Hoge verwachtingen hebben als ondernemer: Hoge verwachtingen zijn een belangrijke valkuil voor ondernemers. Zowel gevestigde als startende ondernemers hebben er last van. Hoge verwachtingen leg je onder meer jezelf op en dit uit zich in perfectionisme op zowel zakelijk als sociaal vlak. Ze zijn energieverslindend en een goede voedingsbodem voor stress. Aan hoge verwachtingen liggen allerlei redenen ten grondslag. Uit welke hoek het ook komt, stress vreet energie en heeft invloed op alle facetten in je leven. Waar komen jouw hoge verwachtingen als ondernemer vandaag en hoe ga je ermee om?
De oorzaken van hoge verwachtingen
Hoge verwachtingen en veeleisendheid gaan hand in hand. Dit gevaar ligt ook voor jou als ondernemer op de loer. Vaak identificeer jij je met zowel je bezit als je prestaties. Continue verwacht je het uiterste van jezelf en streef je in alles naar perfectie. Hierdoor ga je voorbij aan wie je werkelijk bent, want je probeert voortdurend iemand (anders) te zijn in plaats van dat je gewoon ‘bent’. Zodra je de lat hoog legt voor jezelf, ben je ook gevoelig voor de mening van anderen en het beeld dat zij uitstralen. Je bent namelijk pas écht geslaagd met een geslaagde ondernemers carrière, een fijne relatie of warm gezin en leuke vriendschappen. Toch?
Lees ook over: onzekerheid als ondernemer
Prestatiedrang: gezonde eigenschap voor ondernemers
Op zichzelf is er niets mis met prestatiedrang. Het is namelijk een eigenschap die je stimuleert om in beweging te blijven. Bovendien spoort het je aan om door te zetten in moeilijke situaties. Bij ondernemen is dit soms hard nodig, want je krijgt te maken met harde deadlines en de concurrentie is af en toe moordend. Toch kan je ook doorslaan door presteren een doel op zichzelf te laten worden. Dit betekent dat je continue streeft naar een beter resultaat, zowel op je werk, maar ook thuis, tijdens het sporten of binnen je relatie en vriendschappen. Dit resulteert in flink wat stress en dit is zeker niet gezond. Je put jezelf zowel geestelijk als lichamelijk helemaal uit en daar heeft uiteindelijk niemand iets aan.
Lees ook: zelfvertrouwen als ondernemer
Ben jij een veeleisende (succesvolle) ondernemer?
Is bij jou de ‘sky the limit’?
Maar raakt je werk-privé balans hopeloos uit balans?
Bekijk hier de oplossing: het captain programma
Waarom ben je zo veeleisend?
Schrik je vanwege de herkenning? Hiermee boek je je eerste winst. Door in te zien dat je stress ten grondslag ligt aan je hoge verwachtingen, kan je er ook daadwerkelijk iets aan doen. Het helpt om jezelf de vraag te stellen waarom de boog bij jou altijd gespannen staat. Waarom zijn jouw verwachtingen zo hoog en die van andere juist niet? Er zijn diverse oorzaken op te noemen:
- Waarden en normen die je vanuit thuis hebt meegekregen.
- Een perfectionistische persoonlijkheid die altijd en in alles controle wenst.
- Je wilt jezelf bewijzen of anderen het naar de zin maken.
- Het onzekere kind in jou dat nooit de bevestiging heeft gehad dat het er mag zijn.
- Koste wat kost omstandigheden en situaties verbeteren.
Streven naar een situatie die voor jou ideaal voelt, is heel gezond. Er zit echter wel een maar aan. Als je continue streeft naar een bepaald doel en daarin contant je eigen grenzen overschrijdt, creëer je een ongezonde situatie voor zowel jezelf als anderen. Dit komt ergens vandaan en het is belangrijk de oorzaak daarvan te achterhalen.
Lees ook over jouw identiteit als ondernemer
Hoge verwachtingen veroorzaken schade
Stressklachten zijn onvermijdelijk als je in alles veeleisend blijft. Je bent namelijk voortdurend bezig met het overvragen van jezelf. Dit resulteert uiteindelijk in chronische stress, overspannenheid en wellicht zelfs een burn-out. Hoe stress zich manifesteert is voor iedereen anders, maar er zijn wel een aantal terugkerende kenmerken die ondernemers met hoge verwachtingen ongetwijfeld herkennen:
1. Faalangst: de angst om niet goed genoeg te zijn
Ieder mens heeft behoefte aan waardering, ook jij als ondernemer. Bewonderd worden geeft een fijn gevoel, want je hoort er bij. Ben je van jezelf onzeker, dan is waardering voor jou enorm belangrijk. Bij onvoldoende erkenning of waardering ga je twijfelen aan jezelf en je vaardigheden. Zodra je het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent, kan je twijfel omslaan in angst. Dit verlamt je kracht om goede prestaties neer te zetten. Opgelegde druk en stress nekken uiteindelijk je zelfvertrouwen waardoor je erkenning en waardering ver te zoeken zijn. Faalangst zit je op de hielen en hijgt voortdurend in je nek.
Lees ook: faalangst en ondernemerschap
2. Perfectionisme: streven naar een perfect plaatje
Voel je in jou de extreme behoefte om alles perfect te doen en ben je ervan overtuigd dat jij dit als enige kan? Dan is een thema als perfectionisme jou niet vreemd. Jouw streven naar het ideale is namelijk een obsessie (geworden) en op de lange termijn ongezond. Dit is begrijpelijk vanwege de druk uit de maatschappij, maar het maakt je uiteindelijk een slachtoffer. Je bent niet de eerste ondernemer die instort vanwege een perfectionistische persoonlijkheid. Hoe je perfectionisme herkent? Het wordt vooral zichtbaar in gedrag en daden waarop niets aan te merken valt. De lat ligt echter altijd hoog waardoor druk en frustratie je uiteindelijk terneerslaan. Dan blijft er niets meer over van het perfecte plaatje.
Lees ook: De redenen waarom je als ondernemer op je tenen loopt
3. Competitie: een ongezonde drang naar succes
Wil je altijd succesvoller zijn dan iemand anders en ten koste van alles en iedereen winnen? Dan is er sprake van een ongezonde competitiedrang. Je ziet het terug in de relaties om je heen, maar ook in wat je van jezelf verwacht op sportief vlak en hoe je je leven als ondernemer vormgeeft. Je successen deel je graag met je omgeving of social media. Uiteindelijk is het de omgeving die jouw zelfbeeld bepaalt en krijgt je zelfvertrouwen al snel een deuk bij onvoldoende beloning en waardering van je succes. Uiteindelijk maakt je lichaam steeds sneller stresshormonen aan en ga je kopje onder vanwege een burn-out.
Lees ook: slimme gewoontes van ondernemers om succesvol te zijn
4. Onzekerheid: jezelf continue vergelijken met anderen
Onzeker zijn over jezelf is een belangrijke oorzaak van stress. Onzekerheid uit zich onder meer in jezelf minder voelen dan een ander, moeite met sociale contacten onderhouden of het lastig vinden om grenzen aan te geven. Binnen het ondernemerschap zie je het ook terug in het hanteren van lage tarieven voor je diensten en producten. Geven prestaties op ondernemersvlak je een negatief zelfbeeld, dan mis je een gezonde dosis zelfvertrouwen. Je bent jezelf continue aan het vergelijken met anderen en om toch mee te kunnen doen, verleg je je grenzen en verspil je je energie door het streven naar gelijkwaardigheid. Uiteindelijk raak je fysiek en mentaal helemaal uitgeput en ben je niet in staat om te zien wat nu eigenlijk jouw talenten zijn.
Lees ook: jezelf onderscheiden als ondernemer
Zelf aan de slag om in minder uren succesvol te zijn en te blijven?
Ons online programma helpt je hierbij:
Kijk op de werk en vrijheid academy!
Wat zeggen hoge verwachtingen over jezelf?
Hoge verwachtingen hebben dus alles te maken met jezelf, hoe je naar jezelf kijkt en door welke bril je je omgeving ziet. Natuurlijk, de verwachtingen in de maatschappij zijn hoog, maar ook jij legt jezelf als ondernemer vaak strenge eisen op. De gevolgen hiervan zijn ingrijpend voor jezelf en je omgeving. Stress gerelateerde klachten ontwrichten je bestaan en zorgen er uiteindelijk voor dat je omvalt. Het is dus noodzaak om daar iets mee te doen en je leven anders in te richten of milder voor jezelf te zijn.
Coaching voor ondernemers
De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden: