Eenzaam als ondernemer: hoe los je eenzaamheid op?
06 augustus 2019 
7 min. leestijd

Eenzaam als ondernemer: hoe los je eenzaamheid op?

Eenzaam als ondernemer: Het ondernemerschap kent vele voordelen, van eigen baas zijn, zelf je uren plannen tot enorm veel groeimogelijkheden. Toch zitten er ook wat zure kanten aan ondernemer zijn. Zo zal vrijwel iedere ondernemer kunnen beamen dat eenzaamheid een nare rol kan spelen. In dit artikel lees je precies hoe en waarom een ondernemer eenzaamheid kan ervaren en vooral, wat kun je er zelf aan doen. Ben je ondernemer, ZPP’er, of ben je van plan om jouw eigen zaak te beginnen? Lees dan gauw verder hoe je de tekenen van eenzaamheid kunt herkennen en wat je er zelf aan kunt doen.

Heb je last van eenzaamheid als ondernemer?

Wil je voldoening halen uit jezelf en daarbij de juiste mensen ontmoeten?

Leer jezelf dan extra goed kennen!

Bekijk hier: individuele coaching

Redenen waarom eenzaamheid vaak voorkomt bij ondernemers

Wij hebben de redenen dat ondernemers en ZPP’ers zich een eiland in de grote oceaan kunnen voelen op een rijtje gezet. Herken jij als ondernemer je in de volgende punten?

Weinig gelijkgestemden

Mis je de studietijd of jouw arbeidsverleden waar je samen met leeftijdsgenoten of gelijkgestemden optrok? Je had een gezamenlijk doel en kon elkaar goed begrijpen. Wanneer je als ondernemer aan de slag gaat, kan dit opeens flink veranderen. Ben je ZPP’er? Dan kan het moeilijk zijn om overeenkomsten of herkenning te vinden bij jouw vrienden en familie. Als ondernemer kun je best wel buiten de boot vallen bij jouw werknemers. Je bent toch de baas en gesprekken op niveau of qua succesontwikkeling zitten er minder gauw bij.

Lees ook: je persoonlijke identiteit

Niet kunnen sparren

Een maatje waarmee je kunt sparren over jouw bedrijf, over taken, over de toekomst en huidige plannen kan enorm succesvol werken. Wanneer je als ZPP’er alleen aan de slag gaat, kun je een sparmaatje missen.

Lees ook: Hoge verwachtingen als ondernemer

The winner stands alone

Als ondernemer of ZPP’er ben jij degene die de klappen ontvangt wanneer de zaken slechts gaan, maar wanneer je juist het ruime sop vaart en alles gaat voor de wind, dat sta je er ook vaak alleen voor. Successen vieren doe je soms zelfs en dat kan toch zuur aanvoelen. Niet alleen heb je weinig mensen waarmee je jouw succes kunt vieren, ook kan jouw succes aanstoot geven binnen jouw sociale omgeving. Je wilt niet te koop lopen met jouw succes, maar alle succes alleen vieren, kan toch zorgen voor een eenzaam gevoel.

Lees ook: Zelfvertrouwen als ondernemer

Kantoorpret

Hoe fout en vermoeiend kantoorpraat ook is, het geeft een baan toch extra sfeer. Als je als ondernemer vooral zelf werkt, kun je de sfeer van kantoor missen. Werk jij bijvoorbeeld op afstand en veelal thuis? Dan kan de eenzaamheid er flink inhakken wanneer je na een dag werken, de deur nog niet uit ben geweest.

Verantwoordelijkheid

Eenzaamheid kan flink om de hoek komen kijken wanneer jouw bedrijf het zwaar heeft of wanneer je het juist erg druk hebt. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer en hebt niemand om op terug te vallen. Jij bent ondernemer, de baas en de verantwoordelijke. Je kunt jouw werk en jouw taken niet simpelweg op iemand anders afschuiven. Heb jij het persoonlijk zwaar of ben jij toe aan rust? Dan kan het enorm eenzaam voelen wanneer je niemand hebt om taken aan uit te delen. Jij blijft verantwoordelijk.

Lees ook: faalangst en ondernemerschap

Zomermaanden

Wanneer je in loondienst werkt, zijn de zomermaanden juist een moment om naar uit te kijken. Het is tijd voor vakantie en om het werk even achter je te laten. Als ondernemer kan dit juist een extra eenzame tijd zijn. Al jouw vrienden en familie hebben vrij, gaan op vakantie en jij bent nog altijd aan het werk. Natuurlijk kun je als ondernemer in de zomer vrij nemen, maar echt vrij bent je als ondernemer of zelfstandige bijna nooit. Wanneer je wel in de zomer doorwerkt, kunnen de vrolijke vakantiefoto’s op social media juist een negatieve invloed hebben op jouw gemoedstoestand.

Lees ook: ondernemen bij een hittegolf

Niet kunnen sparren ondernemer

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Het is belangrijk dat je zelf de symptomen van eenzaamheid weet te ervaren. Durf toe te geven dat je niet lekker in je vel zit en dat dit te maken heeft met jouw eenzame bestaan. Acceptatie van de eenzaamheid is de eerste stap in de richting van de oplossing. Je hoeft namelijk helemaal niet eenzaam te zijn als ondernemer of zelfstandige. Lees gauw verder wat je zelf kunt doen om de eenzaamheid als ondernemer tegen te gaan.

Zoek gelijkgestemden

Hoe veel vrienden en familie je als ondernemer ook hebt, je kunt nog altijd eenzaamheid ervaren wanneer je met niemand echt op hetzelfde level zit. Het is goed om gelijkgestemden te zoeken. Het hoeft helemaal niet lastig te zijn om als ondernemer in contact te komen met andere ondernemers. Kijk bijvoorbeeld of er in jouw woonplaats of regio speciale avonden worden georganiseerd voor ondernemers en ZPP’ers om te netwerken. Dit is een unieke kans om zowel voor jouw bedrijf potentiële samenwerkingen te vinden, als nieuwe mensen te leren kennen die in hetzelfde schuitje zitten.

Ga op een locatie werken

Is jouw onderneming locatie onafhankelijk? Maar betekent dit in de realiteit dat jij gewoon veel thuis achter de pc te vinden bent? Zorg ervoor dat je jezelf niet buitensluit van de maatschappij. Ga daarom op locatie werken. Er zijn vandaag genoeg cafés en restaurants die plek bieden voor werkende klanten. Zo kun je genieten van een heerlijke bak koffie tijdens jouw werk en ontmoet je altijd interessante mensen. Heb jij een ochtend weinig motivatie en kun je wel wat aanspraak gebruiken? Ga dan gewoon eens op locatie werken voor de afwisseling en om eenzaamheid tegen te gaan. Ook is het een optie om een flexwerkplek te huren. Je huurt dan de kantoor of bureau grootte naar jouw keuze en kunt op deze plek gaan werken. Je ontmoet allerlei andere mensen en bedrijven op een flexwerkplek. Dit is perfect om eenzaamheid tegen te gaan en om automatisch te netwerken.

Lees ook: slimme gewoontes van ondernemers

Plan sociale tijd in

Wanneer jij een ondernemer bent die geen enkele kans wilt laten schieten, dan kunnen sociale afspraken er weleens bij inschieten. Je zegt een lunch af omdat je nog wat af wilt maken of kunt niet op een verjaardag komen omdat je een deadline hebt. Dit kan er naar verloop van tijd voor zorgen dat jouw sociale cirkeltje steeds kleiner wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je werkelijk tijd vrij maakt in jouw agenda voor sociale activiteiten. Plan bijvoorbeeld minstens één lunch en één avond per week vrij om leuke dingen toe doen met vrienden en familie. Door een goede planning te maken, kun je gewoon de tijd hebben om sociale activiteiten te onderhouden. Dit is niet alleen leuker voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

Werk en privé scheiden

Hoe belangrijk het ook is om zakelijke vrienden te hebben en mensen te kennen die jou en jouw onderneming helemaal begrijpen, het is altijd goed om jouw werk en privé te scheiden. Zo voorkom je het gevoel dat je altijd maar aan het werk bent. Neem de tijd voor jouw familie en vrienden en zorg voor een hechte club om je heen waar je ook voor andere (bijvoorbeeld emotionele) zaken terecht kunt. Je bent namelijk niet alleen maar de ondernemer, de baas, de verantwoordelijke. Je bent ook vriend(in), familielid en nog zo veel meer!

Lees ook: succesvol worden

Oude contacten aanhalen

Soms verlies je mensen uit het oog of passen zij niet meer in jouw huidige staat van leven. Dit is natuurlijk jammer, maar het hoeft niet te betekenen dat dit voor eeuwig is. Heb je last van eenzame gevoelens of weinig contact in jouw omgeving. Dit kan een perfect moment zijn om wat extra tijd te investeren in oude vriendschappen. Wie weet komen jullie levens nu wel nauw overeen en kan een oude vriendschap opnieuw opbloeien.

Online contact

Tegenwoordig is het helemaal niet zo moeilijk meer om nieuwe contacten op te doen. De een schuift het gebrek aan sociaal contact af op het feit dat iedereen maar online is, maar dat kan ook juist in jouw voordeel werken. Heb je een gevoel van eenzaamheid of kun je wel nieuwe sociale contacten gebruiken? Er zijn online genoeg apps, websites en forums waar jij terecht kunt. Je kunt bijvoorbeeld meepraten op forums over ondernemen en hier goede contacten aan overhouden. Ook voor het vinden van nieuwe vrienden, kun je simpelweg een app downloaden. Je kunt direct informatie over jezelf vrijgeven en vervolgens vrienden zoeken die dezelfde interesses hebben als jij. Het hoeft vandaag de dag helemaal niet moeilijk te zijn om nieuwe vrienden te maken. Dit kan een perfect medicijn tegen eenzaamheid zijn.

Lees ook: Op je tenen lopen als ondernemer

Hoe effectief ben jij in je werk?

Haal je sociale contacten uit je privé leven!

Leer hier effectiever te werken: Stuurmanprogramma

Alleen zijn ondernemerschap

Hulp bij eenzaamheid

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer de eenzaamheid echt een probleem wordt. Eenzaamheid kan namelijk een oorzaak en een symptoom zijn van een depressie. Wanneer jij geen sociale contacten meer opzoekt of naast de eenzaamheid ook depressieve gevoelens hebt, is het belangrijk om snel aan de bel te trekken. Heb jij echt last van de eenzaamheid en lijkt niets te helpen? Een coach kan jou helpen om de oorzaak van de eenzame gevoelens te ontdekken en jouw sociale leven weer op de rit te krijgen.

Hoe goed het ook gaat met jouw bedrijf of hoe leuk je jouw werk ook vindt, eenzaamheid kan een flinke domper zijn voor jouw levensgeluk. Wees niet bang dit gevoel te accepteren en om er iets tegen te doen. Het is belangrijk dat je gelijkgestemden sociale contacten hebt, maar ook een sociaal leven naast jouw werk hebt. Sociaal contact komt altijd van twee kanten. Dus neem eens contact op met die verre vriend van lang geleden of ga netwerken bij jou in de buurt om de eenzaamheid tegen te gaan.

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen