemand met jou meedenken inzake je logo, huisstijl, content, je social media en drukwerk. Je beleeft er ongetwijfeld veel voordelen aan!

4 Eindeloos vergaderen

Voor jou als ondernemer is tijd schaars. Eindeloos vergaderen is misschien wel een van de grootste tijdvreters in je bedrijf. Het is daarom de hoogste tijd om daar korte meppen mee te maken. Houd elke vergadering zo kort mogelijk of stuur een manager als afgevaardigde naar een vergadering. Praat in elke vergadering zoveel mogelijk over oplossingen en zet concrete acties uit. Deadlines bieden duidelijkheid en zekerheid, zowel voor jezelf als je werknemers. Verstuur bovendien vooraf een agenda met eventuele inleesstukken. Dit scheelt jou en je werknemers enorm veel vergadertijd.
Lees ook over je effectiviteit vergroten

5 Altijd bereikbaar zijn

Vanzelfsprekend ben je uitermate trots op wie je bent als ondernemer en wat je inmiddels al hebt bereikt. Daarom ben je het liefst bereikbaar voor iedereen die je nodig heeft. Toch is dit in de praktijk helemaal niet zo efficiënt. Door altijd maar bereikbaar te zijn, kom je helemaal niet toe aan de zaken waar jij goed in bent. Social media, langslopende werknemers, een telefoon die voortdurend afgaat en binnenstromende e-mails zijn allemaal zaken die jou afleiden van je daadwerkelijke werkzaamheden. Hoe je dat slim tegengaat? Plan drie momenten per dag waarop je je e-mail leest en beantwoordt.

  • Zet je telefoon 1 of 2 uur per dagdeel uit
  • Doe je kantoordeur regelmatig dicht en zorg dat duidelijk is dat niemand je mag storen.
  • Zet meldingen en updates van social media uit en bekijk je platforms bijvoorbeeld alleen aan het einde van de werkdag.

6 Neem afscheid van tijdrovende klanten

Heb je klanten die jou weinig omzet opleveren, maar wel veel aan je vragen of regelmatig wensen dat je langskomt? Veel ondernemers vinden het lastig om ze vaarwel te zeggen. Ze zijn bang om in de toekomst flink wat omzet mis te lopen. Toch zijn juist die klanten grote energiezuigers. Ze vragen veel van jouw tijd en leveren maar weinig euro’s op. Daarom is het beter om afscheid te nemen van tijdrovende klanten. Je kostbare tijd en energie kun je beter besteden aan positieve of nieuwe klanten. Neem daarom de samenstelling van je klantenbestand eens door en ontdek welke klanten jou nu echt geld en voldoening opleveren. In segmenten indelen helpt bij het bepalen van je prioriteiten.

tijd voor leuke dingen

Wat zijn de voordelen van werkzaamheden uitbesteden?

Veel ondernemers doen het liefst alles zelf om zo goedkoper uit te zijn. Toch is het de vraag of je werkelijk goedkoper uit bent. Je kunt namelijk onmogelijk overal specialist in zijn. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van bepaalde werkzaamheden uitbesteden aan een externe partij? Wij zetten een aantal voordelen voor je op een rij:- Tijdsbesparing: dit is het belangrijkste voordeel van bedrijfsprocessen uitbesteden. Je werkt samen met een businesspartner die jouw onderneming ook nog eens verrijkt met de nodige kennis en ervaring.

Daar heb je ook op de lange termijn iets aan:

  • Kostenbesparing: je verwacht het misschien niet, maar uitbesteden levert je juist een kostenbesparing op. Je bespaart bijvoorbeeld op kantoorruimte, opleidingskosten voor je personeel, maar ook de aanschaf van dure software.
  • Focus op je onderneming: door werkzaamheden uit te besteden krijg je weer meer focus op je onderneming. Je doet waar je goed in bent en wat je groot heeft gemaakt. Dankzij focus groei je sneller en neemt ook je winst fors toe. Wat wil je nog meer?

Prioriteiten stellen

Bij het groeien van je onderneming, groeit ook de to-do-list met je mee. Dit betekent dat jij als ondernemer scherpe prioriteiten moet stellen. Doe je dit niet, dan is de kans vrij groot dat je verzuipt in alles wat op jou afkomt. Tijdnood ontstaat wanneer je als ondernemer het volledige takenpakket op je neemt. Dit gebeurt vaak automatisch en is ook logisch verklaarbaar. Toch kom je al snel tot de ontdekking dat je in tijdnood komt en je hele lange dagen maakt. Daardoor blijft er minder tijd over voor je eigen werkzaamheden, maar ook voor de mensen om je heen. Soms is het zelfs zo dat je in een burn-out terechtkomt. Uiteraard zit je helemaal niet op dit soort zaken te wachten en dus is actie noodzakelijk. Stel daarom prioriteiten in wat écht belangrijk is en laat je zo nodig bijstaan door een expert of mental coach om jezelf niet uit het oog te verliezen.

Achterover leunen

Ben je altijd maar bezig en blijft er weinig tijd over om daadwerkelijk te genieten van je succes of de mensen die voor jou écht belangrijk zijn? Dan zit je niet op de goede weg. Het is een doodlopende weg en het kan er zomaar toe leiden dat jij je doodwerkt. Dat is uiteraard niet waarom je ondernemer bent geworden. Je bent je droom na gaan leven omdat je het leuk vindt en om van je succes te genieten. Uiteraard doe je dit niet alleen, maar met familie, vrienden en werknemers. Het kan helemaal geen kwaad om zaken uit te besteden en eens wat vaker achterover te leunen.

Het is juist goed om af en toe afstand te nemen, te zien wat je al hebt bereikt en na te gaan wat je in de toekomst nu eigenlijk wilt. Gun jezelf daarom de nodige vrije tijd, ga sporten of mediteren en boek zeker een vakantie om er eens even lekker tussenuit te zijn. Sta bovendien elke dag op tijd op en ga lekker wandelen in de natuur of trek baantjes in het zwembad. Je zal merken dat je je fitter voelt en met meer energie aan elke werkdag begint.

Meer tijd door begeleiding door Werk en Vrijheid

Uiteraard is dit flink wat informatie en heb je misschien wel behoefte aan iemand die met je meedenkt. Wij bieden je daarom de support en coaching die nodig is om daadwerkelijk tijd over te houden voor zaken die er toe doen en die voor jou belangrijk zijn. Meld je daarom aan voor een van onze programma’s en ontdek wat wij voor jou kunnen doen. Wij voorzien je graag van de nodige tips, handvatten en support om van jou een succesvol ondernemer te maken. Neem daarom contact met ons op en laat ons jou helpen in een traject dat volledig op jou is afgestemd. We zien uit naar de kennismaking en het vervolgtraject.

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

tijdnood

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen