Zelfvertrouwen als ondernemer: hoe boost je je zelfverzekerdheid?

Zelfvertrouwen als ondernemer, dat heb je nodig als je een eigen onderneming start. Toch blaak je niet iedere dag van zelfvertrouwen en soms begrijp je ook helemaal niet waar je onzekerheid vandaan komt. Negatieve gevoelens hebben impact op je business en leveren jou geen klanten en omzet op. Een goed gevoel over jezelf is daarom belangrijk om succesvol te zijn in wat je doet.

Wil je ontdekken waarom zelfvertrouwen zo waardevol is voor jou als ondernemer en ben je bereid te dealen met pijnlijke emoties of belemmerende overtuigingen en situaties aan te pakken? Dan is dit blogartikel jou op het lijf geschreven.

 

Lees ook: Gewoontes van hoog effectieve ondernemers. Wat zijn de beste 7?

 

Wat is zelfvertrouwen?

Bij zelfvertrouwen draait het erom dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Er is een sterk vertrouwen in wat je kan, zonder je zelf daarin te onderschatten óf te overschatten. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen accepteer je zowel goede als minder goede eigenschappen bij jezelf. Bovendien ben je bereid verbeteringen door te voeren en ga je nieuwe uitdagingen niet uit de weg. Samenvattend komt het erop neer dat je tevreden bent over je gevoelens, gedachten en eigen kwaliteiten. Een heerlijk iets, want het brengt positiviteit, lef en vreugde voort.

Wat als zelfvertrouwen ontbreekt?

Bij het ontbreken van zelfvertrouwen is er sprake van te weinig waarde toekennen aan jezelf. Je mist een bepaald doel in je leven en daarnaast voel je je weinig of niet geliefd door anderen. Zelfvertrouwen is een eigenschap die je leven leuker en makkelijker maakt, maar jij merkt daar helaas weinig van. Misschien merk je dat je jaloers bent op collega-ondernemers die wel met voldoening in het leven staan, maar jou lukt het maar niet om dichtbij je gevoel te komen. Er ontstaat eerder afstand van je gevoel dan dat het dichterbij komt; je voelt je niet echt de moeite waard. Constant houd je je bezig met wat anderen van je denken en je ervaart eerder negatieve energie dan positieve energie. Stress houdt je voortdurend in de greep en het lukt je maar niet om met plezier te ondernemen. Wat gaat er mis?

Lees ook: Hoe word je als ondernemer effectiever? 

Vijf belangrijke basisbehoeften

Alle mensen hebben 5 basisbehoeften nodig. Ze dragen bij aan een geluksgevoel en bepalen bovendien ons gedrag. Wij zetten ze voor je op een rij:

Behoefte aan

  1. Veiligheid
  2. Erkenning en waardering
  3. Lichamelijke behoefte.
  4. Liefde
  5. Groei

In het verleden heb je wellicht één of meerdere basisbehoeften moeten missen. Dit komt bijvoorbeeld door pestgedrag, een negatieve opvoeding of een traumatische ervaring. Dit soort situaties draagt bij aan de ontwikkeling van belemmerende overtuigingen. Dit zijn conclusies die je trekt vanuit negatieve ervaringen die je hebt meegemaakt. Hoewel jij dit beleeft als feit, is het slechts jouw idee over een bepaalde situatie. Stel dat je vroeger bent mishandeld, dan geloof je niet snel dat mensen van je houden of om je geven. Dit maakt je onzeker en belemmert veelal je dagelijks functioneren.

 

Voorbeelden belemmerende overtuigingen

Zeker in je jonge jaren ben je uitermate kwetsbaar voor belemmerende gedachten. Soms draag je ze zelfs je gehele leven met je mee. Dit stelt jouw zelfvertrouwen op de proef en bovendien wordt dit nog eens extra geprikkeld door social media. Alles kan beter, mooier of perfecter en dus stel je steeds hogere eisen aan jezelf. Welke belemmerende overtuigingen jouw zelfvertrouwen in de weg staan?

  • Ik ben niet goed genoeg en dus reken ik niet de hoofdprijs.
  • Succesvol zal ik nooit zijn als ondernemer.
  • Mensen geven niet echt om mij.
  • Het lukt me niet te bereiken wat ik wil.
  • Niemand geeft om mij, ik ben een slecht mens.
  • Mijn producten en diensten zijn niet goed genoeg.
  • Klanten heb ik weinig tot niets te bieden.

Lees ook:Faalangst als ondernemer

 

Je kinderjaren versus zelfvertrouwen

Jouw eigen, unieke persoonlijkheid ontwikkelt en vorm zich gedurende je kinderjaren. Liggen de eerdergenoemde basisbehoeften binnen handbereik, dan pluk je je hele leven daar de vruchten van. Hoewel ouders hun uiterste best doen, zijn ze niet perfect en gaat het regelmatig mis. Kinderen die te beschermd worden opgevoed, hebben bijvoorbeeld moeite met het vormen van een eigen mening. Bovendien voelen ze zich al snel onzeker als ze een eigen onderneming starten.

Je eigen kwaliteiten

Dit komt omdat ze onzeker zijn over hun eigen kwaliteiten die nooit gestimuleerd of bevestigd zijn. Deze onzekerheid zorgt er al snel voor dat je de overtuiging aanneemt dat je weinig succesvol zal zijn in je bestaan en dus handel je daar ook naar. Je zet jezelf te goedkoop in de markt, waardoor je constant op een houtje bijt. Deze negatieve cirkel doorbreek je alleen door jezelf een spiegel voor te houden en te veranderen.

Andere mogelijke factoren die jouw zelfvertrouwen beïnvloeden

Een scheiding kan er eveneens voor zorgen dat je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk oploopt. Bij een scheiding gaan ouders er vaak aan voorbij wat het nu eigenlijk met een kind doet. Kinderen identificeren zich graag met hun ouders en juist een scheiding kan ervoor zorgen dat kinderen het vertrouwen in mensen kwijtraken.

Bovendien zijn er ook andere redenen binnen het gezin die veel met het zelfvertrouwen van kinderen doen: een verhuizing, overlijden van een vader of moeder, verlies van vriendschappen of een daling van het inkomen.

Niet alleen binnen de opvoeding van kinderen gaat er vaak van alles mis. Pestgedrag op scholen of de werkvloer is bijvoorbeeld ook een veel voorkomend probleem. Het is ongewenst gedrag en kent vele vormen, maar heeft een uiterst negatieve invloed op het functioneren en zelfvertrouwen van zowel kinderen als volwassenen. Als gepest iemand voel je je snel alleen en stap je niet snel uit je comfortzone om nieuwe contacten te maken.

Lees ook over: tijd tekort als ondernemer

 

Hoe zelfvertrouwen jou een boost geeft

Bij onvoldoende gebrek aan zelfvertrouwen, denk je al snel dat het aan jou ligt als het niet loopt zoals je graag wilt. Dit betekent dat je bepaalde negatieve overtuigingen definitief uit je systeem moet schrappen. Het zijn tenslotte maar gedachten en geen feiten. Dit doe je door de confrontatie aan te gaan met jezelf en jou en je overtuigingen onder de loep te nemen. Dit kan met een sparringpartner of een (business)coach/psycholoog.

Door je te omringen met mensen die jou wel energie geven en je het vertrouwen geven dat je nodig hebt om succesvol ondernemer te zijn, bemerk je al snel een verandering. Wat dit jou oplevert?

  • Betere prestaties leveren.
  • Meer voldoening halen uit wat je zoal onderneemt.
  • Genieten van jezelf en je behaalde successen.
  • Sneller je grenzen aangeven en trouw aan je eigen normen en waarden blijven.
  • Blij met je eigenheid zijn en uitdagingen niet meer uit de weg gaan.
  • Last but not least: meer positiviteit!

 

Ben jij een ondernemer die altijd druk is?
Met onze krachtige coaching gaan we jou helpen om in (veel) minder tijd je business te laten groeien
Meer info vind je hier:

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Er zijn allerlei manieren om aan meer zelfvertrouwen te werken. Wij geven je graag 6 praktische tips:

  1. Accepteer jezelf: niemand is zoals jij.
    Je kan onmogelijk overal ergens goed in zijn, maar er is altijd wel iets waar je wel goed in bent. Wees realistisch, verwacht niet het onmogelijke van jezelf en besef dat je ondanks mindere kwaliteiten nog steeds evenveel waard bent. Ken je eigenwaarde daarom niet toe aan je prestaties.
  2. Denk positief: met negatieve gedachten help je jezelf niet vooruit.
    Het zorgt alleen voor zelfmedelijden. Het verleden is niet te veranderen, maar wel jouw reactie hoe je daarmee omgaat. Met positief denken bereik je meer in het leven.
  3. Durf te groeien: ondernemen heeft alles te maken met openstaan voor groei.
    Zelfvertrouwen is ook iets dat je kan leren. Stel je daarom open voor nieuwe dingen en ontdek dat de wereld eigenlijk helemaal niet zo slecht is dan je misschien dacht.
  4. Stop met jezelf vergelijken: door je altijd maar langs een meetlat te leggen van anderen, kom je nooit uit bij wie je nu zelf eigenlijk bent.
    Je ziet alleen maar het behaalde succes aan de buitenkant van anderen, maar je kent niet het verhaal achter het succes. Beter stop je je tijd, energie en geld in jezelf om zo een leuker mens en een betere ondernemer te worden.
  5. Wees lief voor jezelf: je mag best wat vriendelijker zijn voor jezelf.
    Wees niet hard, maar liever mild. Stop met het onnodig bekritiseren van jezelf en gun jezelf een stukje levenservaring. Fouten maken is niet erg, als je maar niet blijft liggen. Bovendien hoef je helemaal niet perfect te zijn. Dat is namelijk niemand.
  6. Geef je grenzen aan: laat niet over je heen lopen.
    Ontdek daarom wat jij belangrijk vindt en geef je grenzen aan. Wees kapitein op je eigen levensschip en laat niemand het roer van je overnemen. Dit trek je natuurlijk ook door naar je eigen business.

Lees ook over je eigen merk ontwikkelen

 

Zeg vaarwel tegen je verleden en blaas je ondernemersbestaan nieuw leven in

Een negatief verleden zorgt ervoor dat je mensen sneller veroordeelt of bepaalde aannames doet. Dit helpt je echter niet bij het opbouwen van een succesvolle onderneming en een groots klantenbestand. Je plaatst namelijk zowel jezelf als anderen in hokjes en daardoor houd je mensen op afstand. Wees daarom neutraal, laat iedereen in zijn of haar waarde en sta open voor nieuwe inzichten. Door minder scherp te zijn naar anderen, word je ook vriendelijk naar jezelf. Andersom geldt dit uiteraard net zo.

Investeer in jezelf met een coaching traject

Je zelfvertrouwen een flinke boost geven, maar lukt dit jou niet alleen? Maak je geen zorgen, want bij Werk en Vrijheid helpen we jou graag een handje op weg. Wij leren jou succesvol ondernemer zijn door belemmerende overtuigingen achter je te laten en open te staan voor nieuwe ervaringen. Meld je daarom aan voor ons unieke coaching traject en ontdek wat jij jezelf en je doelgroep écht te bieden hebt.

 

 

Coaching voor ondernemers

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden: