Ondernemer: Hoe verdeel je je energie. 18 Tips om je in evenwicht te houden.
Ondernemer: Hoe verdeel je je energie? 18 Tips om je in evenwicht te houden.
Hoe verdeel je je energie? Je krachten verdelen. Slim omgaan met je reserves. We zijn ons vaak best bewust van wat we op een bepaald moment aankunnen en wat niet. Toch gebeurt het ook best vaak dat we maar als ondernemers maar doorrennen, zonder ons bewust te zijn of we ontspanning en inspanning voldoende afwisselen. Hoe je goed zorgt voor je energie lees je in dit artikel.
Wil je ook graag leren ondernemen op basis van méér dan voldoende energie? Lijkt het je heerlijk om enthousiast wakker te worden? Zin te hebben in je werkdag? Laat je coachen door Werk & Vrijheid!
Herkenbaar?
“Ik heb er geen energie meer voor. Waar haal je de energie vandaan? Dat je de energie ervoor op kunt brengen zeg… Dit zijn allemaal uitspraken die je vast weleens gehoord hebt. Je vraagt je allemaal geregeld af: Hoe verdeel je je energie? Vooral op momenten dat je merkt dat je je moe voelt stel je je blijkbaar dit soort vragen.
Lees ook: Hoe zorg je voor voldoende power voor je werkdag?
Energiemanagement
Nadat er een tijdlang veel aandacht is geweest voor time management ontstaat meer en meer de mening dat je tijd helemaal niet kunt managen, maar wel je energie die je te besteden hebt. En daar zit wat in. Want op welk moment je je energie ergens aan besteedt heeft wel degelijk invloed op de resultaten. Daarom bestaan er steeds meer onderzoeken naar hoe je het beste om kunt gaan met je energie, zonder ermee te smijten en op te branden. We gaan uitgebreider in op de voordelen en de tips om slim om te gaan met je inwendige energiehuishouding.
Energie voor tien hebben. Wie wil dat nou niet? De vraag: “hoe verdeel je je energie nou zo dat er ( bijna altijd) voldoende is” beantwoorden is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Daarvoor moet je erachter kunnen komen wat energie kost en wat energie oplevert. Hoe ontdek je wat jou energie geeft en wat juist energie vreet? Neem een week de tijd en houd een energiedagboek bij.
Lees ook: Wat is effectief energiegebruik en waarom heb je het nodig?
Energiedagboek
Als je je eigen Energiedagboek gaat bijhouden kun je beter monitoren wat je doet, hoeveel energie die activiteit kost en hoeveel tijd je hebt besteed aan het nemen van rust. Inzicht hierin kun je gebruiken om een betere balans te vinden tussen energie opdoen en gebruiken.
In je energiedagboek beantwoord je een aantal vragen die je helpen inzicht te krijgen in hoe je je voelt. Na een week ga je dan op basis van je bijgehouden dagboek kijken wat je eruit leren kunt. Doe dit bij voorkeur samen met een coach, die kan je helpen om objectief naar de uitkomsten te kijken en te zien waar je aanpassingen zou moeten doen om meer energie over te houden.
Je kunt je energiedagboek zowel op papier als digitaal bijhouden. Wees zo specifiek dat je voldoende inzicht krijgt in je dagritme, maar wees niet zo gedetailleerd dat je meer dan 20 minuten nodig hebt om een dagboek bij te houden.
Heb jij moeite om op te staan ’s ochtends? Sleep je je door de dag? Vreet je onderneming energie? Kijk dan samen met een coach hoe ook jij weer energiek aan de slag kunt als ondernemer.
Lees ook: Hoe zorg je dat je energiek kunt werken als ondernemer?
Sporten: In of uit je Comfort zone?
We hebben als mensen van nature de neiging om de gemakkelijkste weg te kiezen als het gaat om onze energiehoeveelheid. Waarom is gemak nou niet perse de beste keuze als het gaat om je energiegebruik? Omdat je jezelf de mogelijkheid onthoudt om jezelf op te laden door te sporten of bewegen. Sporten helpt je lichaam om sterker te worden, meer energie op te laten slaan. Sporten is niet perse waar je op zit te wachten als je dat niet gewend bent. Je wordt er moe van, spieren doen misschien pijn en daardoor kun je het idee hebben dat het averechts werkt.
Lees ook: Waarom moet je als ondernemer soms doen waar je tegenop ziet?
Doorzetten
Sporten leidt niet al na één keer tot prima resultaten er is doorzettingsvermogen voor nodig. Pas als je langere tijd (meerdere maanden) een ritme hebt opgebouwd om geregeld te sporten zul je merken dat je er juist naar gaat verlangen. Gematigd sporten is zeker goed voor het opladen van je batterij. Dus op de vraag: Hoe verdeel je je energie? Is het antwoord: door voldoende te sporten en voldoende te rusten.
Let op: Het is dus niet zo dat hoe meer je sport hoe meer energie je hebt. Inspanning zonder ontspanning leidt tot even grote problemen als niet bewegen; uitputting en onbalans. Als je dus te fanatiek aan de slag gaat en niet naar je lichaam luistert help je jezelf niet met energie verdelen. Je zult eerst meer energie krijgen, maar op gegeven moment je lijf uitputten. Wel blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van NOC/NSF dat mensen die geregeld sporten gelukkiger zijn.
Lees ook: Welke stappen kun je nemen om door te zetten?
Hoe verdeel je je energie? Tips
Als je te maken hebt met een situatie waarin je veel minder energie hebt dan normaal pas je bepaalde tips toe om je energie slim in te zetten en te besparen waar nodig. Als ondernemer of zelfstandige denk je soms dat je energie nooit opraakt, maar dit is echt een misverstand. Iedereen is weleens moe.
Lees ook: Hoe leer je als ondernemer het meeste van anderen?
Op tijd rust nemen
Eén van de tips in verband met je energiebehoefte heeft te maken met het op tijd rust nemen. Maar wanneer is “op tijd”? Dat geeft je lichaam aan. Hiervoor is het van belang dat je goed let op de signalen van vermoeidheid die je lichaam geeft. Ondernemers die altijd maar bezig zijn letten niet altijd voldoende op hun behoefte aan rust. Het kan best zijn dat je ervan overtuigd bent dat je altijd door moet werken.
Lees ook: Hoe zorg je dat je genoeg rust krijgt als ondernemer?
Werktempo aanpassen
Je hebt allemaal te maken met momenten waarop je minder energie hebt dan normaal gesproken. Op zulke momenten is het belangrijk om je werktempo aan te passen als je merkt dat je normale tempo niet helemaal haalbaar is. Voel je hier niet schuldig over. Wat je ermee doet is dat je goed let op je balans. Dit betekent dat je niet elke dag en elk moment van elke dag maximale energie kunt en hoeft te leveren.
Lees ook: Welke keuzes moet je maken om als ondernemer het juiste tempo te houden?
Prioriteiten stellen
Als je een dag hebt waarop je minder energie hebt dan gemiddeld is het ook slim om uit te kiezen waar je je energie op gaat richten voor die dag. Niet alles is even belangrijk. In het Engels zou je zeggen ‘choose your battles’, wat zoiets betekent als: kies welke gevechten je aangaat. Dingen die minder belangrijk zijn verdienen op een minder scherpe dag gewoon niet je volle aandacht.
Lees ook: Welke volgorde kies je in je werkzaamheden?
Wees open over wat je wel, maar vooral over wat je niet kunt
Er zijn dagen waarop alles moeizamer gaat. Als je weet dat je zo’n dag hebt, laat dat dan aan je omgeving weten. Aanvaard zelf wat wel en niet kan. Schaam je er ook niet voor als je die dag niet geweldig in vorm bent. Als je degenen met wie je samenwerkt dat laat weten heeft dat een aantal voordelen. Je laat merken dat je ook maar een mens bent en tempert al enige verwachtingen van de mensen om je heen.
Lees ook: Hoe zorg je dat je verwachtingen managet?
Kies je activiteit bewust gedurende de dag, maar ook gedurende de week
Door vanuit je energiedagboek te kijken naar op welke momenten je je meer en minder energiek voelt kom je er achter wat jouw moment is om te vlammen. Als je op zulke momenten geeft wat je hebt, terwijl je de rest van de dag temporiseert zul je van de activiteiten die je onderneemt het beste kunnen maken.
Lees ook: Hoe verdeel je je energie door slim time management?
Maak een slim gebruik van (hulp)middelen die je gebruiken kunt
Hoe verdeel je je energie als je een geen topdag hebt? Neem vijf minuten om na te denken over (hulp)middelen die je in kunt zetten. Het kan zijn dat je erg opziet tegen het geconcentreerd schrijven van een artikel of een brief; waarom zou je niet een tekstschrijver inhuren die op basis van een paar steekwoorden jouw artikel voor je schrijft? Het corrigeren van dat artikel kost meestal minder tijd dan het schrijven ervan. Of merk je dat je minder geïnspireerd bent om een pittig gesprek aan te gaan? Zoek op internet, of bij je eigen gegevens wat informatie die je kunt delen in een coachings- of adviesgesprek. Je kunt vast heel wat manieren bedenken om andere middelen in te zetten, die jou helpen.
Vraag om hulp van anderen
We doen het misschien niet graag, maar op de vraag: Hoe verdeel je je energie?, kan het antwoord ook zijn: Vraag hulp van een ander. Juist op momenten dat je zelf minder goed in je vel zit kan dit een uitkomst zijn. Als dit niet je gewoonte is, probeer het eens uit en merk wat het je oplevert.Input van iemand anders kan juist een boost geven aan werkzaamheden waar je zelf aan bezig bent.
Lees ook: Om hulp vragen als ondernemer?
Denk hoe je dingen kunt doen met low energy
Ondernemers en professionals die slim met hun energie omgaan weten vaak ook heel goed hoe ze werkzaamheden kunnen uitvoeren met zo min mogelijk inspanning. Door bijvoorbeeld alles klaar te zetten wat je in de komende uren nodig gaat hebben, of door bij je voorbereiding te bedenken welke klussen de minste energie kosten.
Zorg dat je op kunt laden
Kies op een geschikt moment op de dag voor beweging, door lekker te wandelen. Je kunt ook iets anders kiezen waar je energie van krijgt, zoals een paar rek of strekoefeningen. Kies iets dat je energie oplevert. Als je beweegt maak je stoffen vrij die stress in je lijf tegengaan. Let je wel een beetje op dat je het niet overdrijft? Gezond bewegen betekent niet dat je tot het uiterste gaat. Zolang je een goed gesprek kunt voeren tijdens het bewegen ben je goed bezig. Je moet niet zo snel ademen dat praten niet meer lukt. Dit geldt voor bewegen voor de gezondheid en niet voor de prestatie.
Lees ook: Hoe laad je je op als ondernemer?
Houd tijd over voor leuke dingen
De boog kan niet altijd gespannen staan. Neem tijdens een periode waarin je minder energie hebt ervoor om tussendoor eens iets leuks te doen. Misschien heb je het gevoel dat je tijd verliest maar als je het tussendoortje kort houdt zul je daarna meer geconcentreerd kunnen werken en juist vlotter kunnen doorgaan. Je kunt het vergelijken met eten: Je eet je niet overvol, want je weet dat er nog een lekker toetje komt. Zo prop je ook je dag niet vol omdat je nog een klein beetje tijd houdt voor iets leuks.
Bedenk of jij degene bent die de activiteit moet doen
Het kan zijn dat je een deel van je succes als professional voor een deel haalt uit het pro-actief oppakken van werkzaamheden en kansen. Als je jezelf geregeld afvraagt: Hoe verdeel je je energie nou het beste dan mag deze afweging niet ontbreken. Ben ik wel degene die deze activiteit moet gaan uitvoeren of kan ik dat ook door een ander laten doen? Niet standaard kiezen voor pro-actief, maar ruimte maken voor iets even laten liggen of bij een ander neerleggen kan je veel energie besparen.
Energiebalans
Er zijn ook activiteiten die je helpen om je verminderde energie aan te vullen. Hieronder valt bijvoorbeeld gezond eten.
Gezond eten
Gezonde en natuurlijke voeding is cruciaal voor een gezond lijf. Het versterkt je spieren, het zorgt voor rustige darmflora en levert een bijdrage aan het hebben van een fit gevoel. Overdrijven hoeft niet de bedoeling. Eet gewoon gezond.
Als je energie over wilt houden moet je een positieve balans vinden tussen inspanning en herstellen of ontspannen. We herstellen allemaal. De een van een week hard ondernemer de ander van sport en weer een ander van ziekte. Om meer dan voldoende energie over te houden kun je je het beste verdiepen in hoe jouw herstel werkt. Zo voorkom je oververmoeidheid teveel stress en zelfs burnout. De balans tussen inspanning en het herstellen daarvan moet dus altijd minimaal in evenwicht. Een sporter die graag aan de top van zijn kunnen wil fungeren slaapt genoeg, neemt goede voeding en blijft trainen om te verbeteren. Ondernemen is te vergelijken met topsport.
Lees ook: Hoe eet je gezond als ondernemer?
Meer energie overhouden dan je gebruikt
In de sport kennen we het begrip ‘supercompensatie’. Dit betekent dat je na een training herstelt om zo boven je oude niveau uit te stijgen. Dat is een algemeen geaccepteerde term. Want wat zou anders het nut van trainen zijn? Op de bank blijven zitten zou anders hetzelfde effect hebben.
Maar wat gebeurt er nou met je lijf als je traint wanneer je nog niet helemaal hersteld bent? Dan gebeurt er dit:(zie het plaatje) Verklaring: De oranje grafiek toont hoe je je ontwikkelt als je voldoende herstelt en de paarse lijn laat zien hoe je je ontwikkelt als je niet voldoende rust neemt.
Altijd maar doorrennen gaat er in ieder geval niet voor zorgen dat je energie over gaat houden!
Ondernemen en compenseren
Op zich best bijzonder dat supercompensatie alleen in de sport voorkomt. Je kunt de term namelijk ook toepassen op ondernemen. Herken je de moeheid na het halen van een moordende deadline op je werk? Als je dan thuiskomt kun je wel een paar dagen vrij gebruiken. Je lijf signaleert dat het graag wil herstellen. Als je toegeeft is dat prima. Als je tegen je wil in te vroeg weer aan de gang gaat, of als je dit van jezelf eist, breek je jezelf uiteindelijk af.
Ondernemen topsport?
In het dagelijks leven wordt er vaak topsport van je verwacht: kinderen op tijd naar school, boodschappen gedaan, werk af, sollicitaties, studies, autoreparaties etc. Je hebt nog al wat ballen hoog te houden.
Een mooie manier om je batterij op te kunnen laden is om naar je emoties en gevoelens te kijken. Best vaak onderdrukken we die, soms nog zonder dat we dat in de gaten hebben. Dat levert dan stressklachten op. Vaak vinden we het vreemd en zoeken we naar andere oplossingen om van de klachten af te komen. Door deze klachten raakt ons systeem moe, slapen we slecht en hebben we geen energie.
Lees ook: Hoe zorg je dat je energiek kunt werken als ondernemer?
Luisteren naar je lijf
Spreek je de taal van je lichaam? Je lichaam is je natuurlijke kompas en wijst je de weg. Voel je je vaak moe? Heb je vaak stijve schouders en/of nek? Weetje wat dat over je zegt? Soms druk je je emoties en gevoelens het liefst weg. Bang om te voelen. Geregeld hoor ik van ondernemers dat ze alleen vanuit hun hoofd leven. Door dat denken, piekeren en malen slaan we steeds meer overtuigingen en gevoelens op in ons systeem.
Gevolg: veel mensen blijven rondlopen met allerlei vage mentale of fysieke klachten. Besteed wel aandacht aan die signalen als je ze tegenkomt.
Lees ook: Hoe je kunt ondernemen zonder klachten.
Bonustip:
Lekker slapen
Slaap voldoende en het liefst zoveel mogelijk volgens een vast patroon (zonder rigide te zijn). Tijdens je slaap reset je je hele systeem (je lichaam en geest) Goed slapen zorgt voor meer energie, maar zorgt er ook voor dat je gedurende de dag beter bestand bent tegen stress waardoor je weer meer energie overhoudt. Dus hoe verdeel je je energie? Sowieso door genoeg rust/slaap.
Lees ook: Zo krijg je rust om te ondernemen
Wil je ook een energieke ondernemer zijn? Wil je niet meer te maken hebben met geregeld vermoeidheid? Ben je ook zo benieuwd of dat echt mogelijk is? Neem contact met ons op voor een gratis kennismaking!
Coaching voor ondernemers
De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden:
- Online training & coaching
- In 5 ijzersterke sessies de basis onder de knie
- Een volledig programma, op maat gemaakt