Jezelf overbodig maken als ondernemer: Hoe?
17 juli 2019 
8 min. leestijd

Jezelf overbodig maken als ondernemer: Hoe?

Jezelf overbodig maken als ondernemer, hoe en waarom?

Als mensen in je omgeving vragen hoe het met je gaat, is het antwoord al snel: “Ja, druk. Vooral heel druk.” Waar of niet waar? Het is een vrij standaard antwoord, maar vaak zit er wel een kern van waarheid in. Druk hebben lijkt soms wel een soort hype waar je als ondernemer maar niet vanaf komt. Door alles via jou te laten verlopen en vooral zichtbaar enorm je best te doen, denk je dat werknemers tevreden met je zijn en voor jou het maximale uit henzelf halen. Jezelf overbodig maken, dat lukt niet.

 

Praktijk

Toch werkt dat in de praktijk niet zo. Jij werkt je bijna dood en je beste werknemers zie je vertrekken uit je bedrijf. Ze kunnen steeds lastiger omgaan met jouw leiderschap waar eigenlijk niet eens sprake van is. De meeste werkdagen ben je namelijk geen leuk mens en reageer je je soms af op de mensen die binnen je bedrijf werkzaam zijn.

De beste ondernemer stelt zich daarom als doel om zichzelf overbodig te maken. Hoe doe je dat en waarom is dit zo belangrijk?

Lees ook: Hoe je kunt ondernemen met zelfvertrouwen

 

Hoe maak ik mezelf overbodig?

Wanneer je een bedrijf bouwt, doe je in eerste instantie veel zelf. Vaak is er niemand anders om de werkzaamheden op te pakken en dus komt het vooral op jou aan. Een topondernemer zoals Richard Branson is er van overtuigd dat je als ondernemer pas echt succesvol bent als je zo snel mogelijk werkzaamheden en taken delegeert aan getalenteerde mensen. Je tijd als ondernemer is beperkt en dus moet je die zo goed mogelijk benutten. Je ontkomt er niet aan: jezelf overbodig maken. Naarmate je bedrijf groeit, doe je er goed aan om kritisch te zijn en jezelf af te vragen of jouw werkzaamheden nog toegevoegde waarde hebben.

Jezelf overbodig maken als ondernemer vraagt om een nieuwe mindset. Hiermee open je een deur naar betekenisgeving. Je kijkt namelijk naar het grotere plaatje en je stelt jezelf de vraag welke bijdrage je nu eigenlijk zelf levert. Hierdoor ontdek je hoe jij daadwerkelijk betekenis en invulling geeft aan je werk. Zeg eens eerlijk: hoe blij ben je met dat opgejaagde gevoel van binnen? Hoe prettig voelt het om alle ballast op eigen schouders te dragen?

 

Mijn mensen werken niet goed als ik er niet bij ben

 

Lees ook: Door te weten wie je bent kun je jezelf overbodig maken

Werk uit handen geven

Je energie moet je steken in werkzaamheden waar je goed in bent en al het overige kan je het beste uit handen geven. Je wilt tenslotte energie krijgen in wat je doet, nietwaar? Welk werk je zoal uit handen geeft? Het gaat vooral om werkzaamheden die ook anders kan uitvoeren, bijvoorbeeld een zakenpartner, werknemer of assistent. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch ben je in de praktijk geneigd om het allemaal zelf te doen. Alles zelf doen kost dagelijks veel tijd en ruimte, terwijl werkoverdracht je meer oplevert. Dit vraagt van jou tijd die je investeert in de relatie, maar de investering die je doet, heb je heel snel terugverdiend. Jij kan je vervolgens focussen op dat wat jou écht energie geeft. Dé manier van jezelf overbodig maken.

Lees ook: je onderscheiden als ondernemer

 

Ik weet niet hoe vaak ik moet overleggen

 

Durven groeien

Overbelast zijn als ondernemer helpt jou niet om te groeien en te genieten van datgene wat je doet. Durven groeien is de sleutel en dit betekent vooral dat je loslaat en delegeert. Bovendien neem je alleen mensen aan binnen je bedrijf die jou en je missie versterken. Hiermee vergroot je je slagkracht en hoef je niet langer alles zelf te doen. Daarnaast leid je een leven waar je daadwerkelijk blij en gelukkig van wordt. Hard genieten is net zo belangrijk als hard werken. De beste ondernemers die willen groeien hebben een sparringpartner. Het is jouw stok achter de deur en bovendien de spiegel die je daarin nodig hebt. Mis je die sparringpartner die je sterke kanten complimenteert en je behoedt voor valkuilen? Werk en Vrijheid is de ideale sparringpartner en spiegel voor ondernemers zoals jij, we helpen je bij het jezelf overbodig maken.

 Lees ook: Manieren waarop je durft te groeien als ondernemer

 

Je mensen willen weg als ze geen duidelijkheid hebben

 

Niet alles zelf willen doen

De meeste ondernemers doen het liefst alles zelf. Hiervoor zijn meerdere redenen op te noemen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

– Delegeren duurt langer, dan wanneer ik het zelf doe.
– Ik heb delegeren geprobeerd, maar in de praktijk heeft het niet de gewenste uitkomst.
– Als ik iets wil, kan ik dit het beste zelf doen.

Toch is de beste oplossing om zoveel mogelijk werkzaamheden en zaken uit handen te geven. Het is namelijk uiterst vervelend als werknemers continue met dezelfde vragen bij je komen. Dit kan je gemakkelijk en snel oplossen met praktische handboeken. Jezelf overbodig maken lukt dan en je daagt je werknemers uit zelf op te lossen waar ze tegenaan lopen. Waarom zou je je werkweek volstoppen met onnodige werkklussen en taken die ook iemand anders kan doen? Zo kom je niet toe aan waar je daadwerkelijk goed in bent: ondernemen.

 

Ben jij een veeleisende (succesvolle) ondernemer?

Is bij jou de ‘sky the limit’?

Maar doe je nog veel te veel zelf en kom je daardoor hopeloos in tijdnood?

Bekijk hier de oplossing: het captain programma

 

 

 

Waarom werknemers opleiden zo belangrijk is

Er zijn talloze bedrijven die enorm veel tijd en geld investeren in het opleiden en trainen van werknemers. Een slimme keuze, want het vergroot de betrokkenheid van werknemers bij je bedrijf. Zolang jij als ondernemer mensen kunt helpen op hun persoonlijke groeipad, neemt de kans dat ze ontslag nemen in rap tempo af. Jezelf overbodig maken kan daar een stap in zijn. Voor jou als ondernemer is dat soms best spannend, want je rust hierdoor in het vertrouwen van de mensen die voor je bedrijf werken. Toch geef je mensen al snel het gevoel dat het bedrijf ook van hen is en dat er geen geheimen zijn.

Geef hen daarom inzage in werkprocessen, overlegmomenten en beslissingen die er worden genomen. Hiermee creëer je een team dat niet langer afhankelijk is van jou, maar die ook zonder jou positieve resultaten behalen.

 

Ik ben bang dat mijn medewerkers weg willen

 

Word leider en vorm een team

Natuurlijk heb je als ondernemer groeiambities, maar die verwezenlijk je pas echt als jij je leiderschap oppakt en een betrokken team vormt. Zolang de energie alleen maar uit jou komt, raak je uitgeput en is er een reële kans op een burn-out. Door weg te vallen, maak je het voor jou en je team niet gemakkelijker. Daarom is het uiterst belangrijk dat je een team neerzet dat zelfstandig kan opereren en niet van jou afhankelijk is. Hoe je dat praktisch doet? Wij geven je een aantal tips:

 • Blijf dichtbij jezelf en wees authentiek. Speel geen andere rol, dan alleen die van jezelf.
 • Beslis hoe jij leiderschap vormgeeft en werk aan overtuigingen die je daarbij in de weg staan. Het ontwikkelen van een visie en het bepalen van doelen zijn hierin belangrijk.
 • Geef je team richting, zorg voor een gedragen missie en laat dit helder zijn voor het volledige team van mensen om je heen.
 • Neem de tijd om aan een sterk team te werken. Net zoals je individueel door processen gaat, is een team daaraan ook onderhevig. Wees daarom begripvol en gun elkaar vertrouwen.
 • Probeer dingen uit en ontdek wat wel en niet werkt voor het creëren van een succesvol team.
 • Jezelf overbodig maken door voor je eigen vrije tijd te kiezen op zijn tijd. Het mes snijdt dan aan twee kanten!

Lees ook: Hoe bind je mensen aan je onderneming?

Als ik mijn werk verkeerd overdraag gaat het mis

Het ‘ongoing’ proces

Ondernemen is een continue proces. Het is als een soort reis die je maakt waarin je van alles leert en ontdekt. Zowel over jezelf als over het ondernemerschap. Dit geldt zeker voor het jezelf overbodig maken. Je moet weten waar je als ondernemer naartoe gaat, maar ook ideeën bedenken hoe je dit gaat bereiken. Binnen dit intensieve proces word je voortdurend uitgedaagd en is het een reis die eigenlijk nooit af is. Daarin laat je je graag bijstaan door professionals die van toegevoegde waarde zijn voor jouw bedrijf. Bij Werk en Vrijheid denken we daarin graag met je mee en bieden we jou allerlei mogelijkheden om jezelf overbodig te maken als ondernemer.

Maak jezelf niet te belangrijk

Bij Werk en Vrijheid zijn we er van overtuigd dat jij niet de slimste en belangrijkste persoon op aarde bent. Dat is één groot misverstand. Je hoeft niet altijd van alles op de hoogte te zijn of bereikbaar te zijn. Zo kom je nooit tot rust en ben je op vakantie nog steeds bezig met je werk. Juist als ondernemer moet je er naar streven om jezelf misbaar te maken in je bedrijf. Jezelf overbodig maken zorgt voor een gevoel van macht. Jij bent namelijk nodig en zonder jou kan al het werk niet doorgaan. Dit geeft wellicht voldoening, maar is niet handig en ook niet de sleutel tot een succesvol ondernemer.

 

Zelf aan de slag om in minder uren succesvol te zijn en te blijven?

Ons online programma helpt je hierbij:

Kijk op de werk en vrijheid academy!

 

Ik moet alles zelf doen in mijn onderneming

 

Wat levert jezelf overbodig maken jou op?

Jezelf overbodig maken binnen je bedrijf levert je als ondernemer allerlei voordelen op. Welke dit zijn?

 • Beter leren omgaan met werkdruk en je bespaart tijd.
 • Je motiveert en ontwikkelt de mensen om je heen.
 • De kwaliteiten van anderen zet je beter in om je bedrijf te doen groeien.
 • Je concentreert je op zaken die er werkelijk toe doen.
 • Minder krampachtig in het leven staan.
 • Je wordt een leuker mens voor jezelf en je omgeving.

Maak jezelf overbodig, dankzij een coaching traject van Werk en Vrijheid

 

Borrelt het al van binnen bij je en wil je aan de slag met jezelf en je bedrijf? Ben je liever kapitein dan stuurman, maar weet je niet hoe je dat doet? Bij Werk en Vrijheid coachen we ondernemers middels unieke coaching trajecten. Volg bijvoorbeeld ons Captain Programma of sluit je aan bij onze Werk & Vrijheid Academy. Meld je direct aan of neem bij vragen telefonisch of per e-mail contact met ons op.

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Jezelf overbodig maken kun je leren

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen