Niet op vakantie durven; de angst van veel ondernemers
31 december 2019 
9 min. leestijd

Niet op vakantie durven; de angst van veel ondernemers

Niet op vakantie durven; de angst van veel ondernemers

Op vakantie gaan; alles even achterlaten. Niet gestoord worden. Sommige ondernemers kunnen er niet op wachten en anderen moeten er niet aan denken. Je onderneming achterlaten maakt onrustig. Naast alle familiedrukte en eventuele reisstress zie je de druk vlak voor en na een vakantie vaak toenemen. Is die angst terecht? Heb je nu meer plezier of meer stress van je vakantie? Wat zijn de gevolgen van vakantiestress? Blijf je dagelijks je mail checken of juist niet? Kijk je steeds opnieuw op je mobiele telefoon? Niet op vakantie durven, het gebeurt teveel ondernemers.

 

 

Zie je op je sociale media ondernemers enorm genieten op hun vakantie en zou jij dat ook graag willen, maar lukt dat gewoon niet?  Vliegt de geachte dat je vrij moet nemen je al naar de keel?

 

Niet op vakantie durven gebeurt teveel ondernemers

Lees ook: Hoe verdeel je zo slim mogelijk je tijd als ondernemer?

Onmisbaar zijn

Verschillende rollen

Het hele jaar draait je onderneming om jou als ondernemer. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat de gemiddelde ondernemer al gauw richting de 60 uur werkt. Gemiddeld 10, 9 uur, en dan vaak ’s avonds en in het weekend ook nog wel een paar uur. Voor de meeste ondernemers voelt dat niet als veel, dat is het positieve eraan, maar het blijkt toch een duidelijk teken van de tijd niet goed kunnen indelen/verdelen tussen de verschillende rollen. Echtgeno(o)t(e), vader/moeder, vriend/vriendin, mantelzorger, vrijwilliger, allemaal rollen die in ons leven om aandacht vragen in meer of mindere mate. Als je zoveel uren in je bedrijf doorbrengt en ook nog wat tijd aan slapen besteedt, is het niet zo gek te bedenken dat  er voor andere activiteiten niet zo gek veel tijd overblijven.

 

Lees ook: Hoe zorg je dat je overal tijd voor maakt als ondernemer?

 

Onderneming op de eerste plek

Als je een afweging moet maken zal het voor 9 van de 10 ondernemers altijd het bedrijf zijn dat de voorrang krijgt boven de andere rollen. De gevolgen? Minder goede relaties met anderen in je omgeving, afwezigheid bij sociale evenementen, maar ook een laag zelfbeeld en ontevredenheid over het eigen functioneren en presteren. Zeker als de resultaten niet opwegen tegen de geleverde inspanningen zullen burnout en overspannenheid al snel zichtbaar worden. Maar ook ondernemers die in eerste instantie prima voor zichzelf lijken te kunnen zorgen blijken hier meermaals mee te maken te hebben.

 

Lees ook: Hoe blijf je ontspannen als ondernemer?

 

Handelaar in grootmaterieel

Een aantal jaren geleden kwamen wij op een grieks eiland  in ons appartementencomplex Cees uit Sliedrecht tegen. Cees was een succesvolle handelaar in grootmaterieel, zoals graafmachines e.d. Cees werd ongeveer 20 keer per dag gebeld en hij nam altijd op. Soms foeterde hij , geregeld werd er onderhandeld, maar Cees moest en zou de telefoon oppakken.  Op een gegeven moment vroeg ik Cees of zijn onderneming er slecht voor stond. Nee, dat was niet het geval. Had Cees geen goed personeel thuis? Integendeel zo verzekerde Cees me, hij had een uitstekend bedrijfsleider die altijd goed voor de belangen zorgde. Wat was het probleem? Cees kon niet loslaten.  Het gevolg? Het gezin van Cees ging in eerste instantie verderop aan het zwembad liggen en ging later uitstapjes maken zonder Cees, want Cees was er toch maar half bij.

In fases

Daarna kwam de fase waarin Cees niet eens meer betrokken werd bij de activiteiten van het gezin en nog weer later wekte hij irritatie op bij zijn gezinsleden, door zijn luide belgedrag bij het zwembad bijvoorbeeld. Hoe het met Cees afliep? Dat weet ik niet, maar dat hij niet gelukkig was vertrouwde hij me indertijd wel toe. Ik deed toen nog heel ander werk, maar moest gelijk aan hem terugdenken toen ik begon met Werk & Vrijheid. Voor mij werd hij de belichaming van hoe het niet moet. Nog steeds als ik een ondernemer coach die hiermee worstelt gebruik ik een oefening waarbij ik Cees als introductie gebruik. Cees’ probleem?  Hij stelde altijd zijn onderneming op de eerste plaats. Vóór zijn gezin, vóór zichzelf en vóór al het andere dat belangrijk is in zijn leven.

 

Lees ook: Wat moet je doen om meer tijd voor jezelf te hebben als ondernemer?

 

Niet op vakantie durven omdat je telefoon je gevangen houdt is niet handig

 

Omgaan met je mail en telefoon

Telefoon

We zagen uit het voorbeeld van Cees hoe het niet moest. Want genoot Cees van zijn vakantie? Nee. Genoot zijn gezin van de vakantie? Ja, maar zonder Cees. Kwam Cees tot rust? Nou niet echt, al lag zijn tempo ongetwijfeld iets lager dan wanneer hij thuis gewoon aan het werk was. Twee belangrijke verstoorders van Cees’rust waren: Zijn e-mail en zijn mobiele telefoon. Beiden haalden zijn concentratie steeds weer weg bij datgene wat hij doen wilde. Vooral onze mobiele telefoon kent veel verschillende manieren om je weg te halen van dat waar je mee bezig bent. Of ze halen je rust uit je momenten van overdenking.

Electronica gaat altijd voor

Herkenbaar voor meer ondernemers? Meestal wel. Pop-ups, geluidjes en andere berichtjes die steeds weer alle aandacht opeisen. Waar je ook mee bezig bent, in wat voor diepgaand gesprek of gezellige maaltijd je je ook bevindt en zelfs als je iemand tegenkomt met wie je jaren tijd moet inhalen: de mail en de telefoon gaan altijd voor. Dat is sterk veranderd de afgelopen 15 jaar. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat we dachten een mobiele telefoon nooit nodig te hebben.

E-mail

Zonder al te lang terug te kijken is de manier waarop we omgaan met e-mail ingrijpend veranderd. Veel van onze klanten vinden e-mail nog steeds hetm belangrijkste medium om te communiceren. Er is een CC-cultuur ontstaan in grote bedrijven en projecten, vooral ook om ervoor te zorgen dat we maar niet een belangrijk persoon van onvoldoende informatie voorzien. Nieuwsbrieven vliegen ons om de oren; hebben we ooit één keer op een website gekeken en iets te snel op ja geklikt toen de cookies beschreven stonden. Dan zijn we verzekerd van een mailbox vullende stroom van informatie, waar wel lang niet altijd op zitten te wachten. Ook Facebook, Google, Linkedin en andere grote ondernemingen maken veel gebruik van e-mail.

Lees ook:  Tips om zo slim mogelijk je tijd als ondernemer?

Het bedrijf kan niet zonder mij

Dit is een hardnekkige overtuiging. Als jouw bedrijf niet zonder jou kan dan is er nog werk aan de winkel. Heel vaak kan het bedrijf best zonder jou, maar voel je je te verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Je gaat micro-managen zoals we dat ook wel noemen. Dat betekent zoiets als, je met elk detail bezighouden in de overtuiging dat het niet goed komt als jij je er niet mee bemoeit. Zeker weten dat aan jouw standaard wordt voldaan. En als het enigszins kan foutloosheid proberen te bereiken bij je medewerkers, zelf maak je namelijk ook nooit fouten…

Dit is de beste garantie voor het in leven houden van je overtuiging. Als je foutloosheid wenst zul je namelijk geregeld teleurgesteld worden. En die teleurstelling probeer je natuurlijk juist te voorkomen. De gevolgen voor je medewerkers? Zij zullen je overal vragen om hen te controleren. Ze zullen niet veel beslissingen uit zichzelf nemen en ze zullen zich minder verantwoordelijk voelen dan wanneer ze meer vrijheid krijgen. Daarnaast zorgt het er natuurlijk voor dat op vakantie gaan je pijn in je buik gaat geven als ondernemer.

Lees ook: Hoe kies je de juiste personen om je werk slim aan over te dragen?

Altijd druk

Laatst zei een onderneemster die internationale handel doet tegen me, als ik slaap benaderen klanten uit het oostelijk deel van de wereld mij, die willen niet wachten, dus ik moet altijd snel reageren. Ze zat in de opstartfase van haar bedrijf en kon zich nog niet permitteren iemand in te huren die haar werk deed terwijl zij van haar welverdiende nachtrust genoot. Klinkt heel aannemelijk. Het gevolg? Haar klanten regeerden haar agenda. Kon ze op vakantie? Nou nee, ja één keer per twee jaar. Dat was ook ongeveer de tijd die ze zich gunde om van haar onderneming een succes te maken. Toen ik vroeg hoe ze haar tijd verdeelde ging ze uitleggen dat thuis iedereen ook zo zijn of haar bezigheden had en ze dus daar ook de boel draaiende moest houden. Veel vrouwelijke ondernemers zullen zich hierin herkennen.

In stand houden

Wat ze deed was de situatie in stand houden. Ze bleef iedereen ondersteunen en zelf worstelen om zonder enige ondersteuning haar eigen bedrijf op poten te zetten. Ze was trots op wat ze tot dan toe al had bereikt. Moe, ja dat was ze wel. Ze verzuchtte dat ze ook wel part time zou willen werken en toch succesvol wilde zijn. Zich hierin laten coachen kon ze zich niet veroorloven in deze opstartfase van haar bedrijf. Daarmee houden heel wat vrouwelijke ondernemers zichzelf klein. Er zijn mogelijkheden genoeg om uit deze cyclus weg te komen.

Lees ook: Wat zijn de belangrijkste taken om je tijd over te verdelen als ondernemer?

Vakantie inkorten

Er zijn ook heel wat ondernemers die te optimistisch zijn. Ze hebben het idee dat ze best op vakantie kunnen, totdat ze zien hoeveel werk er na hun vakantie ligt te wachten. Dan hebben ze de neiging om hun vakanties in te korten, ze gunnen zichzelf en hun gezin dus vaak onvoldoende vakantie en doen zichzelf tekort. Hier ligt vaak een diepgewortelde onzekerheid onder. Het van jezelf nooit goed genoeg vinden. Steeds het idee hebben dat er zoveel moet gebeuren dat je jezelf weg moet cijferen. Ondernemers die ik hierover sprak zeiden tegen me dat ze vaak echt geen andere mogelijkheid zagen. Planningstechnisch propten ze zichzelf vaak al snel weer vol, soms zelfs al de belangrijke eerste dag na de vakantie, want de klant roept. Hoe pijnlijk als een klant je vakantie bepaalt. En ook niet echt iets om erg gelukkig van te worden.

Lees ook: Hoe blijf je bij hogere temperaturen goed functioneren als ondernemer?

Wie vervangt je

Het is best een uitdaging om iemand te vertrouwen die jouw onderneming leidt, terwijl jij er tussenuit bent. Natuurlijk doet diegene het nooit zoals jij het opgelost zou hebben. Vaak hebben ondernemers die hun werk wel uitbesteden de neiging om alsnog de controle te willen hebben over wat er gebeurt terwijl ze niet aanwezig of bereikbaar zijn. Of het nu de bezoekersgegevens van de website zijn of de debiteurenstand van de onderneming.

Lees ook: Hoe maak je jezelf overbodig als ondernemer?

 

Niet op vakantie durven om je vervanger is niet slim

 

Onrust tijdens vakantie

Zelfs ondernemers die alles uitbesteden zijn vaak in hun hoofd nog dagenlang aan het ‘afwikkelen’. Sommigen worden eerst een aantal dagen ziek als ze niet met hun bedrijf bezig kunnen zijn. Ook zijn er heel wat ondernemers die ook al laten ze hun werktelefoon thuis en checken ze niet stiekem hun mailtjes, in gedachten nog steeds alleen maar bezig zijn met hun bedrijf. Inspiratie opdoen noemen ze dat, althans zo verdedigen ze de keuzes om te blijven piekeren en malen over wat er op dat moment echt niet opgelost kan worden. ER zijn heel wat manieren om te zorgen dat je uitgerust op vakantie gaat, manieren die je helpen om “uit je hoofd te gaan”.  Zoek iemand die je hierbij helpt, voordat je de fout maakt om burn-out te raken.

Lees ook: Welke activiteiten zijn nog meer belangrijk voor een ondernemer?

Waardoor komt het

Al met al hebben we 3 belangrijke redenen aan kunnen wijzen:

  1. Niet genoeg voor jezelf over hebben
  2. Een te grote controlebehoefte hebben
  3. Niet goed kunnen plannen

Lees ook: Hoe maak je van je onderneming een succes?

Hoe voorkom je dat

Vaak is er een externe nodig om je op de rails te zetten om dit probleem als succesvol ondernemer aan te kaarten en je te helpen om het op te lossen.

 

“De waan van de dag heeft altijd wel een excuus”

 

Het is een best hardnekkige gewoonte om te doorbreken. Gewoontes veranderen is een kwestie van lange adem, doorzettingsvermogen en de overtuiging dat het mogelijk is om een transitie te maken. Een coach of een online training kunnen hierin veel doen, vooral als je van jezelf merkt dat je geregeld tegen dit soort uitdagingen aanloopt. Of als je merkt dat je echt aan het vastlopen bent. Neem contact met ons op voor een gratis kennismaking.

Lees ook: Welke gewoonten gaan je helpen als ondernemer?

 

 

Moeite om jouw bedrijf los te laten, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan? Zie je ondernemers om je heen de tijd daar wel voor nemen? Wil jij dat ook wel? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook met een gerust hart  op vakantie kunt als ondernemer.

 

 

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Niet besluiteloos maar succesvol worden als ondernemer

 

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen