Tijd is onbetaalbaar. De 5 beste activiteiten naast geld verdienen
05 september 2019 
11 min. leestijd

Tijd is onbetaalbaar. De 5 beste activiteiten naast geld verdienen

Tijd is onbetaalbaar

Dat  je tijd te duur is om te knoeien of te verspillen daar zijn al heel wat ondernemers achter. Als je je tijd eenmaal kwijt bent krijg je haar nooit meer terug. Laatst omschreef iemand het zo: Je krijgt er 86400 van per dag, en aan het eind van de dag zijn ze op. De volgende dag krijg je weer 86400 nieuwe, maar de oude zijn op. Wat zou je doen als je ze moest opmaken op die bewuste dag? Dan ga je ze toch zo bewust mogelijk gebruiken? Want echt ook jouw tijd is onbetaalbaar!

 

Lees ook: Hoe kun je het slimste met je tijd omgaan als ondernemer?

Energie en tijd

Ze houden elkaar in een strakke greep. Als je je tijd niet goed besteed is het zonde van je energie, maar als je je energie in verkeerde activiteiten stopt dan doe je het ook niet goed. Er is ook steeds meer aandacht voor je energiemanagement en dan bedoelen we niet of je je huis wel slim verwarmt. We bedoelen dat je goed en verstandig moet omgaan met dat waar je je energie in stopt en op welke momenten.

 

Heb jij ook weleens dat je denkt: Ik kan nu wel vijf activiteiten doen die allemaal nuttig zijn! Help welke moet ik kiezen? Of loop je aan tegen het onvoldane gevoel dat je nooit genoeg doet? Wij coachen succesvolle ondernemers die hun tijd beter willen verdelen!

 

 

Tijd is onbetaalbaar ook met geld

 

Tijdbank

In Spanje heb je zogenaamde “Bancos de Tiempo”, Tijdbanken. Wat kun je in een tijdbank? Je kunt er werkzaamheden laten uitvoeren in ruil voor het leveren van andere activiteiten in dezelfde tijdseenheid. Stel dat hiermee iedere activiteit alleen nog een tijdwaarde zou hebben en geen financiële waarde, dan zou een uur rechtsbijstand dus hetzelfde waard zijn als bijvoorbeeld een uur je auto laten schoonmaken. Waarom is het relevant voor jou als ondernemer? Omdat je je bewust wordt van tijd als ruilmiddel. En ook omdat het je bewust kan maken van de waarde van tijd, die voor elk mens gelijk is. Maar hoe je die tijd besteedt is heel verschillend.

In onze maatschappij werkt het natuurlijk normaal gesproken niet zo, maar in beide gevallen kan de tijd die een activiteit kost maar één keer uitgegeven worden. Nu kiezen we ervoor om dat te doen waar we sneller in zijn dan gemiddeld omdat we op die manier een zo goed mogelijk gebruik maken van onze tijd. Maar stel dat je nou de neiging hebt om je tijd niet als kostbaar te beschouwen, omdat je het idee hebt dat je er nog zat van hebt?

Tijd terugtellen

Soms kan het heel erg leerzaam zijn om een terugteltijdklok in te stellen. Hiermee maak je jezelf bewust hoe schaars tijd eigenlijk is. Als je nu 49 jaar bent, heb je tot je 67e nog 17 jaar en een aantal maanden bijvoorbeeld. Nu kan het besef dat je tijd steeds verder afneemt je onrustig maken, maar je kunt het ook gebruiken om je focus scherp te stellen. You Only Live Once, is het gevoel dat jongeren soms hebben dat je het maximale uit je leven moet halen, omdat je maar één keer leeft.

 

Lees ook: Hoe kun je je tijd goed besteden als ondernemer?

Ondernemer en tijd

Als ondernemer let je nooit zo op de tijd die je in je onderneming stopt. Het is tenslotte allemaal nuttig besteed, want tijd is onbetaalbaar.

Misschien vind je de situatie van Erwin herkenbaar. Erwin werkt als zelfstandige. Overdag komt hij meestal niet toe aan het werk dat hij gepland had te doen. ’s Avonds na het eten doet hij ook nog even wat berichtjes of belletjes. Aan het eind van zijn werkweek blijven er ook altijd nog wat werkzaamheden liggen. Op zaterdagmorgen staat hij rustig op en daarna rondt hij nog even de week af, omdat er nog wat dingen waren blijven liggen. Tijdens de zaterdagmiddag ziet hij dat er nog werk doorgeschoven moet worden naar de week erop. Op zondagavond kijkt hij wat de volgende week gaat brengen. Uiteindelijk neemt hij minder dan een dag per week de tijd om te besteden aan dat wat hij écht belangrijk vindt in zijn leven. Tijdens die dag is hij in zijn hoofd vaak nog bezig met dingen die hij niet heeft kunnen oplossen tijdens zijn werk.

 

Lees ook: Ondernemer hoe gebruik je je tijd het best?

Erwin veranderde

Toen zijn gezinsleden hem erop begonnen aan te spreken, dat hij afwezig was als ze als gezin samen iets ondernamen. Hij besefte dat het zo niet verder kon. Dat hij zoveel werkte dat het ten koste van zijn leven en zijn relatie ging. Het kwartje viel: Tijd is onbetaalbaar! Hij zag hoe weinig hij beschikbaar was voor alles buiten zijn werk.

Roderick

Of kijk naar de situatie van Roderick. Roderick werkte als zelfstandige in de inkoop van etenswaar. Vaak kreeg hij whatsappjes van handelaren die hem een partij aanboden. Dit ging zo’n beetje de hele dag en avond door. Pas na 22.00 uur durfde hij zijn mobiel uit te zetten, uit angst dat hij belangrijke handel zou gaan mislopen. Roderick was succesvol. Het bedrijf haalde uitstekende resultaten, maar Rodericks gezin vond het maar saai dat hij als ze wat leuks deden Roderick de hele tijd in gesprek was, of druk zat te appen.

Ook Roderick koos ervoor te veranderen, toen er in zijn gezin iets belangrijks gebeurde. Zijn vrouw werd ziek. Hij besefte zich dat hij zo niet door kon gaan. Hij ging het YOWO-principe gebruiken.

 

Tijd is onbetaalbaar Wat als je je tijd weggooit als ondernemer

 

Je werkt maar één keer (=YOWO)

You Only Work Once. De gedachte hier achter is dat je je niet laat beheersen door je werk, maar dat je de tijd die je eraan besteedt slim en gericht inzet. Dan laat je het wel uit je hoofd om te morsen met je tijd die je eigenlijk aan je gezin, je vrienden, je hobby of je sport, of andere oh zo belangrijke activiteiten die in je leven thuishoren. Als je tijd voor deze activiteiten op laat slokken door je werk, zijn je afwegingen niet op orde. Je werkt dan niet eenmaal, maar misschien wel anderhalf of tweemaal de tijd die je aan je werk wilt besteden. Deze keuze maken doe je niet uit luxe, zoals blijkt uit de voorbeelden van Erwin en Roderick. Dat doe je om je leven in evenwicht te houden, om je gezinsleden, je familieleden, je gezondheid en je welzijn de ruimte te kunnen geven.

Dit zijn de 5 activiteiten die je tijd verdienen! Zodat je leven niet om je werk draait, maar je werk je leven faciliteert.

 

Wat gaat er mis als je teveel werkt tijd is onbetaalbaar

 

De 5 belangrijkste activiteiten

  1. Ontwikkeling/Opleiding
  2. Gezin
  3. Gezondheid
  4. Huis & Tuin
  5. Vakantie/ontspanning

 

1. Ontwikkeling/Opleiding

Jammer genoeg neemt lang niet elke ondernemer de tijd om standaard te werken aan zijn eigen ontwikkeling. Daar hoort alles bij wat je maar een stap verder zet in je persoonlijke groei. Van jezelf laten coachen tot en met beter worden in online marketing, maar het kan ook gaan over goede non-fictieboeken lezen om je eigen kracht verder te ontdekken. Of een opleiding volgen die je naar een ander level brengt als ondernemer.

 

Lees ook: Hoe groei je als ondernemer

Te druk

De reden dat veel ondernemers hier niet de tijd voor nemen is omdat ze vinden dat ze het er te druk voor hebben. Vergis je niet, tijd stoppen in je eigen ontwikkeling is geen luxe. Het is het investeren in diepgang, plezier en lange termijnontwikkeling van jezelf en dus ook van je onderneming. Tijd is onbetaalbaar, daar hoef je niet aan te twijfelen. Dit kan het verschil maken tussen overleven en ten onder gaan als je in lastiger vaarwater komt met je bedrijf.

 

Lees ook: Hoe stuur je je bedrijf in moeilijke tijden?

 

Waarom is het van belang om je tijd in je eigen ontwikkeling te blijven steken? om 3 redenen:

  1. Je blijft voorlopen op ontwikkelingen.
  2. Het plezier in je vak neemt toe.
  3. Van tijd tot tijd leer je om afstand te nemen en te kijken naar je eigen valkuilen.

 

Tijd is onbetaalbaar Hoe voorkom je dat je gezin je mist omdat je teveel werkt

Gezin

Heel vaak worden ondernemers aangesproken door hun gezinsleden. Die merken vaak als eerste dat ze afwezig zijn of alleen fysiek aanwezig. Misschien maak jevvan die werkweken, waarin je heel wat avonden en de nodige weekenduren met je werk bezig bent. Tussendoor denk je misschien ook in gedachten nog voortdurend aan je werk. Als dit jouw situatie is, doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook degenen die het meest om je geven en die belangrijk voor je zijn.

Gedachten er niet bij

Heb je weleens geprobeerd een gesprek te hebben met iemand die er met de gedachten niet bij is? Dat is vermoeiend en op gegeven moment geef je het op. Je voelt je niet gewaardeerd, alsof je er niet toe doet. Zo kan het zijn dat je partner of andere gezins- of zelfs familieleden afhaken als ze merken dat je wel aanwezig bent maar niet aangehaakt. Tijd is onbetaalbaar en aandacht geven aan de personen die het belangrijkste voor je zijn hoort daar absoluut bij.

Ondernemers die lang voor zichzelf werken zien soms ook dat ze vervreemden van hun gezin. Dit kan leiden tot echtscheidingen of ontspoorde kinderen. Hoe vaak hoor je niet dat kinderen zelfs tijdens hun volwassen leven nog vertellen: Ja mijn vader/moeder was er helaas nooit voor ons. Ze hebben je hard nodig, je gezinsleden. Net zoals jij je ouders ooit hard nodig had of misschien nog steeds nodig hebt.

Lees ook: Waarom je gezondheid superbelangrijk als ondernemer

 

Tijd is onbetaalbaar Wat doe je als je gezondheid minder wordt als ondernemer

Gezondheid

Dat werken aan je gezondheid belangrijk is zal niemand bestrijden. Toch gebeurt het vaak dat er ondernemers zijn die niet de tijd nemen voor hun eigen gezondheid. Jezelf slecht verzorgen is een gevaar voor je succes. Werken aan je gezondheid hoeft niet veel tijd te kosten. Enkele oefeningen doen per dag kost vaak maar 10 minuten. Wandelen kun je doen tijdens je lunch, terwijl je je lunch opeet. Beweging is sowieso van levensbelang. tijd is onbetaalbaar en door aan je gezondheid te werken maak je op de lange termijn beter gebruik van je tijd dan wanneer je uitvalt doordat je ongezond bent, of tijdelijk instort. Sporten kan je lijf op peil houden en geeft meer energie tijdens je werkdagen. Als je sport is de kans ook groter dat je bereid bent om beter te letten op je eetgedrag.

Slapen

Door voldoende en op behoorlijk vaste tijden te proberen te slapen werk je ook aan je gezondheid. in feite werkt wat Joop Zoetemelk ooit zei: De Tour wordt in bed gewonnen. Hij bedoelde hier natuurlijk mee dat je door goed te rusten beter presteert. Dit geldt ook v oor ondernemers, zelfs al geldt de gedachte: tijd is onbetaalbaar ook. Slaap niet teveel, maar zeker niet te weinig. Vanaf 6 uur slaap heb je de basisbehoefte afgedekt, maar voor de meesten zal 8 uur slaap het beste zijn. Als je jonger dan 30 bent kan het zijn dat je nog iets meer slaap gebruiken kunt.

Werken aan je gezondheid kun je ook doen door bijvoorbeeld een cryptogram of een puzzle. Hiermee train je je brein en je ontspant tegelijkertijd.

 

Tijd is onbetaalbaar werk ook buiten je onderneming

 

Lees ook: Wat heb je aan een tuin als je ondernemer bent?

 

Huis & Tuin

Je leefomgeving beïnvloedt je soms meer dan je zelf in de gaten hebt. Tegelijkertijd denk je als ondernemer natuurlijk : Tijd is onbetaalbaar, waarom zal ik tijd aan mijn tuin of mijn huis besteden? Hier is een aantal redenen voor te bedenken: Werken in je tuin kan je tijd bieden om  over je leven na te denken. Dichtbij of in de natuur zijn is sowieso erg goed voor je gezondheid en herstel, zeker in deze tijd van grote online activiteit. Met je handen werken, als je dat als ondernemer niet geregeld doet is ook goed ter afwisseling. Daarnaast is het relativerend voor zaken waar je dagelijks tegenaan loopt.

Je huis neemt een belangrijke plek in je leven in. Het zou de plek moeten zijn waar je tot rust komt, waar je graag wilt zijn en waar je helemaal jezelf mag zijn. Lang niet altijd neem je als ondernemer hier de tijd voor om dit in te richten, of als je het eenmaal ingericht hebt er ook van te genieten. Toch is thuiswerken de afgelopen jaren steeds populairder geworden; het voordeel is dat je je hier het beste voelt en vaak minder gestoord wordt door invloeden van buitenaf. Werken aan je woning is voor heel wat ondernemers bijna therapeutisch; let wel op dat je een verbouwing niet zoveel tijd en energie laat opslokken zoals Pim deed. Hij had voor zichzelf een verbouwingsdeadline gesteld, woonde tijdelijk nog niet samen, maar raakte door tegenvallers in het traject het overzicht behoorlijk kwijt. Het draait hier om het vinden van evenwicht.

 

Lees ook: Waarom balans in je leven als ondernemer zo belangrijk is

 

Tijd is onbetaalbaar ga op vakantie

 

Vakantie/Ontspanning

Hoe veel tijd heb je voor ontspanning? Hebben we het hier over uren per week? Of over uren per jaar? Wat brengt ontspanning je? Een heleboel relativeringsvermogen, afleiding en het heropladen van je batterij die je werkenergie draaiende houdt. Is dat de moeite waard? Want ja ehh, tijd is onbetaalbaar. Een leven zonder ontspanning is een leven zonder evenwicht. Een leven zonder evenwicht is een leven waarin je jezelf opbrandt. Allemaal kennen we voorbeelden van personen die hun hele leven hard gewerkt hebben. De laatste tientallen jaren merk je ook dat er generaties zijn geweest waarin toen het pensioen eenmaal daar was ontdekt werd dat er veel tijd verloren was gegaan met te hard werken. Heel geregeld krijgen pensionado’s die hun leven zo hebben ingedeeld te maken met het vallen in een diep gat, of gezondheidsklachten.

Hoe vaak ga je op vakantie? En passen die vakanties dan ook in je leefschema’s of sleep je je van vakantie naar vakantie en prop je die druk telefonerend tussen je werkzaamheden? We hebben ze allemaal weleens gezien, van die druk druk druk-ondernemers, die continu tijdens hun vakantie nog online actief zijn, met appen, bellen mailen en regelen. Als dat jouw vakantiebesteding is zul je er weinig aan hebben, veel prachtige momenten zullen je ontgaan en je hebt hoogstwaarschijnlijk geen oog voor de mooie momenten in het heden. Hoe je vakanties eruit zien, hoe vaak en hoe lang je gaat: het is allemaal nogal persoonlijk. Als je gaat, zorg dan in elk geval dat je er zo volledig van genieten kunt. Wees zelf ook om te genieten ook voor degenen met wie je reist.

Tijd is onbetaalbaar. Door nu al te kijken naar wat écht belangrijk is in je leven kun je jezelf behoeden voor fouten die eerdere generaties wel gemaakt hebben. Steeds maar doorbikkelen en nergens tijd voor hebben. Onze maatschappij is vermoeiender dan ooit en we eisen heel veel van onszelf in verschillende rollen. Je tijd is dus te kostbaar om alleen maar aan werk te besteden. Vanuit onze dagelijkse praktijk zien we ondernemers hiermee worstelen, vandaar dat we ondernemers hierop coachen.

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Tijd is onbetaalbaar. Als ondernemer bepaal je hoeveel ontspanning je nodig hebt.

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen