Hittegolf: Hoe houd je als ondernemer je hoofd koel?
26 juni 2019 
10 min. leestijd

Hittegolf: Hoe houd je als ondernemer je hoofd koel?

Hittegolf: Hoe houd je als ondernemer het hoofd koel? Niet oververhit raken, tropenrooster, tropische temperaturen. Tijdens hete dagen hebben we veel ondernemers en zzp-ers geen idee hoe ze hun onderneming in gang kunnen houden. Het is een unieke periode in het jaar die naar verwachting steeds vaker zal plaatsvinden in de komende jaren. Welke maatregelen moeten we nemen om hierop voorbereid te zijn? Wat kun je doen om te zorgen dat alles toch zoveel mogelijk blijft draaien? Wat doen de hoge temperaturen met jezelf en je productiviteit? Beinvloeden ze je doen en laten?

 

Teruglopende omzet zomervakantie

Hittegolf

We hebben het over een hittegolf als de temperatuur vijf dagen boven de 25 graden uitkomt, waarvan drie of meer dagen boven de 30 graden, we meten dit in de Bilt (bij het KNMI). De gevolgen van een warmtegolf zijn niet te onderschatten. Ouderen hebben het extra lastig ( hogere sterfte), mensen met overgewicht (bijv. ademhaling) en jonge kinderen (zoals uitdroging en verbranding) hebben er veel last van en alles er tussenin probeert er maar het beste van te maken. Gemeenten, zorginstellingen, ziekenhuizen en openbare gebouwen hebben zelfs een hitteplan voor dit soort temperaturen. Dit soort maatregelen zul je misschien zelf als ondernemers niet direct nemen. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van een hittegolf. Om de impact op jou en je werk in te kunnen schatten hebben we een aantal zaken op een rij gezet:

 1. Wat doet een hittegolf met je klanten
 2. Welke impact heeft een hittegolf op jou en je medewerkers?
 3. Hoe bereid je je voor op een hittegolf?
 4. Wat zijn praktische stappen die je bij een hittegolf kunt zetten?

 

Lees ook: Je hoofd koel houden door part-time te werken

 

Te weinig inkomen door het hete weer

1. Wat doet een hittegolf met je klanten

Vrouwen bloot, handel dood. Dat is voor veel ondernemers in de handel ongeveer het motto. Vaak zien we zowel in de dienstverlening als in de verkoop van producten de verkopen teruglopen. Veel ondernemers kiezen ervoor zelf ook minder actief te zijn. Hier zou je voor kunnen kiezen. Straks laten we je een paar strategieën zien die je kunt kiezen voor jezelf. Klanten van bepaalde producten draaien wel hoogtijdagen, zoals supermarkten en verkopers van ventilatoren en airco’s.

Ook hebben we de neiging om meer water, ijsblokjes en koude dranken ( waaronder alcoholische) in te slaan. We gaan ook vaker zwemmen en schaffen zwembaden aan in allerlei verschillende formaten. Handelaren houden hier met hun prijsaanbod vaak rekening mee tijdens de hittegolf, omdat de schaarste van bepaalde producten toeneemt.

Sneller geïrriteerd

We zijn allemaal sneller geïrriteerd, raken letterlijk oververhit. Dit uit zich als klanten ontevreden zijn, maar ook in het verkeer kunnen mensen anders reageren. Dit heeft te maken met het effect van warmte op je reacties. Naarmate je het warmer krijgt zul je eerst moeten wennen, voordat je weer wat rustiger en gelijkmatiger gaat reageren.

Stress

Een hittegolf heeft een dubbel effect op ons stressniveau. Aan de ene kant krijgen we de neiging om het rustiger aan te doen, aan de andere kant hebben we vaak te maken met tijdsdruk, juist omdat er minder hard gewerkt wordt.

Minder energie

Tijdens een hittegolf zijn we vooral eerder moe, het vreet energie om productief te blijven. Dit gebeurt bij fysiek werk, maar ook denk- en kantoorwerk kosten ons meer energie. We kunnen de neiging hebben om minder scherp te zijn tijdens onze werkzaamheden. Gedachten als: “Pff het is niet vol te houden!”, of “hoe kan ik in hemelsnaam functioneren bij deze hitte“, maken dat we meer aandacht aan zaken waar we geen of slechts gedeeltelijk invloed op hebben: het weer. Je kunt je energie maar aan één complexe activiteit tegelijkertijd besteden, dus het helpt niet om veel bezig te zijn met de omgevingstemperatuur.

Slechter concentreren

Behalve dat we minder energie hebben, merk je ook vaak dat het een grotere uitdaging is om je te concentreren gedurende een langer tijd op een bepaalde taak. Vaak is dat geen probleem, maar soms wil je een tijdlang kunnen werken aan één onderwerp. Op zulke momenten zijn hoge temperaturen van een hittegolf niet handig.

 

Lees ook: Hoe leer je je klanten beter kennen?

Omgaan met een hittegolf ondernemer

 

2. Welke impact heeft een hittegolf op jou en je medewerkers?

Kortweg gezegd dezelfde als de impact op je klanten, we zijn allemaal maar mensen. En toch is er een verschil: Jij maakt je misschien zorgen voor je omzet, terwijl je klant zich vooral richt op het overleven of genieten van de warme hittegolf. Misschien besteedt je klant tijdelijk meer aandacht aan oudere ouders, of trekken er andere zaken de aandacht, zoals vakantievoorbereidingen.  Als je het warm krijgt moet je er eerst aan wennen. De druk op jou als ondernemer is soms groter dan die op een medewerker. Maak het jezelf dus niet zo moeilijk dat je er stress van krijgt.

 

Lees ook: Hoe zorg je dat je niet opziet tegen het ondernemerschap als het warm is?

 

3. Hoe bereid je je voor op een hittegolf?

Als ondernemer bereid je je vast niet bewust voor op een hittegolf. Pas als er concreet sprake is van een hittegolf komen de meesten in actie. Gemiddeld 1 tot 5 dagen voor de warmtegolf komen we in actie. We zorgen voor meer water, proberen onze medewerkers te faciliteren, schaffen airco’s aan en gaan tijdelijk flexibel om met de omstandigheden.

Daar ligt misschien wel het grootste winstpunt in omstandigheden zoals deze: We worden er creatief en flexibel van! We zijn bereid om hier en daar concessies te doen, die we normaal gesproken niet doen, om het onszelf niet te zwaar te maken. Het kan zijn dat we onze kleding tijdelijk aanpassen. Meer dan normaal zijn we bereid om te kijken naar de essentie van onze onderneming. Overbodige zaken, daar besteden we zeker in deze periode liever geen aandacht aan.

Winst

We staan ook meer open voor zaken die om het werk heen belangrijk zijn. Gezin, ontspanning, goed kunnen slapen zijn activiteiten waar we meer dan gewone aandacht aan besteden. Eigenlijk is dat als we drukbezet zijn een heel gezonde ontwikkeling. Levensbalans is geen luxe, maar een voorwaarde voor een voldoening gevend leven én een succesvol bedrijf.

 

Wil je ook weten hoe succesvolle ondernemer “koel ondernemen” in lastige tijden?

Ben je soms jaloers op ondernemers die zich niet in het zweet hoeven te werken?

Kijk je naar anderen die succesvoller ondernemen dan jij?

Benader ons hier en informeer naar het Captain-programma

 

 

 

Ondernemen als het warm is

 

4. Wat zijn praktische stappen die je tijdens een hittegolf kunt zetten?

1: Werken op andere tijdstippen

Iedere ondernemer heeft zijn eigen ritme. De één is een ochtendmens terwijl de ander het liefste ’s nachts zijn werk in alle rust uitvoert. Met name in de IT-sector wordt hier door geleidende werktijden rekening mee gehouden. Als ondernemer tijdens een hittegolf kun je dezelfde methode toepassen. Je ontdekt zelf meestal wel wat je meer productieve momenten in de dag zijn. Als je dat eenmaal in de gaten hebt kun je daar je werkschema op aanpassen. Als je ongestoord en productief kunt werken, lukt het vaak om werkzaamheden waar je in een rommelige situatie uren over doet in 50-80% minder tijd uit te voeren.

Lees ook over persoonlijke effectiviteit

 

2: Siësta

In de landen rondom de evenaar zijn de bewoners natuurlijk al lang ingesteld op grote hitte midden op de dag. Daar staan grote delen van de bevolking vroeg op om te gaan werken tot een uur of 12, om  daarna midden op de dag een rustpauze in te lassen. Dat kan prima samengaan met een goede maaltijd. Voor onze spijsvertering lijkt dit een goede oplossing te zijn.

Rekenvoorbeeld: Als je van 7.30 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 18.30 werkt kom je ook aan een 8-urige werkdag.

3: Tropenrooster

Scholen hanteren tropenroosters in dit soort weken. Eerder beginnen, eerder thuis, of kortere schooldagen. Waarom zou je dat als ondernemer niet ook doen? JE hebt wel een bepaalde flexibiliteit nodig om hier afwijkende keuzes in te maken. Je kunt ze normaalgesproken altijd uitleggen, omdat je klant zelf ook met deze omstandigheden wordt geconfronteerd.

4: Parttime werken

Als je parttime werkt zou je kunnen uitproberen om tussen 2,5 tot 4 uur per dag te werken en dan een (halve) dag extra te werken. Zes keer 4 uur is samen ook 24 uur. Probeer als ondernemer eens uit wat voor jou het beste werkt. Je kunt dan aan je medewerkers altijd uitleggen waarom je tijdelijk volgens een ander schema werkt. Het grote voordeel van je zelfstandigheid is, dat je niet om toestemming of interne regelgeving hoeft te worden afgeremd. Bottomline: Het gaat om het aantal productieve uren, niet om aanwezigheidsuren; dat weten succesvolle ondernemers al lang.

Part-time werken als ondernemer

 

Meer tijd besteden vanwege lager tempo

Je kunt in geval van een hittegolf ook de keuze maken om juist iets meer tijd aan je werk te besteden, maar tijdens je werk je tempo omlaag te schroeven. In onze noordeuropese maatschappij zijn we gewend aan hoog tempo werken. Soms kan dat best een tandje minder, maar kunnen we een stuk meer ontspannen ons werk uitvoeren. omdat we wat langer doorwerken hoeven we ons niet druk te maken over de lagere productiviteit van onze uren.

Bewuster momenten kiezen om klanten te bereiken

In het bereiken van onze klanten kan nog veel winst behaald worden. We benaderen klanten geregeld wanneer ons dat uitkomt, niet altijd op een geschikte tijd voor onze klanten. Bij Online marketing wordt hier al veel op gelet ( wanneer neemt de klant de tijd om mijn boodschap te lezen/ er iets mee te doen). De kennis van wanneer je klanten actief en bereikbaar zijn kan je helpen om beter resultaten te behalen.

 

 

Bevalt zo’n tropenroostere je wel?

Wij beloven je dat je in 25 uur dezelfde omzet kunt houden als in 40 (+) uur!

Plan direct een afspraak in!

 

 

Je bent ook maar een mens. Ook jij hebt bij een hittegolf te maken met de uitdagingen die iedereen tegenkomt. Daarvoor zijn een aantal praktische oplossingen te vinden, hieronder bespreken we de belangrijkste:

Koel blijven

Stel: Je bent in gesprek bij een klant en je merkt dat een medewerker of een klant oververhit raakt, zorg dan voor ontspanning of een relativerende opmerking in het gesprek.

Kantoorhitte

Heel wat gebouwen zijn inmiddels voorzien van airconditioning. Mocht dat bij jou niet het geval zijn sta dan je medewerkers of jezelf toe om meer thuis te werken. Maak heldere resultaatafspraken als je je afspraken wilt kunnen monitoren. Als de temperatuur op je kantoor te hoog is pas dan de werkperiodes aan, of bied je medewerkers de mogelijkheid om tijdelijk meer thuis te werken.

Kortere stints

Tijdens warme periodes werk ik zelf meer thuis dan gemiddeld. Thuis heb ik alle omstandigheden in de hand. Om net zo productief te zijn gebruik ik de Pomodoro-techniek nog iets meer dan normaal. 25 Minuten werken 5 minuten drink- of zwempauze en na 4 pomodoro’s een half uur extra pauze. Op deze manier ben je productief en heb je toch de mogelijkheid om jezelf te verzorgen.

 

Lees ook:  Hoe kun je je tijdens de hitte toch concentreren als ondernemer?

 

omgaan met teruglopende omzetten

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen is sowieso van belang voor het leveren van goed werk. Tijdens een hittegolf moet je het helemaal doen, omdat je anders minder goed in je vel kunt gaan zitten en omdat het een behoorlijke invloed kan hebben op je resultaten. Wat houdt goed voor jezelf zorgen in?

 1. Voldoende slapen
 2. Je lichaam beschermen tegen de zon
 3. Zorgen dat je fris ruikt
 4. Ruim voldoende vocht tot je nemen
 5. Bewust ademhalen
 6. De tijd nemen voor je denkwerk
 7. Gezond en geregeld eten

Korter lontje

Je kunt, als je merkt dat je prikkelbaarder bent door het warme weer een korte oefening doen die je helpt om mnder snel geërgerd te reageren. Je eerste impuls volgen gaat namelijk vaak razendsnel, eerder dan dat je bedenken kunt dat het niet slim is om zo heftig te reageren.

Stress

Ons lijf is op warme dagen drukker dan normaal met het vasthouden van de basistemperatuur van 37 graden. Jezelf af laten koelen werkt dus prima tegen stress. Even de tijd nemen om je ademhaling bewust te voelen en te zorgen dat je een rustige ademhaling hebt haalt ook de aandacht van stress vandaan.

Minder energie

Door energie te zien als benzine kunnen we op momenten dat we moeten besparen rustiger met onze energie omgaan. Het is in het intermenselijke verkeer net als in het verkeer op straat. Je kunt ergens vol gas op af rijden, maar er ook voor kiezen om ergens rustig naartoe te rollen. Veel tijdwinst levert haasten bijna nooit op, nog een reden om zorgvuldig om te gaan met je”benzine/energie”. Het kan juist heel leerzaam zijn om te besparen terwijl je tegelijkertijd niet of nauwelijks inlevert op prestatie.

Slechter concentreren

Hoe zou je hiermee om kunnen gaan? Door bijvoorbeeld kortere werkperiodes te gebruiken, met mini-breaks ertussenin. Als je dat toepast is het prima vol te houden, zelfs als de temperaturen hoog oplopen.

Bepaalde plekken hebben meestal een prettige temperatuur, ook als het buiten warm is. Hieronder vind je er 3 voor als je het écht niet te harden vindt vanwege de hittegolf.

 

Lees ook: Wat er gebeurt als je op je tenen loopt als ondernemer

 

Als je onderneming last heeft van de hitte

Top 3 Coole plekken

 1. Supermarkt ( zou ook Ikea restaurant of een Mc Donalds kunnen zijn).
 2. Auto
 3. Thuis/ Kantoor/Tijdelijke werkplek

 

Lees ook: Hoe ben je zichtbaar als ondernemer?

Aanvaarden

Op het weer hebben we gelukkig geen directe invloed ( dat we het klimaat onder druk zetten is al erg genoeg). Dat weten we al. Als je er niks aan kunt veranderen, kun je het beste aanvaarden wat je situatie is. Je lichaam past zich automatisch aan aan een stijgende warmte, al kost het soms een paar dagen (acclimatiseren). Als je dingen loslaat, heb je weer twee handen vrij.

Vind je het lastig om onder verschillende omstandigheden het beste uit jezelf en uit je onderneming te halen? Laat je dan coachen door Werk & Vrijheid.

 

Lees ook: Hoe vergroot je je kracht als ondernemer?

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Hoge verwachtingen

 

 

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen