Faalangst: Angst waar je als ondernemer mee te maken krijgt

De angst om te falen zit in ieder mens. Hoe ga je hiermee om als ondernemer en welke stappen kun je zetten om je niet door faalangst te laten overheersen?

Geen interesse voor je producten

Stel je voordat je het idee hebt dat er helemaal niemand op jouw product zit te wachten. Misschien heb je het idee dat je nog geen succes hebt met je dienstverlening. Naarmate de onzekerheid langer duurt kan je faalangst toenemen. Waarschijnlijk vind je dat het succes te lang op zich laat wachten. Lukt het je om je niet te laten verlammen doordat je bang bent om te falen?

Hoe ga je hiermee om?

Onder die gedachte kun je behoorlijk lijden.  Geduld aanleren is een eerste belangrijke eerste stap. Hoe je dat doet? Er zijn heel wat oefeningen online te vinden, maar vaak is het in de praktijk al genoeg om van je angstgedachten te beoordelen of dit werkelijk reële opties zijn, of dat je misschien gewoon te optimistisch bent geweest.  Dit kun je doen door jezelf een paar vragen te stellen: Hoe groot was de kans dat je binnen deze termijn al succesvol zou zijn? Wat zijn stappen die je kunt zetten om het succes dichterbij te brengen? Heb ik hulp nodig om mijn angst onder ogen te zien?

Faalangst voor een ondernemer

Wat betekent een tegenvaller in je groei? Dat er niemand op zit te wachten? Dat hoeft niet persé. Onderzoek of je product wel positieve reacties krijgt. Als die er niet zijn kan het zijn dat de markt niet op je product zit te wachten, of dat je er nog aan moet sleutelen. Het kan ook zijn dat je nog niet de goede markt te pakken hebt.  Er zijn nog heel wat alternatieven om naar te zoeken voordat je tot de conclusie komt dat je product of je onderneming mislukt is.

Als je tegen het maken van keuzes opziet, of als je er moeite mee hebt om je energie te stoppen in een product opziet is het verstandiger om jezelf het volgende te bedenken ( je zou het op kunnen schrijven): “Ik zie hier tegenop, maar ik doe het toch”.  Of: “Ik weet niet zeker of het gaat lukken, maar niet proberen is erger dan een fout maken”.  Dit zijn gedachten waarmee je jezelf ertoe aanspoort om angst te aanvaarden in een bepaalde situatie.

Faalangst is een negatieve vorm van stress. Positieve stress stimuleert je, negatieve stress remt je af of blokkeert je. Faalangst uit zich op drie manieren:

De 3 G’s: Gedachte, Gevoel en Gedrag.

Een Gedachte is bijvoorbeeld: Ik snap niet waarom mijn product niet verkocht wordt; of: straks verdien ik niet genoeg.

Het Gevoel dat daarbij ontstaat is: Angstig worden, je machteloos of onzeker voelen

Je Gedrag dat je gaat vertonen is: Veel teveel tijd gaan besteden aan een product, of het omgekeerde, niets uit je handen kunnen krijgen, of het uitstellen van belangrijke werkzaamheden.

Als je bang bent om te falen heeft dat vaak te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld.

Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten om faalangst te lijf te gaan.

  • Bekijk welke situatie of welk onderwerp je faalangst oproept
  • Check of de gedachten echt kloppen ( kan ik bewijzen dat het waar is waar ik bang voor ben?)
  • Zet een positieve gedachte voor jezelf op papier, die je geregeld kunt bekijken (bijvoorbeeld: als ik mijn uiterste best doe is het goed genoeg)
  • Spreek met iemand af die je pieker of faalangstgedachte van jou mag uitdagen ( een coach bijvoorbeeld)
  • Doe ademhalingsoefeningen als je merkt dat je onrustig wordt door je faalangst https://ruudmeulenberg.nl/stress/ontspanningsoefening/

Tegenslagen waar je mee te maken krijgt als ondernemer

Zonder tegenslag geen onderneming. Het gaat niet om hoe vaak het tegenzit, maar om hoe snel je weer opstaat na die tijd. Tegenslagen kunnen je uit je evenwicht brengen. Als je toch al negatief aankijkt tegen je eigen vaardigheden kunnen ze een bevestiging vormen van dat waar je bang voor bent. Stel dat het je lukt om uit je tegenslagen een les te leren die je helpt om beter te worden, dan draagt een tegenslag bij aan de groei van jezelf en je bedrijf.

Voorbeeld: Een manager binnen IBM had een grote fout gemaakt, die het bedrijf veel geld kostte. De beste man moest bij de directeur komen en dacht dat hij ontslagen zou worden. ”Ontslagen? Ben je gek”, zei de directeur, ik heb net een paar miljoen in je ontwikkeling gestoken dus ik wil dat bedrag graag terugverdienen in de komende jaren.

In geval van een tegenslag heb je dus nog steeds een keuze. Opkrabbelen en doorgaan of bij de pakken neerzitten. Als je leeft van je onderneming is de moed laten zakken niet altijd een optie. Maak dus de impact van de tegenslag niet groter dan nodig. Check wat de gevolgen zijn en kijk of je die kunt repareren. Zoek naar mogelijkheden om ze tot een onderscheidende kern van je onderneming of je product te maken.

Wees realistisch

Tegenslagen kunnen op financieel gebied, op zakelijk gebied, maar ook op persoonlijk vlak liggen. Ook hier kan een goede business-coach je helpen stappen te maken. Als je merkt dat tegenslag je lam lijkt te slaan ga de opnieuw voor jezelf kijken of je realistisch kijkt op het probleem of de tegenslag en op de faalangst zelf. Stel jezelf vragen als: Hoe erg is deze terugslag? Hoeveel tijd ( en geld) kost het om dit te boven te komen? Loopt mijn bedrijf grote risico’s door deze gebeurtenis?

De antwoorden realistisch beoordelen zal je helpen om tegenslagen in perspectief te zien. Een tegenslag kan een struikelblok zijn of een stapsteen. Een stapsteen is een opstapje voor een verbetering. Een struikelblok belemmert. Als je zelf het overzicht mist, zoek dan hulp. Wees niet bang om een knoop door te hakken, mocht blijken dat een product niet levensvatbaar is, of dat ook niet worden kan.

Hard werken

Niet stilstaan maar hard werken na een tegenslag gaat je zeker helpen. Vastberadenheid helpt je op momenten dat je gaat twijfelen. Doe wat je moet doen, maar let heel goed op of je dit doet op de slimste manier. Niet de hardst werkenden worden effectief en succesvol, maar de ondernemers die het slim aanpakken en die doen wat ze kunnen om succes dichterbij te brengen.

Stilstand is achteruitgang, sta daar geregeld bij stil

Deze dooddoener is in deze eeuw meer dan ooit van toepassing. Vooral nu internet zoveel mogelijkheden biedt om zaken slimmer en effectiever te regelen of werkzaamheden uit te besteden is dit relevant.  Er is een duidelijk verschil tussen stilstaan en bij ontwikkelingen stil staan. De tijd nemen om producten, diensten, of werkwijzes en situaties te beoordelen noemen wij , ‘werken aan je bedrijf’. Productie leveren noemen wij ‘werken in je bedrijf’. Als je te weinig tijd neemt om te werken AAN je bedrijf, zul je fouten vaker gaan maken en minder de tijd nemen om te ontdekken of er bepaalde ontwikkelingen doorgemaakt moeten worden. Dit draagt allemaal bij tot faalangst.

Vuistregel: Werk minstens 20 tot 25% aan je bedrijf en niet meer dan 80% in je bedrijf

De tijd die je besteed aan het werken aan je bedrijf zal je voorsprong geven op je ontwikkelingen, je zult dan sneller fouten signaleren en je zult ontdekken welke stappen er nodig gemaakt moeten worden om  je succes uit te bouwen of te bestendigen. Dit is een veel effectievere besteding van je tijd dan alleen maar het harder gaan werken in je onderneming.

Effectief zijn in 25 uur per week

Succesvolle ondernemers die hun werk part time doen ontdekken keer op keer dat als het drukker wordt ze meer moeten gaan kijken naar uitbesteden, dingen slimmer aanpakken en kijken welke systemen ingezet kunnen worden om hun werkzaamheden te vereenvoudigen.

Voorbeeld: Eén ondernemer koos ervoor om geen overeenkomsten met verzekeraars af te sluiten, waarom niet? Aan de ene kant kostte dit geregeld klanten. Daar tegenover stond dat de tijdsinvestering veel lager was, doordat er niet veel tijd aan onderhandelingen besteed hoefde te worden.

Zoek voor jezelf in zulke inventieve werkoplossingen als je werkelijk succesvol wilt worden in 25 uur per week, met behoud of uitbouw van omzet. Meer en meer zetten ondernemers online marketing in om reclame-inspanningen te kunnen automatiseren. Daar kan veel tijdwinst behaald worden. Er zijn nog heel wat facetten waarin een ondernemer tijdwinst kan behalen. Bij https://werkenvrijheid.nl/ helpen we je daar graag mee.

Steeds meer succesondernemers ontdekken hoe veel voldoening en plezier het hen oplevert om hun leven in te delen zoals zij dat willen. Niet langer bepalen hun klanten wanneer zij persoonlijk bereikbaar zijn, maar zij maken hierin zelf strategische keuzes die meer balans zakelijk en privé opleveren.

Durven

Een ondernemer die succes behaalt durft zijn angst te erkennen. Zulke ondernemers zijn niet minder angstig dan anderen. Er is wel één belangrijk verschil: Ze laten niet toe dat angst hun onderneming volledig regeert. Angst blijkt vaak te maken te hebben met slechte ervaringen uit het verleden. Achterom kijken maakt dat je minder snel en minder rechtstreeks vooruitgaat, probeer voor de lol maar eens rechtuit te lopen, terwijl je alleen maar achterom kijkt, dat gaat je niet lukken!

Angst heeft een positieve bijwerking. Angst kan je alert maken, het kan je behoeden voor fouten die je zou maken als je te haastig probeert keuzes te maken of iets doordrukt terwijl je niet goed nagedacht hebt over gevolgen van je keuzes. Zie angst dus niet als je vijand, maar als je kritische vriend, die echt het beste met je voorheeft, ook al komt zijn boodschap soms wat rot zijn strot uit. Als je naar je angst geluisterd hebt en daarna een zelfstandige beslissing neemt heb je het beste van twee werelden te pakken.

Perfectie

Het advies om alles als een kladversie te beschouwen kan je helpen om niet teveel tijd te stoppen in het perfectioneren van een product of dienst. Je zult merken dat producten die goed, maar niet perfect zijn ook succesvol en krachtig kunnen zijn. Sta wel altijd open voor tips of opmerkingen en laat ook aan de gever zien dat je deze tips waardeert. Dat is nog een manier om je succes snel dichterbij te brengen.

Laat je coachen door Werk en Vrijheid

Zoek je naar extra zekerheid tegen de angst het leiden van jouw bedrijf en kun je hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Jouw kracht en identiteit ontdekken en dit succesvol doortrekken naar je onderneming? Laat je coachen door Werk en Vrijheid en word succesvol in wat je doet. Wij bieden je diverse programma’s die helpen om je sterke kanten te verbeteren, daadkrachtige keuzes te maken óf beter te focussen. Wij maken je bewust van wie je bent en welke keuzes belangrijk zijn om daadwerkelijk kapitein te zijn op je eigen schip.

Plan daarom direct een kennismaking in met ons als coaches of meld je aan voor een van onze coaching-trajecten. Dit doet je ongetwijfeld goed en helpt jou succesvol te zijn in wie je bent. Wij zijn Ruud Meulenberg en Don Kanters van Werk en Vrijheid en wie ben jij?

Coaching als je succesvoller wilt zijn in minder uren

De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden: