Drukke ondernemer: Waarom werken op zondagavond onverstandig is
30 november 2019 
9 min. leestijd

Drukke ondernemer: Waarom werken op zondagavond onverstandig is

Drukke ondernemer: Waarom werken op zondagavond onverstandig is

Waarom werk je op zondagavond al? Wat moet er die avond gebeuren dat niet kan wachten tot de volgende ochtend? Heb je iet dat niet wachten kan? Wil je weten wat er gebeurd is in het weekend waar je op maandag al op moet reageren? Is het goed om alvast aan de slag te gaan? Of niet? Of alleen in bijzondere situaties? Wat zijn de gevolgen als je elke zondagavond aan de slag gaat?

Begint jouw werkweek ook steevast op zondagavond? Ben je iemand die als je eenmaal met je werk bezig bent het niet meer los kunt laten? Baal je er eigenlijk van dat je zondag al bij je week aangeplakt wordt? Coaching via Werk & Vrijheid helpt je hier direct mee.

Zondagavondwerk

Op zondagavond was het heerlijk rustig thuis. Iedereen was met zijn of haar eigen ding bezig en ik kon me goed concentreren. Ik had ook stiekem al even gekeken wat er die week op me af kwam. Ineens merkte ik dat ik niet de enige was. Sterker nog, heel wat ondernemers beginnen alvast aan hun werkweek, compleet met stress en al. De volgende ochtend sprak ik Jason, een ondernemer die de avond ervoor, na een weekendje weg benaderd werd door een bevriende ondernemer die ook een probleem had waar hij het direct over wilde hebben. Jason had dit gesprek liever niet gevoerd, die zat er niet op te wachten, maar zijn vriend moest het kwijt.

In plaats van werken op zondagavond kun je plezier maken

Lees ook: Hoe gebruik als ondernemer je tijd het slimste?

Wat hij zei zette me aan het denken. Hij vertelde dat hij het weekend weg geweest was, maar dat aan zijn ontspannenheid in één keer een einde gekomen was door het bezoek van die vriend. Hij zat direct in de werkmodus; zijn weekend zat er op. ’s Avonds merkte hij dat hij moeilijker in slaap kwam en onrustiger was. Herkenbaar? Werken op zondagavond, doe jij dat ook geregeld? Ook als dat niet perse noodzakelijk is?

Lees ook: Hoe kun je het beste ontspannen als ondernemer?

Uitzonderingen

Soms moet je de volgende dag vroeg op pad. Of je moet op een locatie zijn, ver van huis, dan is het zelfs slimmer om de voorbereiding ervoor te kiezen te werken op zondagavond. Besef je wel dat als je eerder gaat werken dan maandagochtend dat je met de ontspanning en rust in je leven wel iets doet. Veel ondernemers nemen dat graag voor lief. Maar het kan ook zijn dat je je van de neiging niet eens bewust bent, laat staan dat je merkt dat het je evenwicht beïnvloedt. Een andere uitzondering kan zijn dat je verschillende diensten draait, waardoor je tijdspad ook anders loopt dan bij de gemiddelde ondernemer.  Altijd werken op zondagavond? Dan draait het vaak om een andere behoefte.

Lees ook: Waarom is je motivatie als ondernemer het belangrijkste?

Grip en controle

Voor heel wat zelfstandige professionals speelt er mee dat ze grip en controle willen hebben op hoe hun werk er de daaropvolgend week uitziet. Je brein scheit dan vaak al in de piekermodus en je begint al na te denken over mogelijk issues die gedurende de week ervoor zijn blijven liggen of die je in de komende week wilt oppakken. Hoe concreter je deze denkactiviteiten aanzet hoe minder ontspanning je meeneemt uit je weekend. Vaak is het zelfs zo dat je je werkweek oprekt van 5 dagen naar 5,5 of zelfs 6 dagen, bij elkaar opgeteld. Als zelfstandige weet je ook altijd wel een reden te bedenken waarom het niet anders kan.

Lees ook: Op welke manier houd je als ondernemer controle op je tijd?

Veel werk in het vooruitschiet

Je weet dat je week propvol zit en voelt nu al de angst dat je het overzicht niet gaat hebben en vanaf dag één al achter de feiten aanloopt. Echt zo’n reden om de avond ervoor al achter je mail en agenda te kruipen en dan te zien dat je wel erg vol zit in die komende week. En dan? ga je schuiven met je werkzaamheden? Of aanvaard je gewoon dat je aan het eind van de week van voren niet meer wat of je van achteren nog leeft? Sluit je enigszins ongerust je laptop weer af? Niet iedere ondernemer gaat slim om met zijn of haar planning. Vaak kom je er via een coach pas achter dat je de verkeerde prioriteiten stelt en jezelf en je onderneming maar ook de balans in je leven niet mee helpt.

Lees ook: Op welke manier ga je om met piekdrukte?

Het is een lekker rustig moment

Een andere reden kwam al in de introductie naar voren. Zo’n zondagavond is vaak een heerlijk rustig moment. Daar door voel je je misschien wel superproductief op zulke momenten. De ideeën borrelden op in je hoofd en je hebt in het weekend som nét een andere kijk gekregen op de gebeurtenissen van de week ervoor. Misschien heb je juist wel inspiratie, omdat je tot dat moment niet bezig was met je werk, maar gewoon relaxt genoot van je niet-werktijd. Op dat moment lijkt werken op zondagavond helemaal geen slecht idee. Op de lange termijn is het juist meer de moeite waard om op zoek te gaan naar andere rustige momenten, of ze te gaan creëren. De behoefte is niet verkeerd, juist niet, maar de invulling van werken op zondagavond kan anders of slimmer.

Lees ook: Wanneer is het lekker rustig en is time management het slimste?

Is het gezond?

Over deze vraag verschillen de menigte. Eén van de redenen waarom je ooit ondernemer werd had misschien wel met autonomie te maken. Dat er nergens op papier vastlag wanneer iets wel en wanneer iets niet mocht. Dat je gewoon werkte wanneer je wilde en daarover aan niemand verantwoording hoefde af te leggen. Dat klinkt en is erg gezond, maar het is ook een luxe waar niet iedere ondernemer niet even goed mee kom kan gaan. Je kent ze misschien wel; van die ondernemers die altijd druk druk druk zijn. Je kunt geen fatsoenlijk gesprek met ze voeren, want ondertussen worden ze weer gebeld. De handel loopt altijd door is dan bijvoorbeeld het excuus. Is dat gezond? Dat kun je aan de buitenkant niet altijd zien (soms wel, aan zwaarlijvigheid, hoge boeddruk enz).

Ontspannen in plaats van werken op zondagavond

Lees ook: Wat moet je doen om een gezonde ondernemer te worden?

Druk druk druk

We zijn daar meestal niet jaloers op, omdat iemand soms net de belangrijkste momenten of diepgang mist van dat wat er gebeurt in hun leven. Altijd net te laat op diploma-uitreikingen, of weggeroepen worden tijdens rapportgesprekken met de docent. Iedereen kent wel zo’n hyper-drukke ondernemer. Daar zou je niet mee willen ruilen. Maar hoe staat het met jouw gezondheid? Zit je goed in je vel? Pas je op je leef-, eet- en slaapritme? Lukt het je om evenwicht in je onderneming in te bouwen? Of lijk je meer op de druk druk druk-ondernemer? Als dat zo is ben je echt niet gezond bezig. Op de lange termijn gaat dat je opbreken.

Lees ook: Hoe investeer je in slimme oplossingen als ondernemer het slimste?

Wie doe je er tekort mee?

Een goede maar ook indringende vraag. Gaat dit allen ten koste van je eigen rust? Of berokken  je er ook een ander nadeel mee? Wat zou het antwoord op deze vraag opleveren? Stel dat je weet dat het antwoord verstrekkender is dan dat het alleen om jezelf gaat, wat is daar dan het gevolg van? Misschien heb je het voor een ander nog eerder over dan voor jezelf. Als je partner of één van je gezinsleden zegt, ga je nou weer naar boven? Je hoeft toch morgen pas weer te werken? Dan kan dat een veeg teken zijn dat het evenwicht er niet helemaal is. Als je minder in balans bent levert dat nog andere ongewenste bijwerkingen op. Een korter lontje, onredelijkheid, gestresstheid en andere gevolgen zien we vaak. Prikkelbaar zijn en een bepaalde onrust in het lichaam voelen zijn hier meestal ook tekenen van.

Lees ook: Wat levert slim gebruik van je tijd als ondernemer je op?

Wat is de dieperliggende reden?

Als je kijkt naar welke drijfveren een ondernemer ertoe brengen om te werken op zondagavond dan hebben die vaak te maken met overtuigingen als “hard werken is goed voor een mens”of je moet het maximale eruit halen, want je leeft maar één keer, of de klant is koning. Er kan ook een onzekerheid aan ten grondslag liggen die te maken heeft met de overtuiging dat als je verslapt de dingen mis zullen gaan. Deze en andere overtuigingen kunnen allemaal vastzitten in ons verstand. Of ze zitten verankerd in onze normen en waarden. De IJsbergtheorie laat zien dat wat naar buiten gebracht wordt in onze communicatie een dieperliggende laag heeft. Een goed begin is het halve werk is nog zo’n motto dat iemand ertoe kan brengen om zijn werkweek te verlengen, ongeacht de gevolgen.

Als je kiest voor werken op zondagavond zorg je niet goed voor jezelf

Lees ook: Hoe ontwikkel je diepgang als ondernemer ?

Speelt angst mee?

Angst kan zeker meespelen als je er voor kiest om niet tot maandagochtend te wachten met het beëindigen van je ontspannen weekend. Angst om overzicht te missen, angst om achter de feiten aan te lopen, angst om een fout te maken. Het zijn geregeld perfectionistisch ingestelde ondernemers die werken op zondagavond tot een vast ritueel verheven hebben. Tenslotte vinden zij vaak dat het doel de middelen heiligt. Dat er tijd noch kosten bespaard mogen worden om een resultaat of succes volledig te behalen. In 70% van onze keuzes speelt angst mee als belangrijke stem. Het is dus vrij veilig om te zeggen dat angst zeker meespeelt bij een beslissing om een deel van je weekendrust op te geven. Als je daar zelf niet achter komt, vraag dan iemand die je goed kent zoals een coach om je hierop attent te maken als hier sprake van is.

We maken nu eenmaal liever zo min mogelijk fouten en een aantal van ons heeft er echt een broertje dood aan om fouten te maken. Deze groep zal verder gaan dan de gemiddelde ondernemer, om maar te voorkomen dat er een fout gemaakt wordt. Zij besteden meer aandacht aan controles, en vergeven zichzelf veel minder snel als er wel iets verkeerd gaat. Angst heeft dan ook vaak een belangrijker rol dan bij ontspannen ondernemers. Meestal zijn de resultaten van perfectionisten wel beter. In de praktijk blijkt dat ze wel minder tevreden zijn over de betere uitkomsten die ze behalen.

Lees ook: Is werken vanuit angst als ondernemer het slimste?

Dat mag je toch zelf weten?

Ja dat mag je helemaal zelf weten. Des te mooier als je volledig beseft wat je ermee bereikt en wat je ermee verstoort. Dan kun je een afweging maken. Dan kun je je weekafspraken erop afstemmen. Op die manier kun je ook je dieperliggende wensen vervullen, zoals het hebben van rust.

Een sterke ondernemer is een professional die balans heeft tussen zijn werk- en privé-leven. Hoe komt dat ook binnen jouw bereik? Maak een afspraak met Werk & Vrijheid en laat je coachen!

Balans en evenwicht

Wat de waarde is van balans in je leven hebben we  al eerder besproken. Hierdoor houd je je werk langer vol en blijf je frisser. De beste ideeën komen op momenten dat je het niet verwacht, daar is ontspanning een basisvoorwaarde voor. Jezelf die basis gunnen gaat je op de langere termijn behalve een betere ondernemer, ook een prettiger mens voor jezelf maar ook voor je gezinsleden zijn. Zij zullen het verschil tussen balans en onbalans als eerste merken. Vaak nog voordat jij dat gebrek aan evenwicht zelf in de gaten hebt. Spreek dan ook met goede vrienden of je partner af dat ze je hier scherp op houden. Steeds meer tijd gaan besteden aan je onderneming is vaak een eerste begin van langdurige stressklachten. Je haalt dan niet meer het beste uit jezelf en je onderneming.

De luxe van altijd werken?!? ( Dat is een vloek, geen zegen)

Lees ook: Hoe zorg je voor balans in je leven?

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

Niet besluiteloos maar succesvol worden als ondernemer

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen