Niet ontspannen zijn als ondernemer: De 9 grootste boosdoeners
21 november 2019 
9 min. leestijd

Niet ontspannen zijn als ondernemer: De 9 grootste boosdoeners

Niet ontspannen zijn als ondernemer: De 9 grootste boosdoeners.

In drukke tijden is het een grote uitdaging om vanuit ontspanning te blijven ondernemen. Hoe red je dat? En hoe voorkom je dat je in de kramp schiet en continu achter de feiten aan loopt? Niet ontspannen zijn is de oorzaak, hoe ernstig is dat eigenlijk?

Als het je niet lukt om te ontspannen dan heeft dat een heleboel nare gevolgen. De 9 ergste hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Het negende symptoom is een gevolg van de vorige acht, namelijk; Een burnout. We bespreken hier de 9 naarste oorzaken als het je niet lukt om ontspannen te ondernemen:

  1. Te weinig bewegen
  2. Ongezond eten
  3. Gespannen spieren
  4. Slecht slapen
  5. Vergeetachtig
  6. Moe zijn/ weinig energie
  7. Niet kunnen concentreren
  8. Er komt niet veel uit je handen
  9. Burnout

 

Ontspannen ondernemen is goed te leren. Balans vinden tussen je werk en je privé-leven is ook voor jou bereikbaar. Hoe? Bekijk het coachingsprogramma van Werk & Vrijheid.

 

 

Lees ook: Hoe je als ondernemer steeds beter kunt ontspannen

 

1. Te weinig bewegen

Als je te weinig beweegt bied je je lichaam niet de kans om endorfines aan te maken ( zogenaamde geluksstofjes). En dan gaat het nog niet eens om intensief sporten, maar ook iedere dag een half uur stevig wandelen kan al voldoende zijn. Te weinig bewegen betekent dat je lichaam niet voldoende cortisol af breekt, zeker niet als je sporten geregeld overslaat. Het evenwicht tussen fysiek inspannen en niet bewegen is dan niet op orde.

 

Lees ook: Hoe je leert voldoende te bewegen als ondernemer

 

2. Ongezond eten

Ongezond eten heeft veel invloed. Als je iemand bent die niet zo met eten bezig is, onderschat je waarschijnlijk wat eten voor je kan betekenen. Je stopt het alleen op vaste tijden naar binnen en bent meer gericht op wat lekker is ( op dat moment) dan op wat goed voor je is. Als je je dag niet indeelt in gezonde maaltijden heeft dat op zowel de korte als de lange termijn invloed op je ontspanning. In Frankrijk bijvoorbeeld kunnen ze zich niet voorstellen dat je geen aandacht aan je eten besteedt. Door er meer zorg aan te wijden en het niet gewoon te zien als tanken voor de dag zul je het belangrijker gaan vinden om gezond te eten.

 

Ongezond/gezond

In gezond eten zoals groente, zaden enz. zitten voedingsstoffen, maar in ongezond eten en drinken zitten stoffen die je onrust sterker kunnen maken. Denk daarbij aan koffie, hoeveel drink jij er per dag? Of energydrankjes. Of een snelle hap bij het pompstation, want we zijn druk druk druk. Maar ook slecht eten zoals snoep draagt alleen maar heel kort bij aan je energieniveau. Daarna doen ze het tegenovergestelde. En je moe voelen terwijl je genoeg te doen hebt, daar wordt je dan weer niet heel ontspannen van. Moeheid kan je echt overvallen op zo’n moment. Vaak is slecht voedsel gemakkelijker te krijgen en goedkoper dan gezond eten en drinken. Daarmee wordt het veel moeilijker om je te ontspannen.

 

Lees ook: Welke rol gezond eten voor een ondernemer betekent

 

3. Gespannen spieren

Voordat je het in de gaten hebt merk je dat je al een tijdje minder relaxt zit in je stoel. Je hebt misschien al eens een andere geprobeerd, maar het gevoel dat je nek stijf is, je armen zwaar aanvoelen en je zelfs met prikkelingen in armen handen of vingers zit neemt alleen maar toe. Allemaal gevolgen van niet ontspannen zijn tijdens je werk. Je zorgen maken heeft hier ook invloed op, je bouwt dan in je lichaam onbewust een bepaalde spanning op die je lichaam via je spieren laat voelen. Het kan zijn dat je hier nooit zo alert op bent, maar je lijf vertelt je dat je te gespannen bent.

 

De ontspanning die je lichaam nodig heeft krijg je door slaap en door echt je rust te pakken. Hoe je dat doet? Door een fijne plek te kiezen waar je heerlijk relaxt zitten kunt, watertje erbij en je bewust te richten op afleiding, zonder digitale input. Na het sporten is het heerlijk om lekker te merken hoe je in je vel zit en even niets te hoeven van jezelf.

Natuurlijk kun je je ook eens laten masseren of aan wellness doen, maar die aanpak helpt vooral, als je die ontspanning ook in je eigen leven inbouwt. Lekker rustig liggen en niets hoeven lukt vaak wel iets gemakkelijker in een andere omgeving, of samen met een goede vriend(in).

 

Niet ontspannen zijn heb je zelf in de hand

 

Lees ook: Hoe je als ondernemer steeds minder spanning hebben kunt

 

4. Slecht slapen

Als je slecht slaapt voel je je snel moe. Maar het doet nog meer met je. Je concentratie wordt slechter, maar je kunt ook moeilijker je rust bewaren, omdat je uit je evenwicht bent. Om ontspanning op te kunnen brengen moet je in evenwicht zijn en dat ben je bepaalt niet als je slecht geslapen hebt. Bovendien is je dagopbrengst minder, je werkt minder effectief en dus kosten dingen die je doet al snel meer tijd dan wanneer je uitgerust bent.  Goed slapen levert veel verwerking op van wat er overdag allemaal gebeurt.

 

Lees ook: Hoe je slaap steeds beter kan worden als je er aan werkt

 

5.Vergeetachtig

Je hebt al moeite om alles voor elkaar te krijgen en je vergeet van alles dat belangrijk is. Je sleutels, belangrijke afspraken, dingen die je altijd op orde hebt, maar die nu door elkaar lijken te lopen. Steeds vaker denken: “Ik had dat toch hier neergelegd”, waar is het nou? Als je niet ontspannen bent, lukt het je niet om dingen in het juiste tempo te onthouden. Doordat je de dingen niet onthoudt, ben je ze kwijt als je ze nodig hebt. Doordat je dingen niet onthouden hebt raak je gestressed; je ziet dingen over het hoofd. Op deze manier versterken oorzaak en gevolg elkaar. Het kan zijn dat je een tijdlang dingen grondiger of trager moet doen dan normaal om ze goed te kunnen registreren voor jezelf. Als je merkt dat dat je aanpak is, dan is het een signaal dat je ontspanning op een lager niveau is terechtgekomen.

Uit onderzoeken blijkt dat stress ook een veel grotere invloed heeft op vergeetachtigheid dan bijvoorbeeld leeftijd. Scherpte kan je tot op hoge leeftijd behouden, ook al kan het wel zijn dat je als je wat ouder wordt je verwerkingssnelheid iets ziet dalen. Dat heeft niet met stress te maken, maar puur met ouderdom. Als je niet meer ontspannen bent is de teruggang van het onthoud-tempo veel lager dan te verklaren is door het ouder worden zelf.

 

Lees ook: Hoe je als ondernemer steeds scherper kunt zijn

 

6. Moe/weinig energie

Vaak hoor ik ondernemers zeggen dat ze moe zijn. Ze kunnen het dan haast niet opbrengen om dat te doen waar ze het verschil mee kunnen maken. Vermoeidheid kan je zomaar overvallen. Zo’n gevoel dat er ineens niks meer uit je handen komt. Dan wil je het liefst nergens meer aan denken. Dit is meer de mentale moeheid. Je sleept je overal naartoe. Fysieke moeheid kun je ook krijgen van stevig sporten of zwaar fysiek werk, maar die beïnvloedt veel minder  je gevoel over hoe je er als ondernemer voorstaat bijvoorbeeld. Als je fysiek moe bent zul je minder de neiging hebben om te gaan piekeren, of lusteloos of je zwaarmoedig te voelen.

Conditie

Weinig energie kan ook te maken hebben met een slechte conditie. Veel ondernemers die niet veel aandacht aan hun eigen lichaam schenken hebben hier mee te maken. Er is altijd wel iets anders belangrijks in het leven dat de aandacht opeist die voor sport of bewegen bedoeld is. Bij weinig energie wordt ook vaak de link met eten gelegd. Als je je moe voelt kan dat zijn omdat je lichaam bezig is om veel voedsel te verbranden. Daarnaast zijn er natuurlijk bepaalde aandoeningen die maken dat er in je lijf veel gestreden wordt, wat ook veel energie kost. We hebben het hier vooral over vermoeidheid waar je met een gezonde levensstijl iets tegen kunt doen.

 

Maak niet de fout altijd moe te zijn als zelfstandige

 

Lees ook: Wat doe je als je vaak moe bent als ondernemer?

 

7. Niet kunnen concentreren

Misschien wel de meest voorkomende symptomen is concentratieverlies. Focussen op een activiteit kost energie. Om het te kunnen moet je in ieder geval ruimte in je brein hebben die je eraan kunt besteden. Een andere minstens zo belangrijke voorwaarde is dat je niet afgeleid wordt door allerlei rustverstoorders. Waar ligt nou de link met ontspanning? Wat we vaak niet meer in de gaten hebben is hoe vaak onze aandacht gevraagd wordt door onze mobiele telefoon. Denk dan nog aan binnenlopende collega’s, aanbellende pakketbezorgers en andere activiteiten. Met al die activiteit die om je heen plaatsvinden is het niet zo gek dat als je niet ontspannen bent. Je kunt je dan echt niet concentreren. Onderzoeken naar drukke kantoortuinen en de productiviteit wijzen uit dat een groot deel van de professionals zich niet goed kan concentreren. Daar staat een vakspecialist tegenover, die urenlang gefocust bezig kan zijn met de kleinste details.

 

Lees ook: Wat doe je als je je steeds minder goed kunt concentreren?

 

8. Er komt niet veel uit je handen

Een tekort aan ontspannenheid heeft rechtstreeks invloed op dat wat je kunt produceren. Als je lange tijd onrust hebt ervaren, komt er een periode waarin je als ondernemer echt niet ontspannen kunt zijn. Dat leidt weer tot het beginnen aan veel klussen maar ze nooit afronden. Er komt dan niet veel uit je handen. Je begint wel, maar mist het doorzettingsvermogen om zaken echt af te ronden. Door verstoringen die er op een dag voorbij komen kun je helemaal het gevoel hebben dat je weinig hebt kunnen doen. Zeker als je van tevoren voor jezelf een lijstje had gemaakt van activiteiten die je wilde uitvoeren zou de uitkomst weleens tegen kunnen vallen. Als je na zo’n dag de tijd neemt om kort terug te kijken kom je er pas achter hoe weinig van wat je van plan was, ook werkelijk gelukt is. Je was gewoon niet ontspannen.

Het verschil met een situatie waarin je wel in alle rust een aantal onderwerpen hebt kunnen afwerken is vrij groot. We houden de volgende regel vaak aan: JE kunt in 2,5 uur flink en geconcentreerd doorwerken net zo veel bereiken als in een dag van 8 uur, met veel verstoringen. Dat lijkt een enorm verschil, maar is vooral te verklaren met de 80/20 regel (= het pareto-principe). Die regel betekent dat je 80% van je resultaat in 20% van je tijd kunt behalen, maar dat je voor de laatste 20% juist 80% procent extra tijd nodig hebt. Als je zo perfectionistisch je doelen stelt weet je dus bijna zeker dat ontspanning in je werk ver weg is.

 

Lees ook: Op welke manier zorg je dat je als ondernemer je werk af krijgt?

 

9. Burnout

Uiteindelijk kan burnout, opgebrand zijn of overspannenheid een gevolg zijn van een combinatie van de bovengenoemde issues waar je tegenaan loopt. Voordat je als ondernemer erkent dat je hiermee te maken hebt heb je je waarschijnlijk al maanden door je dagen heen gesleept. Je wilde het vaak zelf nog niet zien of aanvaarden, al werd het wel geregeld tegen je gezegd. “Dat kan mij niet overkomen”, “Burnout is iets voor watjes”, “Ik ben eigen baas dus dan kan dat helemaal niet”, zijn maar enkele van de opmerkingen die ik professionals in de loop van de jaren horen maken als ze niet ontspannen konden en echt uitgeput waren.

 

Niet kunnen ontspannen tot je burnout raakt

 

Lees ook: Op welke manier zorg je dat je als ondernemer niet de fout maakt burnout te raken?

 

Is het onschuldig?

Als je totaal klem wilt komen te zitten zou ik je vooral aanraden om zo door te gaan als je de afgelopen tijd gedaan hebt. Maar als je hierboven iets gezien hebt dat behoorlijk bij je binnenkwam, dan kun je nu nog op tijd ingrijpen. Ben je eenmaal burnout, dan kan het ergens tussen 3 maanden en 3 jaar duren voor je weer terug bent op je oude niveau. Uit zeer recent onderzoek van TNO blijkt dat burnout jaarlijks 2,8 miljard Euro kost. Laat het zover niet komen! Kiezen voor een goede balans in je leven is geen luxe maar een basisvoorwaarde. Nee, het is niet onschuldig als je vaker dan maandelijks tegen enkele van de bovenstaande klachten aan loopt, zeker als het een cocktail is van genoemde uitdagingen.

 

Moeite om ontspanning in je werk terug te vinden? Ook al lijkt het ondernemers om je heen gemakkelijk af te gaan? Wil jij dat ook wel? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en vind jouw ontspanning als ondernemer.

 

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Niet besluiteloos maar succesvol worden als ondernemer

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen