Ik krijg mijn werk nooit af. 5 Tips om dit te voorkomen
29 juli 2019 
11 min. leestijd

Ik krijg mijn werk nooit af. 5 Tips om dit te voorkomen

Ik krijg mijn werk nooit af, ik heb altijd nog open eindjes, aan het eind van de werkweek/dag ligt er nog van alles, mijn things to do-lijst is eindeloos. Herkenbaar? Veel ondernemers worstelen met het werk dat ze hebben liggen en de meesten pikken hier en daar wel extra tijd om voldoende te kunnen doen. We snappen dat in onze maatschappij de ratrace altijd maar doorgaat. Daarom laten we je zien hoe je part time kunt werken, je eigen werktempo kunt bepalen en voldoende werk gedaan krijgen. En waarom dat geen tegenstelling is. Dat laten we zien via een paar voorbeelden.

 

 

Ben je ook benieuwd hoe je part time kunt werken? Op welke manier je dan je werk afkrijgt? Niet meer hoeft over te werken? Plan een afspraak in om kennis te maken met het Captain-programma.

 

Voorbeeld 1: je werk niet afkrijgen als ondernemer

Erwin is ondernemer. Naar eigen zeggen werkt hij ongeveer 45 uur per week. Dinertjes met klanten telt hij niet mee, want eten moet hij toch. Op zaterdag gaat hij nog even in alle rust afronden wat er in die week is blijven liggen. Daarna begint voor hem het weekend pas. Veel tijd om met gezin en vrienden om te gaan heeft hij niet. Het is zelfs vaak zo dat hij na zijn werk nog even moet bijkomen en dan wel lijfelijk aanwezig is, maar in gedachten nog bij zijn werk is. Als je denken aan je werk ook als werken beschouwt is de zaterdag een werkdag als alle anderen, want hij bedenkt zich meestal ook nog even wat hij de week erop nog wil doen.

Erwin werkt geregeld thuis, hij neemt ook weleens een uurtje eerder vrij als hij een avondje uit wil. En toch is hij niet tevreden met wat zijn dagen zoal opbrengen. Hij krijgt zijn werk nooit af. Dat wat hij wilde doen lukt niet in de acht uur die er voor staan. Het gevolg: een paar avonden per week gaat hij na het eten ook nog even wat werk doen.

 

werk afkrijgen ondernemer

Voorbeeld 2: teveel uren maken als zelfstandige

Als jonge vent van 20 begon Gerald voor zichzelf. Hij bouwde in de beveiligingssector een onderneming en begon een aantal jaren later ook een handelsonderneming. Hij had zijn zaken goed voor elkaar, financieel in elk geval. Maar persoonlijk liep het allemaal minder. Thuis was hij gespannen, voor zijn vrouw en kinderen niet echt bereikbaar en in zijn hoofd was hij vaak druk. Gevolg: hij sliep vaak slecht. Hij koos ervoor een andere weg in te slaan. Een deel van zijn werkzaamheden bouwde hij af, en hij bracht bepaald werk onder bij zzp-ers. Al snel merkte hij dat zijn stresslevel omlaag ging en hij thuis gezelliger werd. Hij verdiende niet eens minder, maar deed vooral wat noodzakelijk was. Wat hij niet voor mogelijk had gehouden was hem gelukt: Eerder kreeg hij zijn werk nooit af en nu wel, terwijl hij minder was gaan werken. Welke 5 tips heeft hij toegepast?

 

Lees ook: Meer rust en meer tijd in je werk

5 Manieren om altijd je werk af te hebben

  1. Kijk welke tijd het meeste geld oplevert
  2. Werk vanuit het aantal uren dat je wilt besteden
  3. Durf keuzes te maken
  4. Doe geen dingen die je te weinig opleveren
  5. Neem de tijd om te bekijken wat wel en niet werkt

Lees ook: Part time werken en tóch je werk afkrijgen

 

Ik word steeds gestoord door mijn telefoon

  • 1 Kijk welke activiteit het meeste geld oplevert

Geld kun je terugverdienen, tijd ben je voor altijd kwijt. Dat is de gedachte achter de overtuiging dat 25 uur per week werken je de beste balans tussen werk en leven oplevert. Van daaruit bekijk je hoeveel geld je verdienen wilt om in je onderhoud te voorzien. Dat betekent dat je geen tijd besteed aan werkzaamheden die niet direct of indirect bijdrage leveren aan een goed resultaat dat je part time kunt verdienen.

Inzicht

Maak dit inzichtelijk door een staat voor jezelf te maken waarin directe winst en indirecte winst van je verschillende werkzaamheden tegen elkaar uit te zetten en ze te vergelijken met andere werkzaamheden. Zo kun je zien welke werkzaamheden niet of nauwelijks rendabel zijn. Deze kun je dan gaan vervangen door rendabeler klanten. Wees hier niet te radicaal in, en bespreek de uitkomsten met je klant. Misschien begrijpt deze je uitgangspunten en wil met je mee denken om je werkzaamheden weer rendabel te maken. Zo niet, dan kan het zijn dat je beter uit elkaar kunt gaan.

Niet doorpakken

Niet doorpakken in dit soort situaties kan leiden tot een soort gijzeling van je tijd door klanten waar je geen afscheid van durft te nemen, of die je niet durft aan te spreken op het niet voldoende bijdragen aan je resultaat. Als je een klant aan wilt houden ondanks een te beperkte bijdrage aan je resultaat kun je je dat pas permitteren als je je resultaat al behaalt zonder deze klant. Dat geeft je juist vrijheid om af en toe eens werk aan te nemen dat financieel weinig of niets oplevert, maar dat je doet om iemand te helpen. Teveel klanten in deze categorie zijn een groot gevaar voor je doel om part time te werken.

Lees ook: jezelf overbodig maken als ondernemer

 

  • 2. Werk vanuit het aantal uren dat je wilt besteden

Als je de stap maakt om part time te willen werken, kun je niet anders dan op de tekentafel met je werkweek te beginnen. Dit houdt in dat je, net zoals Erwin en net zoals Gerald ervoor gaat zitten om te kijken naar de bestedingsruimte in uren die je tot je beschikking hebt. Als je 25 uur per week als uitgangspunt neemt heb je veel meer ruimte en regie over je eigen tijd. Er zijn heel wat manieren om te leren hoe je je tijd slimmer gebruikt. In het begin zal het erg wennen zijn om je werk vanuit je tijdgebruik te werken, maar dat went snel. Na een paar weken wil je niet anders meer.

 

ik heb niet genoeg tijd ondernemer

 

  • 3. Durf keuzes te maken

Niet kiezen is ook kiezen. Als je kiest kun je een fout maken, maar kan je ook veel opleveren. Niet kiezen is sowieso fout als je een keuze uitstelt zonder goede reden.  Voorbeeld: Je kunt je laten coachen, omdat je zelf tegen bepaalde beperkingen aanloopt die je wilt aanpakken. Het moment om ermee te beginnen lijkt nooit het juiste. Steeds is er wel weer iets dat maakt dat je deze stap toch onderaan je things to do lijstje zet. Je redeneert misschien wel, ach als het echt belangrijk is komt het vanzelf wel bovenaan te staan. Deze redenering kan je veel geld en problemen kosten. Het is net zoiets als op skivakantie gaan en denken: Als ik sneeuwkettingen nodig heb kom ik ze vast vanzelf wel tegen onderweg. Het gevolg? Je sloopt achter de feiten aan door niet te kiezen.

Lees ook: kiezen van de juiste doelgroep 

 

Hoe maak je dan je keuze?

In 90% van de gevallen voel je bij een van de beide keuzes aan of deze jou gaat helpen of niet. Nog voor je beredeneerd hebt waarom een keus je helpt weet je onderbewustzijn al of iets klopt ja of nee, of een keuze ‘pluis’ is. Natuurlijk kunnen er dingen gebeuren waardoor je een keuze moet heroverwegen, maar achteraf gezien ben je dan alsnog verstandig geweest door je keuze te maken op dat moment, met de toen beschikbare informatie.

Keuze uitstellen

Wat de reden is dat we keuzes soms alsnog uitstellen? Omdat in veel gevallen de angst om iets fout te doen regeert. Informatie passeert vaak eerst het angstcentrum in je brein voordat je denk-gedeelte geactiveerd wordt. Dat betekent dus dat keuzes die je niet bang maken een grotere kans hebben, omdat ze je innerlijke criticus ( je angst-stemmetje) al gepasseerd zijn.

Lees ook: Jezelf overbodig maken als ondernemer

 

Werk is nooit klaar ondernemer

 

  • 4. Doe geen dingen die je te weinig opleveren

Als je werk uitvoert dat je heel weinig oplevert, of dat niet eens je kosten afdekt kun je jezelf afvragen”Met welk doel doe ik dit werk nog steeds? Neem je antwoorden serieus. Heb je een goede reden, dan kun je dit werk blijven uitvoeren. Als de reden is, omdat je je klant een plezier wil doen, of omdat je je schuldige voelt bedenk dan dat onvoldoende betaalde werkzaamheden je erg onproductief maken. Op het moment dat je stopt met bepaald onderbetaald werk is dat ook goed uit te leggen aan de klant. Als het goed is heb je in je algemene voorwaarden vastgelegd dat je een opzegtermijn in je werkzaamheden hebt zitten. Geef de klant de tijd om een alternatief te vinden, maar houd wel een grens aan.

Klant

Vaak zal je klant zelf ook geen werkzaamheden offreren die goedkoper zijn dan de kostprijs.Door deze keus voor jezelf te maken zorg je dat je je tijd goed gebruikt en er de waarde aangeeft die het heeft. Daarmee doe je jezelf een groot plezier, bewijs je jezelf een onbetaalbare dienst, maar uiteindelijk wordt ook je klant er gelukkig van.

Lees ook: Tijdnood bij ondernemers:

 

5. Neem de tijd om te bekijken wat wel en niet werkt

Als je tijd vrijgemaakt hebt door alleen het hoogst noodzakelijke te doen kun je met die tijd iets anders gaan ondernemen. Dit is misschien wel de meest wezenlijke van de 5 stappen. Je gaat namelijk tijd besteden aan de ontwikkeling van je bedrijf. We noemen dat ook wel werken aan je bedrijf . Werken in het primaire proces of het aansturen daarvan noemen we werken in je bedrijf.

 

Wat het verschil is?

Werken in je bedrijf doe je om te zorgen dat de rekeningen betaald kunnen worden en dat je voldoende omzet genereert/ Werken aan je bedrijf houdt in dat je kijkt hoe je dingen slimmer kunt doen. Welke producten kan ik verbeteren? Zijn er nieuwe ontwikkelingen waar ik mijn voordeel mee kan doen? Haal ik uit online marketing voldoende omzet, of kan ik daar nog iets aan verbeteren? Welke stappen moet ik zetten om het nog beter te gaan doen?

 

Lees ook: part time werken als ondernemer?

 

Wanneer is het werk klaar?

 

Werken in je bedrijf

Dit zijn de werkzaamheden die je meestal geneigd bent om voorrang te geven. Ze leveren direct geld op en dragen bij aan je omzet. De meeste ondernemers kiezen ervoor om deze werkzaamheden altijd voorrang te geven. Gevolg is vaak wel dat deze ondernemers vaak geleefd worden door het laatste telefoontje dat binnenkwam. Want oh die klant heeft haast. Ze wringen zich in allerlei bochten om het de klant vooral naar de zin te maken. Deze werkzaamheden geven een bepaald soort van voldoening, tenslotte heb je iets gedaan dat geld binnenbrengt. Maar stel dat je iets gedaan hebt dat meer tijd kost dan dat je geld kunt verdienen? Is het dan wel je beste tijdsbesteding geweest? Of had je beter iets kunnen doen dat maakt dat je in de toekomst sneller of gemakkelijker dezelfde omzet kunt genereren?

Lees ook: faalangst van ondernemers

 

Vooroordelen van ondernemers die minder willen werken

Er zijn heel wat vooroordelen die je ervan kunnen weerhouden om minder uren te gaan werken. Enkele zijn:

 

Bij part time werk blijft er heel veel van je capaciteit onbenut.

In deze gedachte zit opgesloten dat je als mens een productiemiddel bent, ongeveer zoals een machine die de maximale opbrengst moet geven door zoveel mogelijk uren operationeel te zijn. Het is een achterhaalde gedachte omdat we als mens ingewikkelder in elkaar zitten dan een machine en omdat we bijvoorbeeld slaap nodig hebben om ook kwalitatief goed werk af te leveren.

Ze laten vast iets niet zien, want part time werken kan nooit uit.

Deze overtuiging is niet meer van deze tijd. Hoewel sommige werkzaamheden niet sneller worden uitgevoerd dan pakweg 30 jaar geleden kan veel van je werk veel goedkoper uitbesteed worden, waardoor zelfs in uitvoerende beroepen tijd gewonnen kan worden. Effectief part time werken met een slimme marketingstrategie levert minstens zo goede resultaten op dan full time keihard buffelen zonder online marketing.

Het goede voorbeeld moeten geven naar werknemers

Als je werknemers je voldoening en goede resultaten zien, voldoende zelfstandig werken en zich verantwoordelijk voelen voor het werk dat ze doen is het geen issue als jij part time werkt. Ze zullen ook zien wat het je oplevert en hoe zij daar voordeel van hebben, doordat je meer ontspannen slimmer en effectiever werkt. Jij bent degene die nog steeds de risico’s draagt in je onderneming, daar staat ook het nodige tegenover. Vaak zijn ze niet voor niks zelf geen ondernemer.

De kantjes eraf lopen

Effectief part time werken is heel iets anders dan de kantjes ervan af lopen. Je kiest er juist voor om op geschikte momenten het maximale uit je tijd te halen. Daarnaast heb je een leven waarin je nog heel veel ondernemen kunt, in andere activiteiten, zoals vrijwilligerswerk of binnen de gezins- of familiekring.

Ik ga tijd tekort komen

Als je continu tegen overwerktheid aan zit ben je het overzicht ergens verloren. Dan is het niet zo gek dat je het idee hebt dat je nergens tijd voor hebt. Investeren op momenten dat je dat wilt én kunt is dan de motor die ervoor zorgt dat je op de grip op je werkzaamheden krijgt door minder te gaan doen. De kans is levensgroot dat je teveel doet of niet het juiste, of allebei. Meer uren draaien, klanten pleasen of ploeteren is niet de oplossing, die ligt echt ergens anders.

Ik zet mezelf niet volledig in.

Het laatste vooroordeel is één van de hardnekkigste. Als ik maar (méér dan) full time werk doe ik er tenminste alles aan, dan kan ik mezelf achteraf niks verwijten. Mis! Door zo hard te werken kom je in een soort van automatische piloot-modus, waardoor je de ene na de andere mogelijkheid over het hoofd ziet gewoon omdat je met oogkleppen op loopt. Neem de tijd om te onderzoeken waar het slimmer kan en welke mogelijkheden er zijn om het effectiever te doen en je zult er meer uithalen.

Lees ook: effectiviteit van ondernemers

 

 

tips om werk af te krijgen zelfstandige

 

Conclusie: je werk afkrijgen in minder tijd

Uiteindelijk geldt: Als je je werk toch niet af krijgt, kun je net zo goed part time werken. We leven in een wereld waarin iedere dag weer nieuwe kansen en uitdagingen biedt. Of je nu part time werkt, full time werkt of workaholic bent. Door te zorgen voor grip op je eigen werkzaamheden krijg je veel meer evenwicht en voldoening van je werk en van je leven buiten je werk om.

 

Krijg ook je werk op tijd af, dankzij een coaching traject van Werk en Vrijheid

Borrelt het al van binnen bij je en wil je aan de slag met jezelf en je bedrijf? Ben je liever kapitein dan stuurman, maar weet je niet hoe je dat doet? Bij Werk en Vrijheid coachen we ondernemers middels unieke coaching trajecten. Volg bijvoorbeeld ons Captain Programma of sluit je aan bij onze Werk & Vrijheid Academy. Meld je direct aan of neem bij vragen telefonisch of per e-mail contact met ons op.

 

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Werk afkrijgen hoe

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen