Aan je bedrijf werken hoe doe je dat?

Aan je bedrijf werken, hoe doe je dat? Is het ook jouw zakelijk voornemen om meer aan je bedrijf te werken in plaats van in je bedrijf? Het heeft enorm veel voordelen voor het ondernemen om je meer te focussen op de groei en ontwikkeling van jouw bedrijf, in plaats van jouw tijd investeren in het uitvoeren van de taken van jouw bedrijf. Maar hoe werkt dit precies en hoe kun je als ondernemer deze switch maken? In dit artikel leer je handige tips hoe je meer aan jouw bedrijf werkt, in plaats van in het bedrijf.

Wat is het verschil tussen aan je bedrijf werken i.p.v. in je bedrijf werken?

Als ondernemer, zpp’er of zelfstandige heeft vanaf het begin van jouw bedrijf  het uitvoeren van taken meestal op de voorgrond gestaan. Zo kun je als eigenaar van een schildersbedrijf de eerste jaren vooral op stellingen hebben gestaan met een verfroller in de hand. Maar wil je jouw bedrijf juist laten groeien en ontwikkelen, dan ben je meer op de achtergrond actief. Je hebt minder een uitvoerende functie en meer een strategische rol in het bedrijf. Dit kan een bijzonder verschil maken voor de uiteindelijke resultaten.

Je wilt bijvoorbeeld meer op zakelijk gebied investeren in jouw bedrijf en meer aansturen, in plaats van het uitvoeren. Je neemt de juiste afstand om meer tijd te investeren in de groei van jouw bedrijf.

 

 

Lees ook: Hoe kun je het beste aan je bedrijf werken?

 

De voordelen van de juiste afstand nemen

Door minder actief op de voorgrond te staan, heb je meer tijd om aan andere facetten van jouw bedrijf te besteden met als doel:  je bedrijf veranderen. Hier zitten enorm veel voordelen aan. We hebben enkele voordelen van de juiste afstand nemen op een rij gezet:

  • Nieuw perspectief. Het biedt een nieuw perspectief op jouw werkprestaties wanneer je de verandering maakt om meer aan jouw bedrijf te werken, dan effectief in het bedrijf. Door dit nieuwe perspectief, kun je grote veranderingen maken voor jouw bedrijf en het toekomstige successen.
  • Tijd voor verandering. Door niet meer op de voorgrond te werken in het bedrijf, heb je nu tijd voor veranderingen. Niet alleen verandering voor jou van werktaken, maar ook voor de uitvoering van het bedrijf. Je kunt nu van een afstand zien wat wel werkt en wat niet. Hierdoor kun je beter en succesvoller verandering toepassen voor een beter bedrijf.
  • Tijd voor investering. Je hebt tijd voor investering wanneer je meer tijd hebt om aan jouw bedrijf te werken. Je kunt beter zien waar extra investeringen voor nodig zijn en meer taken uitbesteden. Door bijvoorbeeld verpakking of verzending van producten uit te besteden, heb je als bedrijf weer meer tijd over voor de ontwikkeling van producten. Je leert door aan jouw bedrijf te werken, unieke manieren waarop je kunt groeien en ontwikkelen als bedrijf.
  • Beter werk-privé ratio. Door de juiste afstand te nemen kun je je bedrijf veranderen en kun je een betere balans vinden tussen werk en privé. Je kunt een nieuw management installeren, waardoor jij alleen op de hoogte hoeft worden gehouden. Je bent minder verantwoordelijk en hebt meer tijd om naast jouw bedrijf te besteden.
  • Meer uit je bedrijf halen. Je kunt veel meer uit jouw bedrijf halen, wanneer je jouw krachten hiervoor kunt inzetten, i.p.v. een rol op de voorgrond in te vullen. Je kunt aan jouw bedrijf werken op afstand nieuwe concepten uitoefenen, nieuwe producten testen en zo op andere wijze meer succes kunnen boeken.

 

Lees ook: Hoe kun je leren afstand te nemen van je onderneming?

 

Zakelijk blijven in een persoonlijk bedrijf

Het kan een enorme verandering zijn wanneer je meer aan je bedrijf wilt werken wanneer je jarenlang een persoonlijk bedrijf hebt gerund, waar je zelf op de voorgrond hebt gestaan. Jouw persoonlijk tintje kan namelijk altijd de reden van jouw succes zijn geweest. De verandering maken om een meer zakelijke rol te vervullen in een bedrijf kan dan beste en opgave zijn. En toch; je bedrijf veranderen is ook voor jou persoonlijk voordelig.

Het is belangrijk om toch zakelijk te zijn in een persoonlijk bedrijf. Met gezelligheid en een persoonlijk tintje worden jouw kosten namelijk niet vergoed en kun je zakelijk niet gauw groeien. Hoe gezellig de sfeer bijvoorbeeld tussen jou en jouw werknemers ook is, het is belangrijk om altijd zaken te blijven. Jij blijft ten slotte de eigenaar en eindverantwoordelijke van het bedrijf. Zorg voor een goede, en wellicht persoonlijke, band met jouw werknemers en klanten, maar zorg voor een zakelijke houding. Naast een goede vriend, blijf je natuurlijk wel gewoon de werkverschaffer, baas en specialist.

 

Lees ook: Wat helpt je zakelijk met je bedrijf om te gaan?

 

Oorzaken waardoor een ondernemer over-betrokken wordt

Er zijn genoeg redenen en oorzaken waardoor een ondernemer over-betrokken wordt. Aan je bedrijf werken is dan lastig, doordat je moeilijk afstand kunt nemen. Hieronder lichten wij de drie meest voorkomende oorzaken verder toe:

  • Werken met vrienden/familie. Wanneer je een bedrijf start en vrienden of familie in dienst neemt, is het lastig om opeens afstand te nemen. Je kent deze mensen al langer en hebt naast een zakelijke ook een sociale of familiare band met hen. Het voelt vreemd of lastig om je van het te distantiëren op het werk en jezelf een hogere functie toe te bedelen. Ondanks dat het jouw bedrijf is en jouw verantwoordelijkheid, kan het lastig zijn om een baas-werknemer verhouding aan te nemen wanneer je met vrienden of familie werkt.
  • Vriendelijke samenwerking. Wanneer je goed op kunt schieten met jouw werknemers, kun je dezelfde gevoelens ervaren als wanneer je samenwerkt met vrienden en familie. Je hebt altijd gezellig samen gewerkt en gevoeld als gelijken. Wanneer je nu een andere functie inneemt binnen jouw bedrijf, kan dit voelen als verraad naar jouw werknemers.
  • Klein begonnen. Wanneer je jouw bedrijf klein bent begonnen en nog samen met slechts een paar andere samen in een café hebt gewerkt aan het bedrijf, is het lastig om je opeens weg te cijferen uit deze werkplek en een zakelijke benadering te nemen. Wanneer jouw kleine bedrijf succesvol wordt, is het moeilijk om de keuze te maken om toch meer aan het bedrijf te werken en de anderen binnen het bedrijf te laten werken. Je bedrijf veranderen zal dan langzamer gaan.

 

Lees ook: Hoe kun je het beste aan je bedrijf werken?

 

Zo bewaar je de afstand

Wil je de keuze toch maken om meer aan jouw bedrijf te werken? Je hoeft je helemaal niet te schamen of een schuldgevoel te hebben voor jouw werknemers. Jij bent ten slotte de eigenaar van het bedrijf, bent het gestart, hebt de eindverantwoordelijkheid en verschaft andere met een baan. Een aantal tips om de afstand te bewaren doe je als volgt:

  • Managers en leidinggevenden aanstellen. Zo creëer je een brug tussen alle werkgerelateerde taken, problemen, aanvragen en meer.
  • Niet bereikbaar zijn. Je bent natuurlijk altijd verantwoordelijk, maar neem jouw afstand door op bepaalde momenten in de week niet bereikbaar te zijn. Stel leidinggevenden in die op deze momenten de verantwoordelijkheid over nemen en jou op een later moment kunnen informeren.
  • Een zakelijke houding naar klanten en werknemers. Het is belangrijk om zakelijke relaties aan te gaan met werknemers en klanten. Hoe fijn het is dat mensen je gezellig en leuk vinden, is minder belangrijk als het gaat om een succesvol bedrijf te runnen. Leer om een zakelijke houding aan te nemen.
  • Stukje bij beetje. Een goede manier om meer afstand te nemen, is door dit stapsgewijs te doen. Hierdoor kan er beter aan gewend worden op de werkvloer en kun je hier zelf beter mee omgaan.

Wil jij ook meer aan jouw bedrijf werken in plaats van in jouw bedrijf, maar weet je niet hoe je dit kunt bewerkstelligen? Zakelijke coaching kan je helpen om deze stap te zetten en vol zelfverzekerdheid deze keuze te kunnen maken. Haal het meeste uit jouw bedrijf en vervul de rol die het beste bij jou past, ook als deze op afstand is.

 

 

Lees ook: Ondernemer hoe houd je afstand van je bedrijf?

 

Je bedrijf veranderen: Hoe werkt dit precies

De stap kunnen maken van uitvoerende naar een eigenaars-rol waarin een ander de uitvoerende taken meer of volledig op zich neemt is geen gemakkelijke. Je hebt er namelijk ander vaardigheden, of competenties voor nodig. Allereerst moet je er een stukje afstand voor kunnen nemen van de dagelijkse uitvoering. Helikopterview noemen we dit ook wel. Daarnaast hebben veel ondernemers een hands-on mentaliteit, ze zijn gewend om zaken direct zelf op te pakken. Als je meer als CEO van je eigen bedrijf wilt functioneren zul je je vaker de vraag moeten stellen, ben ik de veroorzaker van dit probleem? Ben ik wel degene die de oplossing moet uitvoeren? Of ligt die verantwoording bij een ander? Of de vraag, wie kan ik vragen om dit op te lossen zonder dat ik het zelf oppak? Je zult zien dat als je als ondernemer deze stap leert te zetten, je controlebehoefte lager zal worden, maar ook dat je objectiever kunt kijken wat anders of beter kan. Je blijft je dan niet blindstaren op details, maar je kijkt meer naar het grotere plaatje. Een belangrijke voorwaarde voor je bedrijf veranderen.

 

Lees ook: Hoe kun je het beste aan je bedrijf werken?

 

Hoe kun je als ondernemer deze switch maken?

Je kunt ervoor kiezen om je hierbij te laten begeleiden door een ervaren business coach. Deze heeft dit soort ervaring zelf al doorgemaakt of zij heeft anderen al begeleid in soortgelijke ontwikkeltrajecten. Het gaat vaak met vallen en opstaan. Soms weer terugvallen in ‘oud’ gedrag en daarnaast merken dat het positief werkt als het je lukt om niet meteen het gevoel te hebben dat je terug bij af bent. Juist als je met tegenslagen te maken hebt is het risico groot dat je je pogingen om te veranderen opgeeft. Op zulke momenten doorzetten kan het verschil  maken tussen veranderen en stilvallen.

 

Lees ook: Wat is het moment om een switch te maken als ondernemer?

 

Begeleiding

Je mag en hoeft van jezelf niet te verwachten dat je dit doorzettingsvermogen helemaal alleen zelf op kunt brengen. Veel succesvolle ondernemers en alle supersuccesvolle ondernemers hebben een coach; iemand die ze op scherp zet of ze begeleidt op het pad naar het blijvend veranderen ontwikkelen van jezelf. Met andere woorden: gun jezelf een coach. Tenminste als dit is wilt: je bedrijf veranderen. Als je het prima vindt zo, dan moet je vooral zo doorgaan. Maar als je later niet wilt balen van gemiste kansen of van het gevoel om niet het maximale te hebben gedaan om de beste/leukste/meest evenwichtige versie van jezelf te worden dan is dat geen optie.

 

Lees ook: Verandering, hoe pak je dat aan als ondernemer?

 

Pijn voelen

Je doet het al jaren op deze manier, waarom zou je je bedrijf veranderen? Een goede vraag. Als je er zo over denkt kan dat een blokkade zijn voor werken aan je bedrijf. Redenen genoeg om niet te veranderen. Totdat blijkt dat je bestaande aanpak niet meer werkt. Pas als niet veranderen veel pijn gaat doen, aan je portemonnee of je succes zu je die stap ook zetten. Dit geldt meestal voor personen die veranderen niet in hun DNA hebben zitten en die het prettig vinden om te weten wat er op hen afkomt.

 

 

Lees ook: Hoe kun je je het beste instellen op wat er gebeuren moet in je bedrijf?

 

Tegenhouden

Als ondernemer heb je niet altijd de luxe meer om verandering tegen te houden. De markt, je klanten, de omstandigheden, allemaal hebben ze met verandering te maken. Je bedrijf veranderen is dan noodzaak. Ondernemingen die niet meer op tijd mee konden gaan met nieuwe omstandigheden raken op een gegeven moment hun bestaansrecht kwijt. Denk aan V&D, of heel wat modeketens en andere bedrijven in de detailhandel. Veranderen is daarmee geen keus, maar een vanzelfsprekendheid. Maar jij kunt als ondernemer het tempo en de richting bepalen van je eigen reactie erop!

 

 

Wil je bedrijf veranderen, maar kost het moeite om het los te laten? Blijf je je continu druk maken over je werk? Zie je ondernemers om je heen daar geen last van hebben? Wil jij ook niet meer gebukt gaan onder je bedrijf? Plan een kennismaking met Werk & Vrijheid in en ontdek hoe jij ook genieten kunt van je leven zonder je te druk te maken als ondernemer.

 

 

Bij Werk & Vrijheid helpen we succesvolle ondernemers om hun werk in minder tijd uit te voeren en zo meer balans in hun leven te hebben. De mogelijkheden die je vanuit Werk en Vrijheid krijgt om 25 uur te werken en toch een minimaal gelijke omzet te behouden: