Om hulp vragen: Waarom je dat als ondernemer succesvol maakt
13 oktober 2019 
11 min. leestijd

Om hulp vragen: Waarom je dat als ondernemer succesvol maakt

Om hulp vragen: Waarom je dat als ondernemer succesvol maakt

Om hulp vragen: We vinden dat nou eenmaal niet gemakkelijk. Veel ondernemers zijn pro-actief en oplossingsgericht. Dan kies je er vaak voor om dat wat je tegenkomt te zien als uitdaging en niet als probleem. Gevolg is meestal dan ook dat je niet om hulp vraagt. Waarom zou je dat geregeld wel moeten doen? Wat levert het je op als je dit doet? Wat gebeurt er als je het niet doet?

Vraag jij niet graag om hulp? Heb je het idee dat je het altijd zelf moet kunnen? Zie je dat het andere ondernemers gemakkelijker af gaat? Ga vrijblijvend een kennismaking aan met een coach van werk & vrijheid.

Neem het voorbeeld van Yannic. Hij was ervan overtuigd dat hij het allemaal zelf op moest lossen. Niemand begreep hem uiteindelijk dus wat hij ook zei, het was toch tegen dovemansoren gericht. Ze probeerden wel mee te denken, maar eigenlijk snapten ze hem niet. Totdat hij merkte dat het in zijn hoofd misging en niet bij de ander. De mensen om hem heen wilden hem graag helpen waar ze konden. Toen hij eenmaal om hulp gevraagd had en die hulp ook vertaald had in  zijn vrienden en familie konden helpen ging het al snel beter met hem.

Wat levert om hulp vragen op? 15 Geweldige resultaten

Minder stress

Het altijd zelf op willen lossen van uitdagingen die op je afkomen is een grote stressfactor. Ondernemers vragen ook vaak te laat om hulp, zo blijkt uit onderzoek.  Op de juiste momenten om hulp vragen levert direct  stressverlaging op. Voorbeeld: Je werkt hard en komt er achter dat je tegen een activiteit aanloopt waar je gewoon niet goed in bent. Tegelijkertijd vind je dat niemand je bedrijf zo kent als jijzelf. Nu ontstaat je dilemma; je kunt eigenlijk wel hulp gebruiken, maar je wilt of durft niet om hulp te vragen. Als je het wel doet aan de juiste persoon zul je merken dat een ander dingen oplost waar jij veel tijd en energie aan kwijt geraakt zou zijn.

Lees ook: Hoe heb jij minder stress als ondernemer?

Als je niet om hulp vraagt wat gebeurt er dan

Ademruimte

Je hebt een druk bestaan als ondernemer. Daar staat de druk vaak op. Soms lukt het dan niet om effectief te zijn, ook al heb je het gevoel dat je veel voor elkaar krijgt als je een gezond stukje druk voelt. En dan loop je ergens tegenaan waar je niet zomaar een oplossing voor hebt. Iets dat je er liever niet bij gehad zou hebben. Op het moment dat een ander je helpt bij een lastig probleem voel je direct dat je meer ruimte krijgt voor je andere uitdagingen. Het geeft je, bijna letterlijk ademruimte. Ruimte om te ondernemen en te doen waar je goed in bent.

Lees ook: Hoe geef je jezelf ruimte als ondernemer?

Ontspanning

Als je kunt ondernemen vanuit ontspanning is het succes veel groter. Uit onderzoeken blijkt dat mensen in ontspanning betere resultaten leveren, minder fouten maken en meer plezier hebben in hun werk. Dat geldt ook voor jou als ondernemer. Als je terugkijkt naar een moment waar je onder grote druk stond en waarin je het gevoel had geen kant uit te kunnen, dan was dat vast niet het moment waar je met de meeste plezier aan terugdenkt.

Voorbeeld

Gerben had zo’n situatie. Hij wilde kunnen kiezen tussen het behouden of verkopen van een deel van zijn bedrijf. Het bewuste bedrijfsonderdeel liep goed, maar had te maken met veel tijdsdruk door opleverdata en met een sterk wisselende opdrachtportefeuille. In die onzekere overwerkte periode maakte Gerben een keus voor samenwerking met een partner die achteraf niet betrouwbaar bleek. Gelukkig kon hij de samenwerking zonder kleerscheuren beëindigen, maar hij besefte dat hij onder druk een keus gemaakt had die niet de juiste bleek te zijn. Hij had niet voldoende naar signalen gekeken, omdat hij te druk was.

Lees ook: Hoe ga je om met te druk zijn als ondernemer?

Minder eigen verantwoordelijkheid

Snak je wel eens naar meer verantwoordelijkheid? Als je in een groeifase van je carrière zit misschien wel. Of als je een (direct) leidinggevende hebt die je in je nek hijgt, terwijl je weet dat je je prima zelf kunt redden ook. Maar buiten die situaties is normaal gesproken meer verantwoordelijkheid niet direct waar je als drukke ondernemer naar op zoek bent. Het kan zeker het gevolg zijn van succes in je onderneming, maar is geen doel op zich. Als je hulp vraagt zul je direct maken dat op het moment dat je de hulp krijgt je verantwoordelijkheid los kunt gaan laten.

Lees ook: Ondernemer; Neem minder verantwoordelijkheid

Niet om hulp vragen kost je de kop

Leert je aan te geven wat teveel is

Ondernemers vinden dit vaak het moeilijkst. Tijdens de coachingssessies die we geven is het aangeven wat je wel en niet kunt de grootste valkuil. Veel professionals vinden namelijk dat ze alles zelf moeten kunnen. Het doet soms letterlijk pijn, om om hulp te vragen. Door om hulp te vragen en de tijdelijke “pijn” te aanvaarden zul je merken dat je je grenzen beter leert kennen en aangeven. Voor je succes is dat van groot belang. Door je eigen grenzen goed te kennen en aan te geven zul je veel tijd en energie besparen.

Lees ook: Leer je grenzen kennen als ondernemer

Tijd krijgen voor leuke dingen

Wie wil dat nou niet? De babyboom-generatie heeft te lang, onder andere vanwege economische onzekerheid, het hebben van plezier tijdens de werkperiode uitgesteld. Gevolg? Genieten, daar was pas tijd voor ná de pensionering. Heel wat ondernemers haalden die periode niet ongeschonden of werden snel na het pensioen ziek. De huidige generaties kijken daar vaak anders tegenaan. Leuke dingen doen, daar hoef je niet mee te wachten tot na je pensioen, dat kan nu al. Als je hulp vraagt, krijg je meer tijd om zelf ook aan leuke dingen toe te komen. Dat kunnen weekendjes weg zijn of een extra middag voor je gezin maken, of de tijd nemen om te trainen of een andere hobby uit te oefenen.

Lees ook:  Ondernemer, hoeveel tijd voor leuke dingen heb je?

Productiever

Als je je tijd beter verdeelt ben je productiever. Dat blijkt uit vele studies over arbeidsproductiviteit. Misschien ken je de 80/20 regel. Die zegt dat je in 20% van je tijd 80% van je belangrijkste taken uit kunt voeren. Dat maakt dat je tijd overhoudt, als je het slim indeelt. Naarmate je productiever wordt zul je ook merken dat je meer gedaan krijgt in minder tijd, je zult dus meer ontspannen zijn als je een keer wat minder tijd ergens aan besteden kunt, want je weet: In 20% van de tijd vul ik 80% van de prestatie in. Je vraagt je daarna misschien zelfs af, moet ik wel gaan voor die 100% als ik weet dat ik daar nog vier of vijf keer zoveel tijd mee kwijt ben?

Lees ook: Hoe wordt ik productiever als ondernemer?

Frisse blik op je werk

Er is een belangrijk voordeel van het vragen om hulp. In de coachingspraktijk wordt dat wel het vier ogen-principe genoemd. Als je hulp vraagt kijkt een ander mee met je uitdaging. Of dat nu een coach is of een goede bekende of een leverancier, steeds zul je merken dat andere uitgangspunten niet frisse inzichten op je werk of project kunnen bieden. Die nieuwe inzichten kunnen op hun beurt weer nieuwe mogelijkheden openen, waar je zelf nog niet aan gedacht had. Er zijn in de afgelopen jaren heel wat unieke producten op de markt gebracht als spin-off van een oorspronkelijk product, doordat de bedenker een ander bij zijn problemen betrok ( denk aan Apple bijvoorbeeld, waar Steve Jobs niet de bedenker was, maar wel een mogelijkheid bood die Steve Wosniack, de bedenker, niet bedacht had).

Lees ook: Hoe je als ondernemer nieuwe mogelijkheden vinden kunt

Sneller progressie

Je onderneming zal zich in jouw tempo ontwikkelen. Als jij andere mensen om hulp vraagt, van een financiële injectie tot en met input op het gebied van productontwikkeling of huisvesting, kan dat een flinke versnelling opleveren in de ontwikkeling van je bedrijf. Je kunt met 2 personen twee keer zo snel ontwikkelen, of er in ieder geval dubbel de inspanning in leveren. Het is een heerlijk gevoel als er ontwikkeling plaatsvindt, zonder dat het jouw eigen bloed zweet, dan wel tranen gekost heeft. Zeker als je op gegeven moment kwaliteiten van anderen ontdekt die je zelf minder het zal dit het nodige gaan opleveren.

Lees ook:  Je onderneming ontwikkelen in jouw tempo, hoe doe je dat?

Je leert nieuwe dingen

Je hebt allemaal je sterke en je zwakke punten, maar ook je eigen opgebouwde ervaringen en kennis. Omdat je die allemaal meeneemt in het werk dat je doet kun je bij het om hulp vragen als ondernemer nieuwe dingen leren van een ander. Diegene heeft ook zijn of haar eigen ervaring en kennis opgebouwd, die weer afwijkt van de jouwe. Doe hier je voordeel mee en wees nieuwsgierig in hoe iemand anders iets aanpakt op basis van zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Als je hiervoor openstaat zul je nieuwe dingen of inzichten opdoen.

Lees ook: Ondernemen kun je leren

Als je neit om hulp vraagt leer je minder

Betere verhouding tussen geven en nemen

Voor iedere ondernemer die veel geeft aan zijn of haar bedrijf is dit herkenbaar: Je hebt af en toe het gevoel dat je alleen maar aan het input leveren bent. Dat alles bij jou vandaan moet komen. En dat jij de enige bent die het kan doen zoals het moet. Als jij ook in deze situatie zit ben je veel meer aan het geven dan dat je neemt; je put jezelf langzamerhand uit. Je laat je bedrijf je leegroven. Om hulp vragen als ondernemer gaat zorgen voor een betere verhouding tussen geven en nemen. Je haalt dan kennis of know how op bij een ander. Diegene geeft ook input aan jouw bedrijf zondr dat jij alle efforts erin hoeft te stoppen.

Lees ook:  Het beste aan je onderneming geven, hoe doe je dat?

Je brandt jezelf niet op

Het directe gevolg van het steeds beter oor jezelf zorgen is dat je jezelf niet opbrandt. Als je jezelf uitput om je bedrijf te voeren heb je dat soms niet eens in de gaten. Misschien vertelt je omgeving wel dat je wel erg hard werkt. Of merk je dat je steeds minder zin krijgt in andere activiteiten. Neem je stapje voor stapje minder tijd voor jezelf. Dit zijn allemaal signalen die je serieus mag nemen, die je op de achtergrond waarschuwen. Om hulp vragen als ondernemer bij deze uitdaging zal je helpen om opbranden te voorkomen. Een coach kan je hier uitstekend mee helpen. Die kan je confronteren met zaken die je zelf misschien wel ontloopt.

Lees ook: Stressfactoren als ondernemer hoe ga je ermee om?

Je komt steviger in je schoenen te staan

Op die momenten waarop je niet meer weet hoe je een bepaald probleem te lijf moet gaan  kun je je erg kwetsbaar voelen. Het probleem waar je voor staat is dan erg groot en je hebt het gevoel dat het je boven je hoofd groeit. Om hulp vragen als ondernemer gaat je dan gegarandeerd verder helpen. Zodra je ziet dat een ander je helpt met jouw probleem, zul je ook merken dat je een volgende keer beter met een soortgelijk probleem om kunt gaan. Je bent steviger in je schoenen komen te staan. Jouw ondernemerschap is versterkt.

Lees ook: Problemen oplossen als ondernemer, hoe doe je dat?

Neemt het heft meer in eigen handen

Door slimmer om te gaan met je tijd en ervoor te kiezen bepaalde werkzaamheden uit te besteden zul je aan de dingen die je zelf doen wilt en kunt meer tijd kunnen geven. Het gevolg hiervan is, dat je beter en meer sturen kunt aan je onderneming. Voorbeeld: Door zijn rol binnen zijn eigen onderneming te veranderen en meer als intern opdrachtgever dan als uitvoerder te werken kon Herman meer sturing geven aan hoe hij zijn bedrijf wilde ontwikkelen. In de periode dat hij meer zelf in de uitvoering zat, was hij hier te druk voor. Om hulp vragen als ondernemer leverde hem dus veel op. Toen hij eenmaal de juiste persoon op de juiste plek had zitten en niet meer alles alleen deed, ontwikkelde zijn onderneming zich veel beter.

Lees ook: Hoe je als ondernemer niet alles in eigen hand hoeft te houden

Het damt je controlebehoefte in

Herman had zich jarenlang teveel door zijn controlebehoefte laten sturen. Anderen waar hij werkzaamheden voorzichtig door liet uitvoeren werden nooit succesvol hierdoor. Uiteindelijk kwam hij er achter dat hij zelf anders om moest gaan met het hebben van controle en het aansturen in plaats van uitvoeren van werkzaamheden. Deze stap gaf Herman de mogelijkheid om een nieuw nevenbedrijf op te zetten, terwijl hij bij de dagelijkse leiding van zijn bestaande bedrijf om hulp vroeg van een ervaren bedrijfsleider. Achteraf gaf hij aan dat hij dit jaren eerder had moeten doen.

Heb jij ook een sterke behoefte om controle te houden over dat wat er gebeurt? En ben je er al weleens op aangesproken dat je hierdoor mensen om je heen te weinig kansen biedt? Zie je ondernemingen om je heen wel groeien, terwijl jouw bedrijf stil lijkt te staan? Neem contact op met Werk & Vrijheid, om een kennismaking aan te gaan.

Andere voordelen

De lijst met goede resultaten is nog veel langer als je een stap zet in het om hulp vragen. Denk bijvoorbeeld eens aan het volgende: Om hulp vragen helpt je te erkennen dat ieder mens weleens hulp nodig heeft, het biedt jezelf en anderen mogelijkheden om te groeien, je leert erdoor delegeren en je gaat meer inspireren in plaats van alleen controleren. Ook moedig je anderen aan een bijdrage te leveren.

Lees ook:  Hoe leer je meer als ondernemer?

Als je niet geholpen wilt worden mis je veel

Hoe kun je om hulp vragen het beste aanpakken?

Stel: Je bent er achter gekomen dat je hulp nodig hebt bij de uitdagingen waar je mee te maken hebt als ondernemer, hoe pak je dat dan aan? Je wilt niet hulpeloos overkomen. Je wilt ook geen zwakte tonen, maar je uitdaging ook niet bagatelliseren. Dan is het erg belangrijk dat je allereerst snapt welke stappen je het best kunt zetten om bij de juiste hulp uit te komen.

In 7 Stappen om hulp vragen

  1. Begin met het helder hebben van je hulpvraag.
  2. Bepaal of je je hulpvraag breed uit wilt zetten of juist heel specifiek.
  3. Kijk wie in je netwerk meer van dit onderwerp af weet.
  4. Bepaal wie je vertrouwt om je te helpen bij je uitdaging.
  5. Kijk verder dan alleen mensen uit je netwerk die je zouden kunnen helpen.
  6. Neem ook de tijd in je netwerk om te kijken wie in je netwerk mensen kent die je probleem zouden kunnen oplossen.
  7. Kies er bij voorkeur voor om je te laten introduceren bij een mogelijke coach, potentiële opdrachtnemer of adviseur.

Neem ruim de tijd voor het inwerken of toelichten van je hulpvraag, dan zul je merken dat meerdere van de 15 resultaten je werk lichter, plezieriger en vooral succesvoller zullen maken. En dat in minder tijd dan je nu kwijt bent om je bedrijf te runnen. Je geeft jezelf de ruimte als je bepaald werk door een ander laat doen. Ruimte voor jezelf maakt je minder gestressed. Het verlicht de druk van je eigen verantwoordelijkheid, zeker als je degene die je om hulp vraagt volledig vertrouwt.

Coaching voor ondernemers

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

succesvol

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen