Ben je snel afgeleid? De angst als ondernemer dat je werk niet af komt.
16 december 2019 
10 min. leestijd

Ben je snel afgeleid? De angst als ondernemer dat je werk niet af komt.

Ben je snel afgeleid? De angst als ondernemer dat je werk niet af komt.

We kennen allemaal weleens het probleem; je niet kunnen concentreren, snel afgeleid zijn, je niet kunnen focussen, gewoon echt niet op kunnen letten. En dan krijg je het gevoel dat je werk niet op tijd af komt. Of je merkt dat er niks uit je handen komt. Ook ondernemers hebben van tijd tot tijd hiermee te maken. Hoe gemotiveerd, enthousiast en bevlogen je ook bent. Wat zijn de slimste manieren om ermee om te gaan als je van jezelf merkt dat je snel afgeleid bent?  Moet je daar nou wel, of juist geen aandacht aan besteden? Heb je er veel nadeel van? Allemaal vragen die we in dit artikel gaan behandelen. Dus ben je snel afgeleid? Wanhoop niet, maar lees.

Ondernemers met teveel stress? Ben je snel afgeleid? Merk je dat anderen hier minder last van hebben? Wacht niet langer en laat je coachen door Werk & Vrijheid. 

Ben je snel afgeleid? 5 Krachtige Manieren om ermee om te gaan.

  1. Negeren
  2. Van plek veranderen
  3. Er aandacht aan besteden
  4. De tijd beperken
  5. Prikkels uitschakelen

Ben je snel afgeleid dat kan je veel tijd kosten

1. Negeren

Aan veel dingen in je leven kun je wennen, ook aan sommige geluiden. Sommige mensen wonen hun hele leven langs een spoorlijn en ze horen het niet eens meer. Als je snel afgeleid bent zou dit een eerste stap moeten zijn om uit te proberen. Een langdurig geluid kan natuurlijk schade aanrichten, maar ons brein kan veel geluid filteren. Overdag hoor je vaak minder hard dan ’s nachts. Stel je voor dat je wanneer je ’s nachts even naar het toilet wilt en iets omgooit in de badkamer bijvoorbeeld. Herkenbaar? Het heeft dus voor een deel met focus te maken. Dit zijn wel geluiden waarvan je jezelf kunt voornemen om je er niet op te richten.

Lees ook: Hoe kun je het negeren als je last hebt van je omgeving?

Waar richt je je op?

Wat je dan doet is dat je een bepaald geluid registreert en er vervolgens over besluit om je aandacht er niet op te richten, maar je te richten op het geluid van je vingers op je toetsenbord bijvoorbeeld ( als je tenminste achter je laptop of pc werkt). JE kunt ook een kort lijstje maken van afleidingsgeluiden, en die naast je werk leggen. Als je dan even afgeleid raakt en je herkent het geluid kun je je weer gemakkelijker focussen op een ander geluid.

Lees ook: Hoe geef je zoveel mogelijk aandacht aan je klant?

Wat je aandacht geeft wordt groter

Hoe komt het dan toch dat we soms het idee hebben dat we een bepaald geluid, of invallend zonlicht of wat dan ook niet kunnen filteren? Ook hier ligt stress vaak op de loer. We leggen onszelf druk op en hebben het idee dat we achterlopen op ons schema. Ben je snel afgeleid? Dan ligt dat vaak ook aan dat waar je aandacht aan geeft. Wat je aandacht geeft groeit in belangrijkheid. Dat is wetenschappelijk bewezen. Juist door het idee dat we hier geen invloed op uit kunnen oefenen terwijl we dat wel zouden willen versterkt het gevoel van irritatie en afleiding.

Lees ook: Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet snel afgeleid wordt als ondernemer?

2. Van plek veranderen

Ben je snel afgeleid? En merk je dat de invloed van je omgeving op je presteren echt veel te groot is? Dan kun je kiezen voor een radicale oplossing. Van plek veranderen. Zelf werk ik het liefste aan de keukentafel, en op een gezamenlijk kantoor een beetje in de hoek met een raam dichtbij. Maar zodra de kinderen thuiskomen is het beneden in de keuken wel gedaan met de rust, het is de drukste plek in huis. Dan kan ik ervoor kiezen om te stoppen met werken ( en ik doe dat ook geregeld;) ), maar als ik iets af wil maken ga ik naar mijn kantoor/werkplek. Daar is rust, en als ik dan afgeleid raak is het mijn eigen schuld.

Lees ook: Wat als je opziet tegen een nieuwe werklocatie?

Verruim je eisenpakket

Zorg dus altijd ervoor dat je als je teveel overlast hebt, dat je van plek kunt veranderen. Ik heb een paar vaste locaties waar ik werken kan. In de loop van de jaren leer je dat overal waar je je laptop aan kunt zetten werken kunt, ongeacht of dat op een vliegveld, een kantoortuin of een woonkamer is. Het kan meestal wel uit om een goede plek te vinden, ook al moet je ervoor van huis.

Lees ook: Welke eisen stel je aan je werk als ondernemer?

Ben je snel afgeleid dan verlies je je focus

Overleg in rust

Als je gesprekken met een ander hebt is een stille en betrouwbare plek wel belangrijk. Check altijd of je gesprekspartner zich comfortabel voelt tijdens een gesprek, want dit kan zeker de uitkomsten van het gesprek beïnvloeden, afhankelijk van hoe groot de behoefte is bij degene met wie je in gesprek bent. Neem iemand desnoods mee naar buiten, daar vinden hele goede coachingsgesprekken plaats.

Lees ookOndernemer, let je wel op dat je je rust pakt?

Je eigen invloed

Ben je snel afgeleid? Dan zul je die invloed misschien ook hebben op je gesprekspartner. Het is dus superbelangrijk om niet alleen je eigen voorwaarden toe te passen, maar ook voor de ander(en) hier rekening mee te houden. Het kan zo zijn dat je in gesprek gaat met iemand die ook snel afgeleid is, of die met veel stress te maken heeft en daardoor gevoeliger is. Veel bewegen tijdens gesprekken kan daarvoor een graadmeter zijn, zowel bij jou als bij de ander. Benoem het ook als je dat bemerkt bij de ander of bij jezelf.

Lees ook: Hoe zorg je als ondernemer voor een bespreekplek zonder stress?

3. Er aandacht aan besteden

Ik zei het al eerder,  als je ergens aandacht aan geeft wordt het belangrijker. Je kunt namelijk naast negeren het ook benaderen vanuit de omgekeerde manier en dat is door aandacht te besteden aan je afleiding. Als je bijvoorbeeld een collega om je heen hebt die iets van je wilt en je bemerkt dat, dan kun je er maar beter even de tijd voor vrijmaken. Ook dieren of kinderen die willen eten, of een klapperend raampje dat je gemakkelijk kunt sluiten kan je probleem al oplossen. Voor dit soort afleidingen geldt: Kun je het binnen 2  minuten oplossen? besteed er dan aandacht aan, die tijd win je vaak wel weer terug. Ben je snel afgeleid? Dan kan het echt de moeite waard zijn om de oorzaak aan te pakken. Chose your battles, pak alleen dingen aan die je ook echt veranderen kunt.

Lees ook: Wat doe je wel direct en wat niet als ondernemer?

Ben je snel afgeleid dan kost dat veel geld

4. De tijd beperken

Door jezelf in tijd te beperken als je snel afgeleid bent zorg je dat het probleem van afleiding nooit al te groot wordt. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je minder effectief bent door een bepaald geluid of een te lage temperatuur of door ander oorzaken. Als je na verloop van tijd iets anders gaat doen, dus voor afwisseling zorgt beperk je ook de afleidingstijd die je ergens aan verliest. Dit gaat je helpen om afleiding niet uit de klauwen te laten lopen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je mobiele telefoon veel tijd opslokt zorg dan dat een appje je herinnert aan maximaal 5 minuten achtereen op je mobiel actief zijn, of gebruik de pomodoro-techniek.

Ben je snel afgeleid? Dan is het beperken van de tijd die je kwijt bent eraan essentieel. Uit de effectiviteitsmatrix van Eisenhower blijkt dat hoe meer tijdsdruk je hebt op je werk, hoe groter de kans i dat je afleiding juist op gaat zoeken ter compensatie van het gevoel van druk. Het is dus een belangrijke indicator van hoe je omgaat met afleiding, hoeveel tijd je eraan geneigd bent te besteden en of je dit slim weet aan te pakken of beperken.

Lees ook: Hoe kun je je onderscheiden als ondernemer?

5. Prikkels uitschakelen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat studenten tijdens het werken zich laten afleiden door muziek, appjes versturen, sociale media checken ( of een combinatie van die drie activiteiten), tussen de 21 en 40% minder productief worden. Dagelijks is het aantal minuten dat ze besteden aan dit soort activiteiten groot. Je kunt vaak op je eigen mobiel kijken of je veel op je telefoon zit te appen, enz. Dit kunnen behoorlijk confronterende uitkomsten zijn. Je helpt jezelf als ondernemer dus enorm als je je mobiele telefoon uitschakelt of buiten bereik legt tijdens het uitvoeren van een belangrijke klus.

Lees ook: Hoe kun je je het beste concentreren als ondernemer?

Waarom?

Dat is ook de reden dat trainers aan het begin van de training altijd aanmoedigen om je mobiele telefoon uit te zetten. Je kunt je gewoon veel minder goed concentreren. Prikkels kunnen ook komen door je mailtjes en door langslopende collega’s of bellende familieleden. Waardeer het voorrecht om gefocust te kunnen werken. Het is een groot voorrecht als je dat kunt. Dit zijn de 30 seconden-stappen die je moet zetten als je focus wilt:

  1. Leg je telefoon weg
  2. Sluit websites van netwerksites ( zoals facebook, instagram enz.)
  3. Sluit je browser af (indien mogelijk)
  4. Zorg dat je mailbox en takenlijst afgesloten zijn
  5. Zorg dat er geen pop-ups of meldingen binnenkomen

Lees ook: Hoe kun je als ondernemer je telefoongebruik minderen?

Ben ik overgevoelig/gestresst/burnout?

Dan zul je nog minder je werk af krijgen. Door overgevoeligheid komt je werk minder snel af. Je krijgt dan minder uit je handen. Merk je dit de laatste tijd al aan jezelf? Dan is het de hoogste tijd om in actie te komen. Wacht je nog langer dan ligt een burnout op de loer. Vaak spreek ik ondernemers die achteraf zeggen te lang gewacht te hebben. Ze hebben gewerkt tot ze er letterlijk bij neervielen, zelfs tot aan de intensive care aan toe. Wil jij het zover laten komen? Nee toch? OF blijf je jezelf liever wijsmaken dat het binnenkort weer rustiger wordt.

Newsflash, dat wordt het niet. Want stress roept stress op als je het al niet meer in de hand kunt houden. Je nachtrust wordt steeds korter, er komt overdag steeds minder uit je handen en je merkt ook dat je hoe langer hoe verder achterop raakt. Allemaal belangrijke signalen die soms net te zwak zijn om op in te grijpen. Een coach zal ze wel heel duidelijk bij je herkennen, en vaak ook personen die dichtbij je staan zoals je partner hebben het meestal eerder in de gaten dan jijzelf. Neem hun opmerkingen serieus.

Lees ook: Hoe kom je erachter of je teveel last hebt van stress?

Ben je snel afgeleid dan worden de fouten steeds groter

Hoe komt het?

Als je moeite hebt om jezelf te concentreren dan heeft dat vaak te maken met teveel impulsen die ervoor zorgen dat je brein zich niet op kwaliteitswerk kunnen richten. Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen. Onze maatschappij is met alle social media, mobiele devices en toenemend mailverkeer een stuk ingewikkelder geworden. We krijgen drie keer zoveel impulsen als 20 jaar geleden. Omdat het tempo door alle elektronische mogelijkheden omhooggaat merken we veel vaker dat er minder rust en concentratie mogelijk is.

Daarbij komt dat bedrijfs- en kantooreigenaren zich veel meer richten op flexplekken, dit komt de mogelijkheid tot opletten niet ten goede. En dan is het ook nog zo dat we de productiviteitseisen verhoogd hebben en dat door software en juridische eisen processen vaak veel ingewikkelder geworden zijn, en dat administratieve last en verantwoording afleggen veel meer tijd is gaan innemen. Al met al een aantal belangrijke redenen waardoor de vooruitgang ons niet per se meer concentratie heeft opgeleverd.

Lees ook: Hoe komt het dat je stress krijgt als ondernemer?

Heeft leeftijd er mee te maken?

Naarmate je ouder wordt neem het concentratievermogen, het eerder afgeleid worden wel degelijk toe. Net als onze sportprestaties minder worden, geldt dit ook voor onze hersenen. Er is wel één belangrijke opmerking hierbij te maken: Ons brein is goed trainbaar. Oud-topsporters kunnen op hoog niveau blijven presteren als ze hun best doen om fit te blijven. Zo kun je door je gewoonten en je brein te oefenen ook goed blijven concentreren. Er zijn heel wat actieve personen die na hun pensionering een universitaire studie hebben kunnen afronden. De tijdsfactor in combinatie met rust, doet ook veel voor het al of niet snel afgeleid zijn.

 Lees ook: Hoe kun je ervoor zorgen dat je fit blijft als ondernemer?

Kan een ander het snappen?

Ben je snel afgeleid? Daar hebben we van meerdere kanten naar gekeken. Het is vooral een heel persoonlijk ondewerp, want wat de één afleidt stoort de ander helemaal niet. Als je merkt als coacht, ondernemer, recruiter of andere professional een belemmering vormt voor je succes of dat het ervoor zorgt dat je immens veel tijd kwijt bent aan je werk, juist uit angst om je werk niet af te krijgen, neem dan contact met ons op. Wij hebben al heel wat ondernemers gecoacht die in de loop van de jaren minder effectief waren geworden en die dat alleen compenseerden door veel extra tijd in hun onderneming te stoppen. Een coachingstraject van Werk & Vrijheid kan je hier helpen om grote stappen te maken. Wacht niet, plan een afspraak in via onze website.

Merk je dat het steeds ingewikkelder is om je te concentreren? Wanneer komt het moment waarop je besluit: Het roer moet om? Ook zo zat van het eindeloos moeten werken omdat je zo snel afgeleid bent?  Plan een gesprek in met Werk & Vrijheid.

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

Niet besluiteloos maar succesvol worden als ondernemer

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen