Bang zijn om failliet te gaan: 3 Manieren om ermee om te gaan.
23 februari 2019 
6 min. leestijd

Bang zijn om failliet te gaan: 3 Manieren om ermee om te gaan.

Bang om failliet te gaan: De hoofdreden om een eigen bedrijf te starten is voor iedereen anders. Zoals ieder persoon uniek is, heeft ook iedereen een eigen motief om de stap te wagen: zich inschrijven als ondernemer. Sommigen eerst nog naast een (parttime) baan, en anderen nemen een sprong in het diepe en zeggen hun vaste baan op. Zij storten zich volledig op hun eigen onderneming. Ze hebben één ding gemeen: ze hebben vertrouwen in hun eigen kunnen en zien ongekende mogelijkheden in hun toekomst. En toch kan de angst om failliet te gaan op de achtergrond meespelen. We leren je hier welke strategieën je kunt toepassen als het even tegenzit.

Wind in je rug

Zolang je een goede balans hebt tussen werk en vrije tijd loopt alles eigenlijk wel op rolletjes. Je situatie is dan: je hebt regelmatig nieuwe opdrachten en je hebt voldoende tijd en energie om deze opdrachten af te ronden. Wellicht neem je een aantal (extra) mensen in dienst om aan de vraag te voldoen en je onderneming groeit. Het is leuk. Hier krijg je energie van en het sterkt je in de overtuiging dat het een goede keuze was om voor jezelf te beginnen. Je hebt leuk contact met je personeel, een goede relatie met je vaste klanten. Nieuwe klanten zijn tevreden en komen terug voor een tweede opdracht. Je voelt de wind in je rug je doet misschien wat extra investeringen in apparatuur, in je medewerkers en aangezien de cijfers positief zijn; je krijgt bij de bank ook meer voor elkaar.

Je medewerkers

Ook zij lijken vertrouwen te hebben in jouw ondernemerschap. Sky is the limit.

The sky is de limit

Windstil

En dan ineens is het moment daar. Het is windstil. Niet alle nieuwe opdrachten geven evenveel voldoening. Personeel klaagt, is minder gemotiveerd en lijken niet te beseffen dat zij het visitekaartje zijn van jouw bedrijf. Je krijgt voor het eerst negatieve klanken van klanten te horen. Het kan ook zijn dat misschien één of twee klanten die vanaf dag één jouw onderneming steunden, opeens voor een ander bedrijf  kiezen, omdat die enkele euro’s goedkoper zijn.

Dat hakt erin! Je piekert over deze omslag. Je zit tot laat in de nacht cijfers te herberekenen omdat je de vertrekkende klanten wilt behouden. Ga je ze tegemoetkomen met een lager tarief? Waar doe je goed aan? In je hoofd speelt het gehele scenario zich af en je ziet een heleboel gevolgen passeren van deze ene prijscompensatie. Want als je dit doet, dan gebeurt dat. En als dat gebeurt, dan zul je zien dat dit invloed heeft op weer iets anders. Het ene doemscenario volgt het andere op en voor je het weet zie je jezelf faillissement aanvragen… Maar wacht even. Loop je nu niet te hard van stapel?

Perspectief

Windstil is geen tegenwind, geen storm of orkaan. Het is een prima situatie om gewoon even pas op de plaats te maken en een volgende richting te kiezen. Maak een balans van wat allemaal goed ging tijdens de wind in de rug periode en welke zaken nu stil lijken te liggen. Sluit niet je ogen voor de minder positieve ontwikkelingen (zeker niet), maar maak ze ook niet groter dan de zijn. Kijk kritisch naar de ontwikkeling die jouw onderneming heeft gemaakt in de afgelopen periode en blijf vertrouwen hebben in jezelf dat je het tij kunt keren.

Dezelfde gedrevenheid die jou ertoe heeft doen besluiten om in eerste instantie ondernemer te worden, dat vertrouwen in de toekomst, blijf dat vasthouden. Positiviteit is niet iets dat komt aanwaaien, dat is iets wat je zelf ervaart en uitstraalt. Dát is die aantrekkingskracht die jouw organisatie vleugels gaf om te groeien en vooruit te komen. Misschien is het tijd om afscheid te nemen van die ene medewerker die de sfeer negatief beïnvloedt. Wellicht moet je die klant die voor een paar euro minder van zakenpartner wisselt wel “vaarwel” zeggen. Als je niet uitkijkt zie je het ineens weer dichterbij komen: De mogelijkheid om failliet te gaan. Dat wil echter absoluut niet zeggen dat jouw hoogtijdagen zijn verstreken of dat jouw bedrijf op de rand van de afgrond staat. Bekijk de situatie van een afstandje en vanuit een ander perspectief.

Hoe zie je zaken in perspectief

Keuzes maken als ondernemer

Er zijn grofweg drie wegen die je tijdens een periode van windstilte (of misschien een klein beetje tegenwind) kunt bewandelen:

  • Paniekvoetbal spelen
  • Rust inlassen (niets doen)
  • Nieuwe strategie verzinnen

 

Paniekvoetbal

Paniekvoetbal spelen kenmerkt zich door direct op alles te reageren. Je onderneemt direct actie zonder dat je eerst bekijkt waar de knelpunten zich bevinden. Je zit in de rol als stuurman en niet als kapitein. Het gevolg:  Je gaat extra hard werken, meer uren draaien. Langzamerhand ga je op kwaliteit beknibbelen zodat je kunt concurreren met (te) lage prijzen.  Het kan ook zijn dat je meegaat in de onvrede van je medewerkers of juist het tegenovergestelde: (ontslaat iedereen die zich kritisch uitlaat), je doet onverstandige investeringen omdat je ervan overtuigd bent dat die aankopen jouw bedrijf gaan redden. Enfin, meer hooi op je vork nemen dan je eigenlijk kunt dragen en waar je ook welbeschouwd geen energie voor hebt. Toch buffel je door omdat je van mening bent dat als je maar hard genoeg wilt, het vanzelf weer goed komt…

Helaas, deze tactiek zal niet bijdragen tot een ommezwaai, maar wel tot een neerwaartse spiraal die jou uiteindelijk de das om zal doen. Het ondermijnt jouw zelfverzekerdheid, verstikt jouw positiviteit en zal jouw energielevel uiteindelijk doen laten dalen tot een nulpunt. Als deze situatie lang genoeg duurt zul je alsnog te maken krijgen met het gevaar failliet te gaan.

Hoe draai je een neerwaartse spiraal om

Rust inlassen

Rust inlassen kan een optie zijn, mits je deze rust gebruikt voor bezinning en/of zelfreflectie. Doe je niets, behalve dan misschien je hoofd in het zand steken, dan kom je natuurlijk geen steek vooruit. Het negeren van negatieve signalen, achterover leunen en stilletjes hopen dat het wel weer beter gaat worden, zal ook geen constructieve bijdrage leveren aan het herstel van jouw onderneming. Jouw bedrijf zal als een blok aan je been komen te hangen en met een beetje pech sleurt het je naar een punt waarop je én geen plezier meer hebt in het ondernemen én je inderdaad op de rand van een faillissement terecht komt. En dat is wat je wilt voorkomen: failliet te gaan. Te lang stil staan, kan alleen maar achteruit gaan tot gevolg hebben. Ook al is het misschien zwaar, je moet vooruit. Desnoods met kleine stapjes dwars door de tegenwind in.

Nieuwe strategie

Zodra je in kaart hebt gebracht waar de knelpunten zitten, dan kun je hier een nieuwe strategie voor bedenken. Doe dit eventueel met hulp. Bedenk dat je bij het opstarten van jouw onderneming ook informatie hebt ingewonnen en ook bij het varen van een andere koers kun je wellicht advies gebruiken. Het is in elk geval van belang dat je in deze fase zorgvuldige en weloverwogen beslissingen neemt. Ook moet je er rekening mee houden dat je er geen zekerheden zijn en dat niemand in de toekomst kan kijken. Wees je er dus van bewust dat ook jouw nieuwe strategie bijgesteld moet kunnen worden. Trek niet te snel de conclusie dat je door de niwuwe strategie juist dreigt failliet te gaan.

Hoe leer je vooruit denken

Gun jezelf het voordeel van de twijfel

Bouw die ruimte dus in en gun jezelf altijd het voordeel van de twijfel. Met andere woorden, wees niet zo streng voor jezelf. Zorg dat je plezier houdt in het ondernemerschap en zorg ervoor dat je het vertrouwen dat je had bij het opstarten van jouw bedrijf, weer terugkrijgt. Want de toekomst ligt nog steeds voor je en ook de mogelijkheden van deze toekomst zijn ongekend. De angst om failliet te gaan zal kleiner worden en minder reëel.

 

 

 

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:

 

Onzekerheden van ondernemers

 

 

Over de schrijver
Ik ben Don Kanters. Eigenaar en oprichter van Werk & Vrijheid. Met mijn blogs en coaching wil ik je laten zien dat hard werken alleen niet de sleutel tot succes is. Met de juiste strategie houd je meer tijd over, voor zaken die er echt toe doen!
Reactie plaatsen