Je druk maken over werk; Waarom het ongezond is
07 januari 2020 
9 min. leestijd

Je druk maken over werk; Waarom het ongezond is

Je druk maken over werk; Waarom het ongezond is

Je druk maken over werk; piekeren over je onderneming; dat doen we allemaal weleens. Soms lig je misschien ook wakker van een probleem dat met je werk te maken heeft. Maar is het voor jou dagelijkse kost om te peinzen over je eigen bedrijf? Sta je er elke dag mee op en ga je ermee naar bed? Als je zorgen je overheersen dan is dat natuurlijk niet gezond. Maar hoe erg is het eigenlijk? Kun je er iets tegen doen? Deze vragen bespreken we in dit artikel.

 

 

Lijkt het alsof andere ondernemers zich weinig tot nooit zorgen maken? Loop jij veel te vaak na te denken over je werk? Kom er achter dat het ook anders kan en laat je coachen!

 

 

Kijk ook hier eens:  Ben je een gezonde ondernemer?

 

Hoe erg is het?

Piekeren over dat wat er in je bedrijf gebeurt is op zich niet erg, zolang dat maar af en toe gebeurt. Als je piekert kan dat een teken zijn dat je de tijd neemt om over een probleem na te denken. Het kan je beschermen tegen onzekerheden of onduidelijkheden waar je als ondernemer mee te maken hebt. Je kunt daardoor zaken van tevoren zien aankomen, of je stapt niet in valkuilen die je wel zou tegenkomen als je te haastig beslissingen neemt. Als je er van tevoren niet langer over nagedacht had, waren de problemen veel groter geweest. Daarom is op zijn tijd piekeren op zich niet verkeerd.

 

Wil je meer weten? Lees dan dit artikel eens:  Ben je een piekeraar als ondernemer?

 

Piekeren tot op zekere hoogte

Het gaat dus om de mate waarin je piekert. Kun je je gedachten onder controle houden of leiden ze een heel eigen leven?  Wat is de reden dat je over iets lang nadenkt? Doe je dat omdat je in het verleden misschien een fout gemaakt hebt die je niet herhalen wilt? Of heb je te maken met een sterk verlangen om alles in je leven onder controle te houden? Dat kunnen redenen zijn waarom je meer piekert dan gezond is voor je. En nog iets; kost het je veel energie denk je? Je druk maken over werk kan dus een neiging zijn die moeilijk te onderdrukken is. Stel dat je niet echt tot een heldere oplossing of een keuze komt?

 

 

Lees verder:  Hoe zorg je dat je als ondernemer je grenzen aangeeft?

Piekeren

Als je dit allemaal op een rijtje zet merk je vast dat je van piekeren niet gelukkig wordt. Zodra je zeker weet dat je zorgen maken meer kwaad dan goed doet in je leven is het tijd om er iets aan te gaan doen. Helaas blijkt het nogal hardnekkig te zijn. Als een soort insect dat steeds weer terug komt. Het kan zelfs zijn dat je het gevoel hebt dat je hier niks tegen kunt doen. Dat zou zowat verlammend kunnen werken als je niet uitkijkt.  Je druk maken over werk is dus echt niet de manier om het beste in jezelf naar boven te halen, als je het niet in evenwicht houdt. Voor je het weet houdt het je totaal in de greep. Stress neemt dan zo erg toe dat je steeds minder goed gaat functioneren.

Verder informatie vind je hier:  Hoe beperk je piekeren als ondernemer?

 

Wat is er tegen te doen?

Je druk maken over je werk: Is er dan helemaal niets tegen te doen? Jawel. Maar als piekeren je gewoonte is, kom je daar niet zomaar van af. Gewoontes veranderen is nogal lastig en heeft het nodig dat je niet te veel focust op het einddoel, maar meer op het proces. De veranderstap op zichzelf heeft de aandacht nodig. Dat kan het corrigeren of uitdagen van je piekergedachten zijn ( klopt het wel wat ik denk? kan ik het checken?). Vaak schieten we in lastige situaties weer terug in ons ‘oude’gedrag en geven we de strijd daarna op. Het blijkt dat als je hier aan iemand verantwoording over af moet leggen , je tot 77% succesvoller bent in het veranderen van je gewoonte. De moeite waard om ermee aan de slag te gaan dus. Zoek wel een coach of mentor die je erop aan kan spreken als het even minder gaat.

 

Lees hier meer:  Ben je snel afgeleid als ondernemer?

 

Piekperiodes voorzien

Ben jij zo iemand die ermee te maken heeft: je druk maken om je werk. Als dat het geval is dan help je jezelf het beste door langer vooruit te plannen. Als je over een jaar heen kijkt, tegen welke piekperiodes loop je dan aan? Kun je ze van tevoren al inschatten? Wat zijn de acties die je uit moet voeren om in piekperiodes goed door te kunnen werken? Welke mogelijkheden heb je om hier op een slimme manier mee om te gaan? Voorbeeld een accountantskantoor heeft het tot aan de periode van eind april meestal extra druk om bedrijven te helpen die hun jaarrekening moeten deponeren. Dit is ieder jaar hetzelfde. Ze kunnen zichzelf en hun klanten hierop voorbereiden. Dat betekent niet dat de piek verdwijnt; je onderneming is er wel beter op voorbereid.

 

Lees verder:  Kun je als ondernemer pieken opvangen?

Waar ligt het aan?

Hoe komt het dat we dit met ons allen toch zo moeilijk vinden? Wat maakt dat we ons hier zo op kunnen verkijken? De waan van de dag speelt hier zeker in mee. Een tweede aspect is ons natuurlijk optimisme. We hebben allemaal de neiging om te denken dat het over een week of twee minder druk is dan dat we het nu hebben. Deze aanname zegt meer over ons gevoel van drukte dan over het werkelijke verschil tussen de drukte nu en over 14 dagen, die blijkt vaak in de praktijk helemaal niet kleiner dan dat die nu is. Waar zich dat in uit? Haasten voor de vakantie, hoge deadlinedruk, vergeten afspraken enz.

 

Lees ook eens:  Wat zijn oorzaken van piekeren als ondernemer?

 

Projecten op tijd afhandelen

Eén van de manieren om hiermee om te gaan is het vlot afhandelen van projecten. Als je merkt dat hier vertraging optreedt is een kordate aanpak geboden. Natuurlijk hebben projecten een verschillende looptijd. Kun je deze goed overzien? Heb je een inschatting gemaakt die realistisch is, in plaats van optimistisch ( want: levert extra stress op)? Projectwerkzaamheden ( voor de korte termijn, bijvoorbeeld minder dan een halve dag) laten zich meestal goed in dagplanningen stoppen. Als je die vroeg op de dag aanpakt, zul je merken dat het wind-mee gevoel de hele dag meespeelt. Je druk maken over werk: als je hiermee te maken krijgt doe dan sowieso de langste klussen aan het begin van de dag.

 

In dit artikel vind je hier meer over:  Hoe ga je om met tijdsdruk als ondernemer?

Doe het nu principe

Er zijn een paar werkprincipes die je erbij kunnen helpen om prioriteiten te stellen.

  1. Begin met de grootste klus van je dag.
  2. Doe alles wat je binnen 3 minuten kunt afronden direct.
  3. Plan zaken die niet dezelfde dag gedaan hoeven te worden en die meer dan 3 minuten van je tijd kosten in.
  4. Werk wekelijks aan de ingeplande werkzaamheden en check of die lijst reëel is.
  5. Kijk aan het eind van je dag of je je Top-3 klussen van die dag af hebt gekregen.

 

Kijk hier eens verder:  Ben je een ondernemer die slim met zijn tijd omgaat?

Je voorbereiden op drukte

Realistisch kijken en niet te optimistisch is een grote uitdaging. Veel ondernemers kijken naar ontwikkelingen van een jaar eerder. Op een gegeven moment ontstaat er een patroon in de drukte die je hebt. Dat is in je dagelijks leven zo, maar vaak ook in je onderneming. Als je onderneming groeit kun je ook al snel te optimistisch zijn over de hoeveelheid tijd die je hebt. Je zorgen maken, terwijl je te optimistisch bent klinkt misschien tegenstrijdig, maar we zijn niet allemaal even goed in het inschatten van tijd als ondernemers. Doordat je vaak uitloopt in de planning houd je een onvoldaan en onprettig gevoel en dit is alleen op te vangen door echt goed te worden in zorgen dat je steeds beter op drukte bent voorbereid.

 

Je druk maken over werk gebeurt als je onvoorbereid bent

 

Lees verder:  Ben je goed voorbereid met je bedrijf?

In rustigere periodes tijd nemen

Er is nog een alternatief voor je druk maken over je werk. De tijd nemen als je die werkelijk hebt. De boog kan niet altijd gespannen staan. In ieder bedrijf heb je drukke en heel drukke periodes. En heel af en toe misschien een rustigere periode. Die tijd is uitstekend geschikt om te gebruiken als periode om in te lopen op achterstanden, maar ook om te kijken hoe je slimmer werken kunt om achterstanden op drukke momenten tegen te gaan. Aan je bedrijf ( of je bedrijfsproces) werken in plaats van in je bedrijf werken noemen we dat. Als je niet geregeld tijd hiervoor opzij zet ga je op gegeven moment steeds meer achter de feiten aanlopen, vooral gestuurd door de waan van de dag. Diezelfde waan die ervoor zorgt dat je je uiteindelijk meer en meer druk maakt over je werk.

 

Bekijk dit artikel eens:  Waar besteed je je energie aan als ondernemer?

 

Wie vraag je om bij te springen?

Je kunt op een punt komen dat je zeker weet dat je het zelf niet meer opgelost krijgt om bij te komen met je werkzaamheden. Omdat je anders steeds bezig blijft met maar één ding: Je druk maken over je werk. Op dat punt kun je het beste iemand erbij betrekken om je achterstanden in te lopen. Maar wie kies je daar voor? Op welke manieren zorg je dat je niet meer tijd kwijt bent aan het instrueren dan dat je uiteindelijk inloopt met de achterstanden op je werk? Ook hierin kun je je eigen blinde vlekken ontwijken door een ander erbij te betrekken, of door heldere, voor jou werkende criteria te kiezen. Als je dit in goede banen kunt leiden zul je je niet meer druk hoeven te maken over je werk.

 

Lees hier verder:  Ben je een ondernemer die durft uit te besteden?

 

Ben je goed in werk uitbesteden?

De kernvraag waar het eigenlijk om draait is: Lukt het je om werk uit te besteden wanneer dat goed voor je is? Maak je er een alternatief van voor: je druk maken over je werk? Als je een ondernemer bent die zijn eigen werk goed kan loslaten, kun je 3 dingen goed:

  1. Je bent gewend om werk over te dragen.
  2. Volledige bereidheid om controle los te laten heb je ook.
  3. Vertrouwen geven aan anderen, ook al lossen ze dingen anders op dan je zelf zou hebben gedaan.
  4. De rol van opdrachtgever vervul je zorgvuldig en professioneel.

Je moet dus voldoen je aan deze voorwaarden om van jezelf te kunnen zeggen dat je goed bent in het uitbesteden van je werk. De invulling ervan is vele malen moeilijker vorm te geven. Dat iemand anders zijn of haar werk niet zo invult als jij zou hebben gedaan is namelijk keer op keer de reden dat samenwerkingen stroef verlopen of dat er niet uit komt wat van tevoren de verwachting was.

 

Je druk maken over werk helpt vaak niet

Hier vind je vast nog meer passende informatie:  Ben je ontspannen als ondernemer?

 

Piekeren

Je zorgen maken over werk, daar kun je allerlei strategieën tegen bedenken (zoals in de NRC). In plaats daarvan, kijk om je heen en pieker minder. Want teveel piekeren is niet goed voor jou en voor niemand om je heen. Tenzij je het in banen kunt leiden en het op een slimme manier inzet om goed voorbereid te zijn , om van gemaakte fouten te leren en om veranderingen toe te passen waar dat nuttig en noodzakelijk is. Meer piekeren dan goed voor je is, is een indicator van teveel stress. Dat leidt tot uitval, korte of langere tijd. Dat wil je voorkomen. Pieker je meer dan goed voor je is? Zoek begeleiding en gooi het roer om! Neem de tijd om je onderneming aan te sturen en niet alleen erin rond te lopen zonder zicht op waar je mee bezig bent. Wij helpen je daar graag bij.

 

 

Moeite om jouw bedrijf los te laten, en blijf je je continu druk maken over je werk? Zie je ondernemers om je heen daar geen last van hebben? Wil jij ook niet meer gebukt gaan onder je bedrijf? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook genieten kunt van je leven zonder je te druk te maken als ondernemer.

 

 

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Niet besluiteloos maar succesvol worden als ondernemer

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen