Geconcentreerd werken als ondernemer
27 maart 2019 
7 min. leestijd

Geconcentreerd werken als ondernemer

Geconcentreerd werken als ondernemer – Hoe doe je dat?

Je werk als ondernemer is nooit af. Dit past ook wel een beetje bij het ondernemerschap. Als je altijd ‘aan’ staat, ben je eigenlijk nooit klaar. Je bent druk met van alles en nog wat, pakt tussendoor nog wat administratieve zaken aan en je mailbox blijft ook maar vollopen. Alles wat ‘even tussendoor moet’ houd je eigenlijk af van waar je goed in bent. Je bent echter geen ondernemer geworden om altijd maar brandjes te blussen of als een kip zonder kop rond te rennen. Je wilt vooral doen waar je goed in bent en je focus niet verliezen. Geconcentreerd werken  is dan superbelangrijk. Vanwaar die afleiding en hoe ga je nu eigenlijk slim om met de indeling van je tijd?

Hoe jouw werkdag er nu uitziet

Het liefst los je als ondernemer elke werkdag zoveel mogelijk zaken op. Als zelfstandig ondernemer komt er van alles op je af en dus behoud je graag het overzicht door zoveel mogelijk zelf te doen. Tegelijkertijd geeft dit jou een onrustig gevoel. Je bent niet alleen bezig met vergaderen, maar ook je mailbox loopt over met berichten. Tussendoor gaat je telefoon af en staan werknemers aan je bureau om je van alles te vragen. Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat je hierdoor je focus verliest en het enorm lastig is om geconcentreerd te werken. Je merkt dat geconcentreerd  werken dan moeilijk is.

Geconcentreerd werken

Toch werkt het in de praktijk vaak wel zo en veel ondernemers vinden het dan ook lastig om efficiënt met hun tijd om te gaan. Zolang je niet de regie oppakt, word je geleefd en is de kans op een burn-out zeker reëel. Uiteraard wil je dit niet, dus is verandering noodzakelijk. Hoe pak je dit in vredesnaam aan en hoe voorkom je dat je met een ontevreden gevoel de deur van het kantoor achter je dichttrekt?

Wees eerlijk naar jezelf

Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Dat gaat ook op voor geconcentreerd werken als ondernemer. Houd jezelf een spiegel voor en stel de vraag waarom je zo wordt geleefd door taken en andere mensen. Vind je het moeilijk om grenzen aan te geven of ben je een echte control freak? Is loslaten niet jouw sterkste kant of doe je het liefst gewoon alles zelf? Wat de reden of het antwoord ook is, hoe het nu gaat, is niet efficiënt. Het brengt je alleen maar verder bij jezelf vandaan en maakt je niet succesvol. Geconcentreerd werken wordt een steeds grotere uitdaging voor je. Wanneer ben je het voor laatst wezen kijken bij het zwemmen van je zoon of dochter of ben je zelf sportief bezig geweest? Heb je nog wel tijd om een boek te lezen of zit je de hele dag alleen maar achter je laptop?

De voordelen van vroeg op staan als ondernemer

Tips om effectief te werken

De enige die dit kan veranderen ben jij! Met een aantal praktische tips helpen we jou op weg.

1. Sta vroeg op

Een gefocust brein bereik je onder meer door vroeg op te staan. Juist in de vroege uurtjes als er nog geen medewerkers om je heen zijn en je mailbox nog niet volstroomt, kun je een flinke inhaalslag maken. Er is niemand die jouw aandacht vraagt en daarom ook het perfecte moment om bijvoorbeeld je telefoon 1,5 uur uit te zetten. Het is het ideale tijdstip om de klus waar je het meest tegenop ziet aan te pakken. Sta bijvoorbeeld om 6 uur op, start half 7 met werken en zet tussen half 7 en 8 uur je telefoon 1,5 uur uit. Je bemerkt al snel hoe geconcentreerd werken dan gewoonte wordt.  Al snel zie je welke positieve resultaten je hiermee boekt zoals meer energie en een productieve werkdag. Het vergt enige discipline om dit te integreren, maar op lange termijn heb je er zeker baat bij.

2. Investeer in een opgeruimde omgeving

Werken in een chaotische omgeving of werkplek helpt niet bij het behalen van mooie resultaten. Hoe meer ‘rommel’ er om jou heen is, hoe groter de kans op een eventuele afleiding. Zorg daarom voor een opgeruimd bureau en gebruik alleen de spullen die je daadwerkelijk nodig hebt. Papieren en documenten die je niet nodig hebt, berg je op of sorteer je in mappen. Dit scheelt je ook weer het nodige zoekwerk als je bepaalde documenten of papieren nodig hebt.

3. Maak een strakke planning

Het maken van een planning geeft je duidelijkheid en overzicht welke taken er op je liggen te wachten. Alle taken kosten tijd, hoe klein of hoe groot ze ook zijn.  Op een gegeven moment kun je niet meer geconcentreerd werken. Het maken van een goede planning helpt jou om inzicht te krijgen hoeveel tijd je nu eigenlijk kwijt bent aan bepaalde werkzaamheden. Heb je nog geen enkel idee hoeveel tijd bepaalde taken van jou vragen? Houd voor jezelf eens een week bij hoeveel tijd je kwijt bent aan al je activiteiten. Dit geeft je al snel een idee van hoeveel minuten op een werkdag je eigenlijk zinloos besteedt.

Hoe kun je als ondernemer prioriteiten stellen

4. Verdeel je prioriteiten

Bij het vormgeven van een planning kom je automatisch ook uit op een to-do-list. Taken die liggen te wachten om aangepakt te worden, zijn niet allemaal even belangrijk. Het gaat erom dat jij weet wat belangrijk is en wat de meeste prioriteit heeft. Zaken die eigenlijk alleen maar afleidend zijn, kun je beter uitbesteden aan iemand anders. Met het inhuren van een personal assistent ben je goedkoper uit dan wanneer je alles zelf moet doen, terwijl je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Je hoeft de volledige administratie niet zelf te doen, maar het helpt om een boekhouder of accountant in te schakelen die voor jou de aangiftes verzorgt. Een professional weet bovendien al jouw fiscale voordelen optimaal te benutten en dit geeft rust en zekerheid voor de toekomst.

5. Werk meer offline voor minder afleiding

Bij gefocust of geconcentreerd werken wil je niet worden afgeleid door hinderlijke gedachten of andere soorten van afleiding. Je wilt het liefst geconcentreerd werken aan een bepaalde taak om deze succesvol af te ronden. Werk je vanuit huis? Ga dan niet in de woonkamer zitten, maar zoek een rustige werkplek op. Voer je een pittige werkklus uit op kantoor? Informeer dan de mensen met wie je werkt, dat je je concentratie nodig hebt en dat je niet gestoord wilt worden. Bovendien helpt het jou om je telefoon uit te zetten en de pop-up van je e-mail uit te schakelen. Wil je zeker weten dat je geen belangrijke e-mails mist? Plan dan een drietal momenten in om je e-mail te checken. Doe dit voor je start met werken, net voor je lunchpauze en aan het einde van je werkdag. In dit artikel vind je nog meer tips om effectief te werken

Hoe vaak kijk jij per uur op je telefoon

6. Beweeg, eet gezond en mediteer met enige regelmaat

Werkzaamheden met een betere concentratie uitvoeren? Jouw lijf speelt hierin een belangrijke rol en dus is het belangrijk goed voor jouw lichaam te zorgen. Zeker bij zittend werk is het enorm belangrijk om voldoende te bewegen. Plan daarom regelmatig korte pauzes in van 5 tot 10 minuten en geniet van een kopje koffie. Uiteraard kun je ook op andere manieren met je lijf bezig zijn. Heb je een sport die je leuk vindt? Pak deze zeker op schakel zo nodig een personal trainer in om jou hierbij te helpen. Zelfs als je niet sport, kun je toch voldoende bewegen door minimaal een uur per dag naar buiten te gaan. Ga wandelen, trek de natuur in en eet in alle rust je lunch op.

Eet gezond

Neem ook je voedingspatroon eens kritisch onder de loep. Als drukke ondernemer ben je al geneigd om te snel en te vet voedsel te eten. Op de langere termijn houd je dit niet vol, want je krijgt hierdoor onvoldoende voedingsstoffen binnen. Eet daarom voldoende vezels, groenten en fruit. Start elke morgen met een stevig ontbijt en 1 of 2 stuks fruit. Tussen de middag eet je een broodje en ’s avonds kook je ontspannen of neem je je partner (en kinderen) mee uit eten. Is ook nog eens goed voor je relatie!

Geconcentreerd werken door gezond te eten

Mediteer en ontspan

Bemerk je dat je al snel overspoeld raakt door allerlei gedachten en zaken die jouw aandacht vragen en lukt het je maar niet om het overzicht te bewaren? Meditatie kan hierbij helpen. Op meditatievlak is er van alles mogelijk en je maakt het zo ‘zwaar’ als je zelf wilt. Bij meditatie komt het er eigenlijk altijd op neer dat je je concentreert op je ademhaling en daardoor meer in contact bent met je lijf. Bovendien brengt het jou in contact met wat je voelt en belangrijk vindt. Juist op cruciale momenten kan mediteren uitstekend helpen.

7. Volg een coaching-traject bij Werk en Vrijheid

Wil jij in minder tijd meer omzet draaien of voorgoed afrekenen met een te hoge werkdruk? Dan zit je bij Werk en Vrijheid helemaal goed. Wij helpen jou om weer tijd vrij te maken voor je gezin en het blussen van brandjes voorgoed achter je te laten. Bij Werk en Vrijheid coachen we ondernemers om meer succesvol te zijn in wat ze doen zónder dat ze daar aan onderdoor gaan. Door bepaalde taken te delegeren, waarde toe te kennen aan wat écht belangrijk is en te genieten van wat je doet, ontspan je als ondernemer en krijg je eindelijk weer lucht. Kom daarom op adem door het volgen van een coaching-traject of volg een van onze andere programma’s. Dit helpt jou als ondernemer vrijer in je leven te staan.

Coaching als je meer wilt bereiken in minder tijd

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Onzekerheden van ondernemers

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen