Wat zijn de stressfactoren van ondernemers? Stress als ondernemer
13 augustus 2019 
7 min. leestijd

Wat zijn de stressfactoren van ondernemers? Stress als ondernemer

Stress als ondernemer: Ondernemer zijn, ondernemer worden: het is de droom van veel mensen. Eigen baas zijn spreekt hen erg aan. Ze verwachten vrijheid te ervaren, ook in het zelf beslissingen nemen en geen verantwoording meer hoeven afleggen aan een leidinggevende, heerlijk. Maar ondernemen is natuurlijk veel meer dan dat. Ook bij het ondernemer zijn liggen stressfactoren op de loer. Welke dat zijn, lees je in deze blog.

 

 

Werk je je als ondernemer helemaal stuk en is de balans weg?

Zou je graag meer tijd willen hebben voor leuke dingen, maar is succes voor jou ook belangrijk?

Leer in 5 effectieve sessies tijd over te houden voor de echt belangrijke dingen.

Bekijk hier: persoonlijke coaching

 

Te veel uren maken

Het klinkt zo goed: eigen baas zijn en dus ook zelf bepalen wanneer en hoe lang je werkt. Je hoeft niet meer ’s morgens vroeg op om naar je werk te gaan. Je hoeft ook niet per se tot vijf uur te werken. De kans is echter reëel dat je toch meer uren gaat maken dan je eigenlijk van plan was. Omdat je nu volledig voor je eigen portemonnee werkt, vind je het juist nu geen probleem om wat langer door te werken. De verleiding is groot om ook ’s avonds en in het weekend toch voor je bedrijf bezig te zijn, je doet het immers voor jezelf.

Het lijkt misschien dat het wel meevalt maar sommige ondernemers hebben geen idee hoeveel uur ze precies maken. Maar waar je je baan in loondienst wellicht achter je liet zodra de deur achter je in het slot viel, ben je als ondernemer ook in je hoofd veel met je bedrijf bezig.

Lees ook: te veel werken als ondernemer

Geen balans tussen bedrijf en gezin

Nu is het probleem nog niet zo groot als je geen relatie en kinderen hebt. Niemand heeft er last van als je ’s avonds toch weer ‘even’ aan het werk gaat en als je ook in het weekend blijkbaar je werk niet los kan laten. Hoewel: ook in die situatie kan te veel tijd aan je onderneming besteden je gaan opbreken. De balans tussen werk en privé raakt verstoord, je gunt jezelf te weinig tijd om te ontspannen en te herstellen van alle drukte. Mensen om je heen kunnen zich er ook aan gaan storen dat je minder bereikbaar bent, minder tijd hebt en langzamer reageert als ze iets vragen of voorstellen.

Maar als je wél een partner hebt, wordt het een ander verhaal. Kinderen spelen een nog grotere rol, want ook die hebben aandacht nodig. Jouw partner heeft niet voor jou gekozen om heel weinig tijd samen te hebben. Jouw kinderen vragen om jouw aandacht en missen echt iets als je er te vaak niet voor ze bent. Er zijn natuurlijk meer situaties waarin een vader of moeder tijdelijk wat minder aanwezig is in het gezin maar als het structureel wordt, kan dit enorm veel stress opleveren. Er ontstaat wrijving en spanning tussen bedrijf, partner en kinderen en je kan je serieus afvragen hoe lang dat goed gaat.

Lees ook: balans in eigen bedrijf

Niet effectief bezig zijn

Als je in loondienst werkt, weet je meestal precies wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn. Ze zijn ook afgebakend, er is een grens tussen jouw werkzaamheden en die van een collega. Als ondernemer is dat natuurlijk compleet anders, want daar ligt eigenlijk alles op jouw bordje. Wellicht kan je iets delegeren of uitbesteden aan iemand anders, maar alles valt wel onder jouw verantwoordelijkheid. Je takenpakket is ook veel breder en daarin schuilt een gevaar.

Zeker als het nog allemaal nieuw voor je is, maar ook als je al wat langer ondernemer bent, bestaat altijd de kans dat je te veel tijd aan iets besteedt. Je investeert bijvoorbeeld veel uren in een bepaalde potentiële klant, terwijl je had kunnen weten dat je van hem geen grote bestellingen hoeft te verwachten. Je bent steeds weer met dat fantastische, nieuwe product bezig terwijl je nog geen idee hebt of je er ooit eentje verkoopt. Dit kost veel energie die je beter ergens anders in had kunnen steken.

Lees ook: effectiever werken als ondernemer

Te veel stress

Geen duidelijke visie

Om met dat laatste verder te gaan: veel ondernemers weten precies wat ze willen en wat ze kunnen. Hun ondernemingsplannen zijn daarop geschreven en ze weten mede daardoor ook heel goed wat hun doelen zijn. Dat geldt echter niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die een bedrijf beginnen en ’t eigenlijk nog niet precies weten. Zeker als je geen financiering nodig hebt, kan je eigenlijk lukraak starten met je bedrijf door dit in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Sommige van deze starters zijn heel succesvol, anderen niet. Ze proberen zus, ze proberen zo. Als je geen duidelijke visie hebt, geen heel concreet doel voor ogen, eigenlijk ook niet weet wie je doelgroep is, dan kan dat heel veel onrust en dus ook stress geven. Dit zijn dus de mensen die hun ondernemerschap niet goed hebben voorbereid en pas gaan nadenken als ze al zijn gestart en er geld verdiend moet worden.

Lees ook: visie in eigen bedrijf

Te succesvol willen zijn

Er zijn natuurlijk ondernemers die het al helemaal voor zich zien: ze gaan voor zichzelf beginnen en zien de gouden bergen al aan de horizon opdoemen. Zo gaat het natuurlijk lang niet altijd. Een deel van de ondernemers zal uiteindelijk tevreden zijn met wat ze wél verdienen, als ze er goed van rond kunnen komen uiteraard. Een andere groep ondernemers zal altijd teleurgesteld blijven in zichzelf. Ze zullen nooit tevreden zijn met hun resultaten, verwijten dat zichzelf en leggen de schuld waar mogelijk ook bij anderen neer. Dit soort ondernemers loopt dus eigenlijk rond met een continue frustratie. Ze beseffen niet dat ze de lat gewoon te hoog hebben gelegd, dat ze het eigenlijk gewoon prima doen. Deze ergernis kan erg aan je vreten en zeker op de lange duur enorm stressvol zijn.

Lees ook: succes als ondernemer

 

Eenzaamheid

In loondienst heb je bijna altijd collega’s in de buurt, collega’s waarmee je samenwerkt, overlegt en kunt sparren. Als ondernemer en eigen baas is dat compleet anders. Je werkt veel alleen. Nogal wat ondernemers vinden dat wel één van de lastige consequenties van hun keuze. Het is iets waar ze van tevoren niet echt over hebben nagedacht. Ze zien vooral de positieve kanten van het voor zichzelf beginnen. Alleen zijn is iets waar niet iedereen goed tegen kan. Sommige mensen zijn graag alleen en vinden het ook heerlijk om zelfstandig en solistisch te werken. Maar het gros van de mensen mist het gezelschap van anderen, het samenwerken en vindt alleen zijn gewoon niet leuk.

Lees ook: eenzaam als ondernemer

Onzekerheid en faalangst

In het verlengde van eenzaamheid kan onzekerheid en faalangst ook een rol gaan spelen. Omdat je geen mensen meer om je heen hebt en het idee hebt dat je alles alleen moet doen, kan onzekerheid toeslaan. Lukt het mij wel? Doe ik ’t wel goed? Ben ik niet iets vergeten in mijn ondernemingsplan of mijn financiële onderbouwing? Hoe doen die andere ondernemers dat toch allemaal? Als je je die vragen gaat stellen kan ook faalangst toeslaan, als je dat toch al enigszins in je had. Je denkt soms dat je niet goed genoeg bent en dit geval dus ook niet goed genoeg als ondernemer.

Lees ook: faalangst als ondernemer

Niet-betalende klanten

Prachtig als je een geslaagde ondernemer aan het worden bent. Geweldig als je bewijst dat er een markt is voor jouw product of dienst. Mooi dat je als ondernemer vrijheden hebt, je eigen uren indeelt en toch maandelijks meer verdient dan voorheen in loondienst. Maar wacht eens even: wat nou als die grote klant niet binnen de afgesproken termijn betaalt? Wat als een andere grote betaling ook uitblijft? Wat als blijkt dat een paar klanten er financieel niet zo goed voor staan? Je weet dat de kans klein is dat jouw facturen volledig worden betaald als een klant failliet gaat. Er zijn ondernemers die hier nachten lang van wakker liggen.

Lees ook: Uurprijs berekenen

 

Wil je voldoening halen uit jezelf en daarbij de juiste mensen ontmoeten?

Het maximale halen uit jezelf en het bedrijf, zonder 7 dagen per week te moeten werken?

Bekijk hier: individuele coaching

 

 

Financiële angst en zorgen

In het verlengde van het voorgaande is de grootste angst van een ondernemer misschien wel bang zijn het financieel niet te kunnen bolwerken. Ondanks keihard werken verdien je niet heel veel. Af en toe kom je geldtekort. Dat kan stress geven, zeker als jouw gezin ook afhankelijk is van jij met je bedrijf verdient. Het wordt erger als dit angstscenario waarheid wordt en je inderdaad maandelijks meer uitgeeft dan je verdient. Als het er niet naar uit ziet dat er op korte termijn verandering komt in deze situatie, kan bij sommige ondernemers de paniek toeslaan.

Lees ook: financiële zorgen als zelfstandige

Verminderen stress zzp, ondernemer, zelfstandige

Stress als ondernemer: angst

Er zijn nog allerlei andere angsten die een ondernemer in een ijzeren greep kunnen houden. Iedere ondernemer gaat ervan uit dat hij slaagt, anders was hij er niet aan begonnen. Maar stel dat dit toch niet de droomonderneming is zoals hij het voor zich zag? Stel dat hij met de zaak moet stoppen? Hoe komt hij dan weer aan betaald werk? Wie wil hem nog?

Ondernemers bouwen geen pensioen op, daar moeten ze zelf iets voor regelen. Dit krijgt bij de meeste ondernemers niet echt voorrang bij het starten van hun bedrijf. Sommigen vinden de kosten ook te hoog of hebben er nu geen financiële ruimte voor. Pensioen, dat is iets voor later toch? Er komt echter een moment waarop ze beseffen dat ze echt niet rond kunnen komen als ze 65 of 67 zijn. Eerder stoppen met werken is dan al helemaal geen optie. Tot hoe lang moeten ze dan doorwerken en gaan ze dat fysiek en mentaal wel volhouden?

Pensioenangst van ondernemers

 

 

Stress als ondernemer? Coaching biedt de oplossing

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

stress als ondernemer

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen